Ege Postası
Geri

CHP'de tarihi kurultayda heyecan dorukta: Oy kulanma işlemi bitti

CHP’nin 38. Olağan Kurultayı’nda Genel Başkan seçimi oy kullanma işlemi sona erdi.Gözler sandıktan çıkacak sonuca döndü
CHP'de tarihi kurultayda heyecan dorukta: Oy kulanma işlemi bitti
Haberler / Politika
4 Kasım 2023 Cumartesi 08:49
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

BERİVAN KAYA/EGEPOSTASI- Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) 38. Olağan Kurultayı toplandı. "İkinci yüzyılda demokrasi ve birlik kurultayı” sloganıyla başlayan kurultay salonunda büyük bir coşku hakim oldu.

Kurultayda Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu’nun açılış konuşması; Çalışma ve Hesap Raporlarının okunması, görüşülmesi ve oylanması, Kurultay Sonuç Bildirgesi’nin görüşülmesi ve oylanmasının ardından Genel Başkan seçimi başladı.

Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan kurultaya tebrik mesajı gönderdi

Kurultayın toplandığı Ankara Spor Salonu’nda, görüşmelerin yapıldığı salonun yanındaki bir salonda oy kabinleri kuruldu. Oy kullanma işlemi saat 21.00’da başladı. 

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile CHP Grup Başkanı Özgür Özel’in yarıştığı seçimde, 1366 delege 23 sandıkta tercihini yapacak. 

Divan Başkanı Ekrem İmamoğlu, oylamanın 2 saatte tamamlanmasının öngörüldüğünü duyurdu. İmamoğlu ardından oyunu kullandı.

SALONDAN NOTLAR...

PANKARTLAR DİKKAT ÇEKTİ

"Hak, hukuk, adalet" "Birleşerek güçleneceğiz, yenilenerek başaracağız", "Cumhuriyeti demokrasi ile taçlandıracağız" gibi sloganların yazılı olduğu pankartların yanı sıra adaylar Kemal Kılıçdaroğlu ve Özgür Özel lehine hazırlanan "Emekçiler, kadınlar ve gençlik Bay Kemal'de birleştik", "Özgür CHP, Özgür Türkiye” yazılı pankartlar dikkat çekti. 

İLHAN CİHANER ÇEKİLDİ 

4 adaydan biri olan CHP Genel Başkan Adayı İlhan Cihaner, kurultay öncesi adaylıktan çekildi. Cihaner açıklamasında, "Yoğun bir medya manipülasyonu ile güç algısı yaratılarak kurultay süreci yalnızca iki kişinin yarıştığı “siyasetsiz” bir psikolojik savaşa dönüştürülmüştür" dedi. 

ÖRSAN ÖYMEN DE ÇEKİLDİ 

Örsan Öymen, sosyal medya hesabından yaptığı açıklama ile yarıştan çekildiğini duyurdu. 

SALON AYRIŞTI

Kurultay salonunda Değişimci grup bir tarafta yer alırken, Kılıçdaroğlu destekçileri ise karşı tarafta konuşlandı. Kılıçdaroğlu taraftarlarının sayı olarak üstünlük sağladığı görülürken, Kurultay’ın başlamasına bir saat kala salonda karşılıklı sloganlar yükseldi.  Kılıçdaroğlu'nun kliplerinin oynatıldığı sırada değişimcilerin bulunduğu tirbünden tepkiler yükseldi. Değişimciler, Özel lehine sloganlarla sesleri basıtrmaya çalıştı. Özel taraftarlarının çoğunluğunun gençlerden oluşması da bir diğer dikkat çeken kısım oldu. 

DİVAN ÜYELERİ BELİRLENDİ 

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun Divan Başkanlığı oy birliğiyle kabul edildi. İmamoğlu'nun başkanlığını yapacağı divanın diğer üyeleri de belli oldu. Değişimciler Kütahya İl Başkanı Zeliha Aksaz Şahbaz,Kırıkkale İl Başkanı Onur Yüksel Bozdağ, Giresun İl Başkanı Gökhan Senyürek, Kars İl Başkanı Onur Uludaşdemir'in; Genel Merkez de Urfa Milletvekili Mahmut Tanal, Uşak İl Başkanı Sevinç Yazgan, Uzunköprü ilçe Belediye Başkanı Özlem Becan, Gümüşhane İl Başkanı Bedri Ağaç’ın isimlerini bildirdi.

SALONA İLK GELEN 'ÖZEL' OLDU

Kurultaya dakikalar kala CHP Genel Başkan Adayları Kemal Kılıçdaroğlu, Özgür Özel ve Divan Başkanı Ekrem İmamığlu salona giriş yaptı. Özgür Özel 11.25'i geçe salona ilk giren isim oldu. Özel'in ardından 11.37'de Kemal Kılıçdaroğlu alana giriş yaptı. Salona son gelen isim İse Divan Başkanı Ekrem İmamoğlu oldu. İmamoğlu, 11.46'da salona girdi.  

DEĞİŞİMCİLERDEN GÖVDE GÖSTERİSİ

Değişimcilerin adayı Özgür Özel kurultay salonuna büyük bir kalabalık ve coşkuyla girdi. Özel, salona girmeden 1 dakika önce salona Özel'in fotoğrafının olduğu dev pankart asıldı. Öte yandan gençlik mesajı veren değişimciler, "Atam! İki büyük eserin de gençlere emanet. İlelebet CHP, ilelebet Cumhuriyet" yazan dev pankart asıldı.

PANKARTLAR KALDIRILDI 

Özel'in dev pankartları, prtokolün önünü kapattığı gerekçesiyle kaldırıldı. 

KILIÇDAROĞLU ŞARKILARI ÇALDI, ÖZEL DESTEKÇİLERİ TEPKİ GÖSTERDİ 

Kurultay salonunda Kemal Kılıçdaroğlu'nun seçim şarkıları yankılanırken, Kılıçdaroğlu'nun 2023 Genel seçimleri için hazırlanan klipleri oynatıldı. Kılıçdaroğlu şarkılarının çaldığı sırada Özel destekçilerinden tepkiler yükseldi. 

KILIÇDAROĞLU SALONA GİRDİ, SALON YIKILDI

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun salona girmesi büyük yankı uyandırdı. Kılıçdaroğlu büyük bir kalabalık eşliğinde, sloganlarla alana girdi. Yaklaşık 5 dakika süren karşılamada salonda veriken fon müziği  dikkat çekti. Şarkı sözleri şu şekilde;

"Yolumuz doğruluktu birleşsin ellerimiz. Emekçinin hakkı için haydi Kılıçdaroğlu. Zorlu yollardan geçtik kimseye boyun eğmedik. Arkamızdan vurdular da yine de eğilmedik. Atamızın emaneti her yürek taşıyamaz. Adaletin simgesidir haydi Kılıçdaroğlu. Dürüstlüğün simgesidir haydi Kılıçdaroğlu" 

ÖZEL VE KILIÇDAROĞLU YAN YANA OTURDU 

Kemal Kılıçdaroğlu ve Özgür Özel, protokolde yan yana oturdu. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun yakasına Çağdaş Gazeteciler Derneği’nin hazırladığı “Gazetecilere Özgürlük” yazılı kokartı takması dikkat çekti. 

İMAMOĞLU DİVAN BAŞKANI OLARAK SAHNEYE ÇIKTI, KILIÇDAROĞLU'NUN ELİNİ SIKTI

Divan Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun divan başkanlığı delegasyon tarafından oy birliğiyle kabul edildi. İmamoğlu, divan başkanı olarak sahneye çıktı ve CHP Genel Başkan Adayı Kemal Kılıçdaroğlu'nun elini sıktı. Burada ikili kısa bir konuşma yaptı. İmamoğlu, Kılıçdaroğlu'na divan başkanlığına önerildiği için teşekkür etti. İmamoğlu konuşmasında, CHP'nin bir kongre ve kurultaylar partisi olduğuna dikkat çekti. 

ÜST YÖNETİM ÇARŞAFLA BELİRLENECEK 

Divana blok liste başvurusu yapılmadı. Buna göre yarın gerçekleştirilecek Parti Meclisi (PM) ile Yüksek Disiplin Kurulu (YDK) üyeleri seçimleri çarşaf liste yöntemiyle yapılacak. 

KILIÇDAROĞLU VE ÖZEL'İN ADAYLIĞI KESİNLEŞTİ

CHP Genel Başkan Adayları Kemal Kılıçdaroğlu ve Özgür Özel yeterli imzayı topladı. İmzaların tamamlanmasıyla. 2 adayın adaylığı kesinleşti. Divan imza sayılarının açıklanmamasına karar verdi. Bu nedenler mükerrer imzalar da hesaplanmadı.

KURA ÇEKİLDİ

Divan Başkanı İmamoğlu, kura çekilişi yaptı. Soyadına göre Genel Başkan adayların birleşik pusulasında, PM’de ve YDK’nın listeleri belirlenecek. İmamoğlu, 'T' harfinden başlayarak pusulaların düzenleneceğini duyurdu.

PROTOKOL GİRİŞİNDE İZDİHAM

Kurultayın başlaması için delegasyonun haziruna imza vermesi beklenirken, salonun protokol ve delege girişinde izdiham meydana geldi. Bazı partililerin birbirleriyle bağırıştığı ve sıkışma tehlikesiyle karşı karşıya kaldığı görüldü. 

 

 

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası