Ege Postası
Geri

Büyükşehir'den örgüte “Çöp zirvesi“

Son günlerde İzmir kamuoyunda artan Yamanlar Katı Atık Bertaraf Tesisi projesi tartışmaları üzerine bir basın toplantısı düzenleyen CHP İzmir İl Başkanı Ali Engin, AK Parti’ye ateş püskürdü ve sert açıklamalarda bulundu. Konu ile ilgili olarak İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından önümüzdeki hafta örgüte bir bilgilendirme toplantısı yapılacağını söyleyerek, parti içi ve parti dışında kendilerini bölmeye çalışanlara karşı dikkatli olunmasını istedi.
Büyükşehir'den örgüte “Çöp zirvesi“
Haberler / Yerel Politika
24 Eylül 2013 Salı 12:16
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
ERMAN ŞENTÜRK/HABER SERVİSİ- Yerel seçim çalışmalarının hızla sürdüğünü belirterek sözlerine başlayan İl Başkanı Engin, “Son günlerde AK Parti iktidarının ve yetkililerinin İzmir’de havlu attıklarını, artık kazanamayacaklarını, İzmir’e on yılda verecek hiçbir şey olmadığını bundan sonra da olmayacağı için maalesef belediyelerimizin yaptıkları çalışmalara gölge düşürmeye çalışıyorlar. Yapılacak çöp tesisi ile ilgili kafa karışıklığı yaratmak istiyorlar. Spekülasyon yaratmak ve bu konu üzerinden kendi partisini öne geçirmek için bu gayret içerisinde olan siyasetçiler görüyoruz. İzmir artık böyle bir kent değil. İzmir bilinçli, bilgi alma kaynakları güçlü,bu açıdan bu gayretleri de boşa gidecektir.


“BU TESİS YAPILACAK”

Katı atık bertaraf tesisi ile ilgili olarak önümüzdeki hafta İzmir Büyükşehir Belediyesi Çevre Dairesi tarafından, ilçe belediye başkanlarının, ilçe başkanlarının, il yönetim kurulu üyelerinin, kadın kolu ve gençlik kolu başkanlarının katılacağı bir sunum yapılacağını söyleyen Engin, “Bu defalarca hem sivil toplum örgütlerine, hem de Büyükşehir Belediyesi meclis üyelerine bu sunum yapılmasına rağmen, büyükşehir belediye meclis üyesi, evet ben bu sunumu izlemiştim, bu dünyanın en çevreci projesi bir sanayi tesisi, sıfır atık, enerji üretilen bir sitem, kokusuz, gürültüsüz, kirlilikten uzak bir sistem olduğunu maalesef söylemiş değil. Üzülerek şunu belirtmek isterim ki, çeşitli çevrelerce maalesef parti içi ve parti dışı olmak üzere, susarak bu işe olur verdiklerini görüyorum. İzmirliler adına bundan üzüntü duyuyorum. İzmir modern bir çöp tesisine mutlaka kavuşmalı, kavuşacak da. Artık çöplük olacak kavramı doğru bir kavram değildir. Bir ilçemize bu tesis yapılacak. Bu kadar basit” diye konuştu.

“ÇÖP ÜZERİNDEN HALKA KORKU SALIYORLAR”

İl Başkanı Engin, sözlerinin devamında çöp tesisi üzerinden kaos yaratmak amacında olan medya kuruluşları olduğunu da dile getirdi ve duruma şöyle tepki gösterdi; “Televizyonlarda, Harmandalı’daki vahşi depolama yapılan o çöp tesisinin görüntülerini defalarca yayınlayarak, İzmirlileri ve Karşıyakalıları ürkütmeye kimsenin hakkı yok. Yapılacak olan tesisin o şekilde olmayacağını herkes biliyor. Ama ısrarla belirli medya mensupları, parti içinden ve dışından güçlerce bu iş karartılmaya çalışılıyor. Hedef başka yerlere yönlendiriliyor.”



“EĞER GERÇEKTEN ÇEVRECİ İSE…”


Engin çöp tesisi üzerinden devam eden polemiğe sert tepki göstererek, AK Parti İzmir Milletvekili İlknur Denizli’yi de sert şekilde eleştirmeyi ihmal etmedi ve, “AK Parti milletvekilimiz eğer çevreye çok ilgiliyse, Ağaçlıyol’da yer alan Karayolları arazisine baksın. Yüzyıllardan beri İzmir’in simgesi olan Ağaçlıyol’a baksın. 50-60 bin metrekare yeşil alanın nasıl yok edileceğine baksın. Eğer o milletvekili çok çevreci ise, Mavişehir’de planlarda yeşil alan olarak gözüken 17 bin metrekare arazinin nasıl bir yandaşa satıldığına baksın. Kendisinden bunu bekliyoruz. Aylardır bu konuları gündem getiriyoruz. Çok çevreci ise, limana yüz bin metrekarelik bir AVM yapıldığında karşı çıkmasını beklerdik. Alsancak Stadı için TOKİ ile protokol yapıldığında ona itiraz etmesini bekliyorduk. Çevreciliğin yalan olduğunu, CHP’li belediyeleri yıpratmak, onları birbirine düşürmek, bu konuda kendi partisi içerisinde öne geçme gayretinde olduğunu söyleyebilirim. Bu değerlendirmeleri ciddiye almamız mümkün değildir.

“30 YILDIR YAPILMAYANI CHP YAPTI”

AK Parti İl Başkanı ve milletvekilleri tarafından ortaya atılan “CHP’li belediyeler on yıldır hiçbir şey yapmadı” söylemine de tepki gösteren Engin, “Bu söylemlere AK Partililerin bile inanmayacağını herkes biliyor. AK Parti iktidara geldiğinde İzmir’e yapılan kamu yatırımları bugün itibarı ile yüzde 6’dan yüzde 3’e düşmüştür. Bu ne demekti? AK Parti hükümeti İzmir’e yatırım yapmıyor demektir. İzmir’den katrilyonlarca vergi alıyor ama buraya yaptığı yatırım çok çok düşük. Ama belediyelere bakınca son yılda yapılan yatırımların neredeyse geçmiş 30-40 yıla yakın bir değerde olduğu gözükmektedir. Bu devletin kendi kayıtlarında da görülecektir. CHP’li belediyelerin yaptıklarını geçmiş 30-40 yıl görevde kalan her türlü partiden görevde kalanların yapmadığı her türlü ortadadır” dedi.

"YATIRIM YAPMADILAR SATTILAR"

Bu dönem AK Parti’nin İzmir’e yaptığı 200-300 milyon değerinde bir proje ya da harcama yoktur. Yaptığı en büyük yatırımlardan biri Şakran Cezaevi projesidir. İzmir’e layık görülen proje budur. Yaklaşık 200-250 milyon TL ile. Onun dışında bir proje yoktur. Cumhuriyet tarihi boyunca İzmir hep devletten altyapı yatırımı almıştır. Yatırımların tamamı devlet tarafından, hükümetlerin oluşturduğu bütçe ile yapılan onlarca yatırım var. 10 yıldan beri bırakın İzmir’e yatırım yapılmasını, İzmir’in 5 milyar değerinde mal varlığı da satılmış ve özelleştirilmiştir. Petkim, Tüpraş ve İzmir Havalimanı buna örnektir. Şu anda İzmir’de sürmekte olan projelerin hiçbirisi devlet tarafından, AKP bakanları tarafından finanse edilmemektedir. Yapılan yatırımlar da dış kredi ve özel sektör marifeti ile hayata geçmektedir. Hiçbirisi AKP hükümeti tarafından yapılmıyor. Ülkemizi 20-30 milyar dolar daha döviz ile borçlandırıp dışa bağımlı hale getiriyorlar. AKP’nin İzmir’e yaptığı budur. Ayrıca bu projelerin yapılıp yapılmayacağı da belli değildir. Bunların hiçbirinde AKP’nin katkısı yoktur. Bütün bu kamu yatırımları İzmir’de azalırken, nasıl oluyor da, dünyanın 200 metropolü arasında yapılan araştırmada İzmir en sağlıklı kalkınan 4’üncü şehir oluyo? CHP’li belediyelerin yaptığı yatırımlar ile, ürettiği değerle”



“KÖR OLMAK LAZIM…”

İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından 9 yıllık süreçte yapılan yatırımları özetleyerek sözlerine devam eden İl Başkanı Ali Engin, “Tüm bu yatırımları görmezden gelmek için kör olmak lazım. Hem kendi imkanlarıyla, hem de devlete sıfır borç bırakarak... Yaklaşık 1 milyar dolar borcu da 10 yıl içinde ödeyerek gerçekleştirdi. AKP’nin yaptığı yatırımlara bakın, Türkiye’yi 3 misli daha fazla borçlandırdılar, hem de döviz cinsinden. Döviz açısından dünyanın en borçlu ikinci ülkesiyiz. Biz hem vatandaşın kaynaklarını doğru kullanıyoruz, hem de yatırımları insan odaklı şehrin öncelikleri belirlenerek bu hizmetleri yapıyoruz. İzmir geleceğine böyle yürüyor. Bu yatırımlar olursa İzmir marka şehir olacak” diye konuştu.

“ARTIK HERKES İZMİR…”

AK Parti hükümetinin çiftçiyi ezerek tarımı bitirmeye çalıştığını fakat yerel yönetimin buna müsaade etmediğini de savunan Engin, “AKP hükümeti çiftçileri, köylüleri her gün ezerken, yoksullaştırırken CHP’li belediye 3 bin üyesi olan bir kooperatiften süt alıp yüz bin çocuğumuza bu sütleri dağıtmaktadır. Bunlar görülmüyor m? Bunlar iş değil m? Tabi ki AKP’ye göre iş değil. Yüz bin çocuk süt içmese de olur, köylünün ürünü tarlada da olsa olur. Köylü şehre göç etsin, taşeronda 700 liraya çalışsın köle gibi, yoksullaştırılsın… Kentteki yoksullar siyaseten istismar edilsin. AKP’nin yapmak istediği budur. Köyler büyük yoksulluk içindedir, CHP köylünün hep yanında olmuştur. Artık İzmir’in 30 ilçesi var ve herkes İzmir…”dedi.

“DURAK DA İKNA OLACAKTIR”

Karşıyaka belediye Başkanı Cevat Durak’ın çöp tesisine karşı çıkması ve CHP Karşıyaka İlçe Başkanı Ali Karaege’nin de “İkna ederiz yoksa Genel Merkez’e götürürüz” sözlerini yorumlayan İl Başkanı Ali Engin, “Önümüzdeki hafta İzmir Büyükşehir Belediyesi Çevre Dairesi projenin görsellerini sunacak. Bu toplantıya Cevat Durak’ı da davet edeceğiz. Zannediyorum ki, projeyi gördükten sonra ikna olur diye düşünüyorum. Karşıyaka belediyesinin çok öne çıkarılmasını doğru bulmuyorum. Kendi içimizde bir sorun. Konuşarak halledebiliriz diye düşünüyorum” şeklinde konuştu.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası