İZMİR- İzmir’in düşman işgalinin kurtuluşunun 91. yıldönümünün kutlandığı etkinlikler kapsamında İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından kentin tarihine ışık tutacak, sosyal, ekonomik ve kültürel belleğini yaşama geçirecek 6 yeni kitap yayınlandı. İzmirlilerle buluşacak eserlerin tanıtılması amacıyla, Ahmet Piriştina Kent Arşivi ve Müzesi’nde (APİKAM) yazarların da katıldığı bir söyleşi gerçekleştirildi.
Tiyatrocu, araştırmacı-yazar Yaşar Ürük’ün moderatörlüğünde gerçekleşen söyleşiye, Kent Kitaplığı Yayınları’ndan çıkan 6 yeni kitabın yazarları Filiz Çolak, İlhan Pınar, Ahmet Gürel, Güven Bakır ve Mehmet Emin Elmacı katıldı.
Yayın sayısı 110’a çıktı
Her yıl 9 Eylül anısına geleneksel olarak yeni kitaplar yayınladıklarını belirten İzmir Kent Arşivi ve Müzesi Müdürü Yrd. Doç. Dr. Oktay Gökdemir, 2007 yılında 48 olan Kent Kitaplığı serisinin bugün 110 kitaba ulaştığını belirtti. Gökdemir, önümüzdeki aylarda Basmane Uluslararası Sanat Günleri çerçevesinde 3 kitap daha yayınlayacaklarını, Cumhuriyet’in 90. yılına armağan olarak da 29 Ekim tarihinde İzmir Kent Ansiklopedisi’nin geriye kalan 8 cildini çıkaracaklarını açıkladı. Gökdemir, 2002 yılından bu yana İzmir Kent Arşivi ve Müzesi’nin kentin 8 bin 500 yıllık tarihine ilişkin pek çok yayını bünyesinde barındırdığını, diğer belediyelere kıyaslandığında APİKAM’ın zengin yayın faaliyetleri ile öne çıktığını kaydetti.
Yazar İlhan Pınar, “Antik İzmir’in Sanat Mabedi İzmir’deki Roma Tiyatrosu” adlı kitabında İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun büyük önem verdiği ve kamulaştırma işlemlerini tamamlayarak kazı çalışmalarını başlattığı Kadifekale yamaçlarındaki Roma dönemine ait tiyatroya yer verdiğini anlattı. Pınar, kitabı hazırlarken 1648 yılına ait seyyahların yazılı bilgilerinden yararlandığını kaydetti. “İzmir’de Alman İzleri” kitabının da yazarı olan İlhan Pınar, bu kitabında da İzmir’de Alman Cemaati’nin 170 yıllık tarihine ilişkin bilgiler sunduğunu vurguladı.
Atatürk İzmir’e 16 kez gelmişti
“Gazi’nin İzmir Anıları” isimli kitabın yazan Ahmet Gürel, Atatürk’ün İzmir’e 16 kez geldiğini ve 146 gün kaldığını belirterek, kitabında fotoğraflarla birlikte tarihi günlere ilişkin bilgilerin yer aldığını belirtti.
Filiz Çolak, “İzmir Şehrinde Üretim ve Dış Ticaret” kitabının bir tez çalışmasından doğduğunu söyleyerek, kitabın 2. Meşrutiyet döneminde İzmir’in ticari hayatına ilişkin detaylı bilgiler içerdiğini söyledi.
Yazar Mehmet Emin Elmacı, bugünün NATO binasının Amerikan Koleji’nden Kızılçullu Köy Enstitüsü’ne uzanan dönemini anlattığı “Nato Binası: Amerikan Koleji’nden Kızılçullu Köy Enstitüsü’ adlı kitabını tanıtırken, yazar Güven Bakır da, Klazomenai’de (Urla’taki tarihi İyonya kenti) dolaşırken girdiği bir taş yapıda eline geçen metnin eksik bölümlerini tamamlayarak yayına hazırladığı “Aryballos- Vazo, Kara Böcek, Devedikeni ve Yılan Üzerine Bir Masal” isimli kitabını anlattı.