Ege Postası
Geri

CHP'de eğilime karşı sürpriz formül

CHP Genel Merkezi’nin İzmir’in 8 ilçesinde meclis üyelerinin belirlenmesi için eğilim yoklaması yapılması konusunda verdiği karara örgüt direniyor. Zaman azlığı ve üye yapısının bozukluğu nedeniyle yapılmak istenmeyen eğilim yoklamasına karşı sürpriz bir formül gündeme geldi. İlçe başkanları, “Eğilim yoklamasına katılım az olursa gerçekleşmez” diyerek kolları sıvadı ve meclis üyesi aday adaylarından, “Seçime katılmayacağım. Atama istiyorum” diye yazılı kağıt alındı. Konak ve Narlıdere İlçe Başkanları, meclis üyesi aday adaylarının yaklaşık yüzde 95’inden alınan, “Seçime katılmayacağım” yazısını genel merkeze gönderdi. Çiğli, Balçova, Buca ilçe başkanlarının da aynı formülü hayata sokacakları öğrenildi.
CHP'de eğilime karşı sürpriz formül
Haberler / Yerel Politika
15 Ocak 2014 Çarşamba 17:42
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
SERCAN AVCI/HABER SERVİSİ - CHP Genel Merkezi İzmir'in Bayraklı, Karabağlar ve Güzelbahçe dışındaki tüm ilçelerinde meclis üyelerinin fermuar sistemi ile eğilim yoklaması yapılarak belirlenmesi kararı aldı. Ancak bu karar örgüt içinde kriz yarattı. İlçe başkanları zamanın azlığı ve adayların yarısının yoklamayla belirlenmesine yönelik kaygılarını dile getirirken, eğilim yoklamasına karşı sürpriz bir formül gündeme geldi.
Eğilim yoklamasına katılımın belirlenecek meclis üyesi sayısından az olması halinde Genel Merkez’in eğilim yoklaması kararını iptal edebileceği belirtildi. Narlıdere ve Konak’ta meclis üyesi aday adaylarının tamamına yakınının ‘örgüt kontenjanı’ yönünde dilekçe verdikleri ve eğilim yoklamasına girmek istemedikleri öğrenilirken, ilçe başkanlarının ilgili yazıyı Ankara’ya yolladıkları belirtildi. Çiğli, Balçova ve Buca örgütlerinin de aynı formülü hayata sokacakları ifade edildi. Genel Merkez ilçelerden gelen talebi değerlendirecek.

GÜNDEM EĞİLİM

CHP İzmir’de gündem eğilim yoklaması….Genel Merkez tarafından gönderilen genelgede Çiğli, Karşıyaka, Bornova, Konak, Buca, Narlıdere, Balçova ve Gaziemir ilçelerinde üye bazında eğilim yoklaması ile fermuar sistemi yapılarak meclis üyelerinin belirlenmesi kararı alındı. Genel Merkez’e daha önce eğilim yoklamasına zamanın azlığı ve üye yapısı nedeniyle kaygılarını dile getiren görüş yazısı gönderen ilçe başkanları Ankara’dan gelen genelge sonrası şok yaşadı.İlçe başkanları eğilim yoklamasının yaratacağı sıkıntıyı gündeme getirirken, zamanın azlığı ve meclis üyelerinin yarısını kapsaması nedeniyle eğilim yoklamasının yapılmamasına yönelik ilçelerde sürpriz bir formül gündeme geldi.

GENEL MERKEZ KARARIN ARKASINDA DURABİLİR!

Eğilim yoklamasına katılımın belirlenecek meclis üyesi sayısından az olması halinde Genel Merkez’in eğilim yoklaması kararını iptal edebilir. Bu doğrultuda eğilim yoklaması yapılacak ilçelerde ilçe başkanları meclis üyesi aday adaylarıyla toplantıların startını verirken Konak ve Narlıdere’de meclis üyesi aday adaylarının tamamına yakınının örgüt kontenjanı için başvurma kararı aldığı öğrenildi. İlgili yazının Genel Merkez’e gönderildiği öğrenilirken, Balçova, Buca ve Çiğli ilçelerinde de benzer durumun olduğu öğrenildi. Genel Merkez’in az olan başvuru sayısını dikkate almayarak eğilim yoklaması kararının arkasında da durabileceği belirtildi.

ESEN: GENEL MERKEZE BİLDİRDİK

Narlıdere’de meclis üyesi aday adaylarıyla toplantı yaptıklarını ve yüzde 85’lik bir oranda eğilim yoklaması istenmediğini ifade eden Narlıdere İlçe Başkanı Cafer Esen, “ Genel merkezimize aday adayları ve ilçe yönetimimizin endişelerini faksla bildirdik.Adayların üyelere kendilerini tanıtacak bir zaman dilimi yok. Örgüt ne kadar adil davranırsa davransın yanlış değerlendirmeler olacaktır. Biz görüşümüz ilettik. Karar Genel Merkezin” dedi.

2004 YILINDA YAŞANDI

Bazı partililer, eğilim yoklamasına yönelik ilçe örgütlerinin olumsuz görüşlerini Genel Merkezin dikkate alacağını iddia ederken, “Siyasi partiler ve seçim yasasında ‘seçilecek meclis üyelerinin sayısından daha aşağı başvuru yapılırsa, önseçim ve eğilim yoklaması yapılamaz’ maddesi bulunuyor. Parti bunu dikkate alabilir.Ayrıca 2004 yılında da Genel Merkez metropol de 9 ilçede delege bazında eğilim yoklaması kararı almış ancak Bornova ve Konak ilçe örgütlerinden eğilime yönelik Ankara’ya bildirilen olumsuz görüş nedeniyle Genel Merkez aday belirleme yöntemini merkez yoklaması olarak değiştirdi” yorumunda bulundu.

EĞİLİME GİREN KONTENJANDAN ADAY OLAMAYACAK

Bu arada eğilim yoklaması yapılamsı halinde belediye meclis üyesi aday adayları örgüt kontenjan sıralamasında değerlendirilmek istiyorlarsa askı süresi içinde ilçe başkanlıklarına gidip başvuru taleplerini iletecekler. Eğilim yoklamasına katılacak olan aday adayları, kontenjandan meclis üyesi olma şansını kaybedecek.Bu konu ile ilgili genelgede, “örgüt yoklamasına katılacaklar,dolayısıyla örgüt kontenjan sıralamasına giremeyecek” ibaresi yer alıyor.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası