Ege Postası
Geri

Karabağlar'da CHP ve AK Parti arasında kredi polemiği

Karabağlar Belediyesi Eylül ayı 2’inci meclis oturumu tartışmalar eşliğinde devam etti. Belediye Başkanı Sıtkı Kürüm yönetiminde gerçekleştirilen oturumda, belediyenin İller Bankası’na yapacağı 16 trilyon TL’lik kredi başvurusu yer yer tartışmalara neden oldu. AK Parti tarafından eleştiriler ile karşılanan kredi talebi sonrası Başkan Kürüm, “Bir cebimizden alıp, diğer cebimize koyacağız. Türkiye’de tüm belediyeler bu işleri yaparken borçlanıyor” şeklinde yanıt verdi.
Karabağlar'da CHP ve AK Parti arasında kredi polemiği
Haberler / Yerel Yönetimler
6 Eylül 2013 Cuma 19:00
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
 ERMAN ŞENTÜRK/HABER SERVİSİ- Karabağlar Belediyesi tarafından ilçede yapılacak yatırımlar için kullanılması planlanan 16 trilyon TL’lik kredi CHP ve AK Parti grupları arasında gerginliğe neden oldu. Önemli bir kısmıyla belediyeye bağlı firma olan KARBEL A.Ş. bünyesinde çalışan işçilerin alacakları ödenecek olan kredi talebi ile ilgili gündem maddesi mecliste oy çokluğuyla kabul edildi. 16 trilyon TL tutarındaki kredi için meclis tarafından Başkan Sıtkı Kürüm’e yetki verilirken, İçişleri Bakanlığı’na iletilecek yazı sonrasında İller Bankası’ndan gelecek olan tutar ile, bir süredir tartışmalara neden olan belediye işçilerinin alacakları da ödenecek.

AŞKIN: EMEKÇİLERİN TAKDİRİNE SUNUYORUM

AK Parti adına konu hakkında eleştirilerini dile getiren Grup Başkanvekili Mehmet Emin Aşkın, “Kredi çekilmesine dair konu bütçe komisyonunda görüşülürken, bizi de davet ettiler ve sözde bir şeyler anlattılar. Biz de bunu yazılı olarak getirin dedik. Rapor bize iletildi fakat bizim burada hassas olduğumuz asıl konu olan işçilere ödenecek tutar hakkında tek bir madde bile yok” dedi ve kredi kullanımına dair kalemleri tek tek özetledi. Aşkın, kendisine iletilen komisyon raporlarını göstererek, “Bunu Karabağlar halkının çalışanlarının ve emekçilerin bilgisine sunuyorum” dedi ve salonda tansiyon yükseldi.

BAŞKAN KÜRÜM’DEN ELEŞTİRİLERE SERT TEPKİ GELDİ

CHP Grup Sözcüsü Şener Uyma, raporda bahsedilen kısmın kredi talebinin tamamını yansıtmadığını belirterek, “Sizin okumuş olduğunuz kısım raporun tamamı değil. Size verilen raporun başında işçilere ödenecek tutar da belirtilmiş durumda. Söylediğiniz 12,5 trilyonluk kısım haricinde kalan para işçilere ödenecek tutardır. Ama siz işçilerle ilgili tutar yansıtılmadı diyorsunuz” diyerek Aşkın’a eleştiri ile karşılık verdi. Karabağlar Belediye Başkanı Sıtkı Kürüm ise, “Hizmet binamızı alırken, hem şirkette, hem de belediyede yeterli para vardı” diyerek KARBEL A.Ş.’nin hizmet binası alımında yüzde 20 hisseye sahip olmasının yerinde bir karar olduğunu savundu ve şöyle devam etti; “Geldiğimiz noktaya baktığımızda, işçilerimiz ile yaptığımız toplu sözleşmelerden dolayı şirket biraz sıkıntıya girdik. Önümüzde iki seçenek vardı. Ya hisse artırımına gidecektik, ya da hisse alımı yoluna gidecektik. Biz hisse alımını tercih ettik. Yani belediye burada bir cepten alıp, diğer cebe koydu. Oraya ödediğimiz para işçilerimizin borçlarını karşılayacak. KARBEL A.Ş. de neticede belediyenin şirketi. Bizim belediye olarak borcumuz yine belediyenin şirketineydi. Benim asıl talep ettiğim rakam 20 trilyon TL idi. Biz ilçemizde birçok iş yapıyoruz. Türkiye’de tüm belediyeler bu işleri yaparken borçlanıyor. Lütfen bu konunun gözlemcisi olunuz. Biz belediyemizin, işçimizin ve Karabağlar’ın menfaati için çalışıp karar veriyoruz” diye konuştu.

AK PARTİ, “NEDEN BORCUMUZ ARTIYOR'” DİYE SORDU


AK Partili Meclis Üyesi Ümmügülsüm Satoğlu ise, belediyenin hangi gerekçelerle kredi çektiğini sordu ve, “KARBEL A.Ş.’nin bu seneki bütçesi yapılırken Balçova’daki arazinin satışından gelen bir para vardı. Buna rağmen neden borçlanılıyo? İşçi sayımız mı artt? Ne oldu da borcumuz artt? Borçlanmış bir şirkete ihale verilir m? O zaman KARBEL A.Ş. bu alıma neden ortak oldu'” şeklinde eleştiride bulundu. AK Parti’den gelen eleştirilere cevap veren CHP Grup Sözcüsü Şener Uyma da, “KARBEL A.Ş. zaten ticari bir şirket. Kendi bütçelerini kendileri yapıyor. Siz onu belediye ile karıştırdınız galiba'” şeklinde karşılık verdi. Kredi çekilmesini öngören ilgili madde, oy çokluğu ile ile kabul edildi. Kabul edilen önergeye göre, belediye hizmetlerinde kullanılmak ve işçi ücretlerinin ödenmesi amacıyla, İçişleri Bakanlığı’na yapılacak resmi başvuru sonrasında İller Bankası’ndan 16 trilyon TL kredi istenecek.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası