Ege Postası
Geri

CHP'li Oyan: Biz barış sürecine değil, süreci yürütme yöntemine karşıyız

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Parti Meclis üyesi ve İzmir Milletvekili Oğuz Oyan, hükümet tarafından başlatılan çözüm sürecine değil, hükümetin süreci yürütme yöntemine karşı olduklarını söyledi.        'Bölgeye...
CHP'li Oyan: Biz barış sürecine değil, süreci yürütme yöntemine karşıyız
Haberler / Politika
4 Eylül 2013 Çarşamba 19:35
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Parti Meclis üyesi ve İzmir Milletvekili Oğuz Oyan, hükümet tarafından başlatılan çözüm sürecine değil, hükümetin süreci yürütme yöntemine karşı olduklarını söyledi.

        'Bölgeye Değil, Ülkeye Demokrasi' sloganı ile bölge ziyaretlerini sürdüren CHP heyeti, 17 maddeden oluşan huzur, demokrasi ve barış çağrısı adı altındaki manifestolarını bölgede tanıtmaya çalışıyor. Bu kapsamda Bitlis ve ilçelerinde sivil toplum kuruluşları ile meslek odalarını ziyaret eden 6 kişilik CHP heyeti Bitlis’teki temaslarını tamamladı.

        CHP Parti Meclisi üyesi ve İzmir Milletvekili Oğuz Oyan, ziyaret programı çerçevesinde CHP İl Başkanlığı'nda grup adına partililer ve basın mensuplarına açıklamalarda bulundu.

        Çözümün yerinin Meclis olduğuna işaret eden Oyan, CHP’nin Kürt sorununun çözümünde bakış açılarının Meclis temelli olduğunu belirtti. İçeriği belli olmayan bir sürecin gerçek bir barış sağlayamayacağını, çeşitli neden, sebep ya da bahanelerle sürecin yürürlükten kaldırılacağına dikkat çeken Oyan, şöyle devam etti: "Neden çözümün yeri Meclis'tir diyoruz. Kalıcı olması için tüm toplumun onayı olmasında yarar var. Yani biz bu süreci bilmiyoruz. Sürecin arka planında neler olduğunu bilmiyoruz. Bilmediğimiz bir şeye destek veremiyoruz. Biz CHP olarak müzakereye yani sürece karşı değiliz. Biz bu sürecin yapılış biçimine, yöntemine karşıyız. Bu yöntemle olmaz. Gelin bunu Meclis'te yapalım. Muhatabımız olarak Meclis'te BDP var zaten. Gelin bunu Meclis'te kalıcı bir barış süreci yapalım. Yani iki dudağının arasından çıkan bir adamın, Tayyip Erdoğan’ın şeyi olarak kalmasın. Meclis'te olduğu zaman bu kurumsal bir yapı olur. Hepsi tutanaklara geçer ve kayıt altına alınır. Çünkü Meclis'te yapılan her şey banda alınıyor. Burada yapılan şeylerin kaydı kuydu var. Gelin bunu Meclis'te yapalım. Yok kabul etmiyorlar. Çünkü her an çark etme, batıdaki seçmenden oy kaybı olacaksa hemen çark etme durumu var. O yüzden samimi olmak gerek. Biz bu konuda samimiyiz. Bu yüzden biz bu bölgeye gelip kendimizi anlatmaya çalışıyoruz."

        "CHP BARIŞ VE ÇÖZÜMDEN YANADIR"

        Partisinin barış ve çözümden yana olduğunu söyleyen Oyan, "Bundan kimsenin en ufak bir kuşkusu olmamalıdır. Biz bunun kalıcı olmasını istiyoruz. Ancak şundan kaygı duyuyoruz. Diktatörlük yolunda giden bir iktidarın samimi olmadığını biliyoruz. Dolayısıyla buradan çıkabilecek yeni bir çözümsüzlüğün bölgeyi daha büyük bir ateşe atmaktan kaygı duyuyoruz. O yüzden mutlaka elle tutulabilir bir şeyler yakalamalıyız. Bu defada hayal kırıklıkları olmasın diye uğraşıyoruz. Biz yöntemine karşı olmamıza rağmen ne genel başkanımız ne de başka bir partili çıkıp da biz sürece karşıyız diye bir şey söylemiyor. Biz yöntemine karşıyız böyle bir şey olmaz. Kapalı kapılar ardında kimle konuşuyor, ne yapıyor. Biz bunu bilmiyoruz. Bilmediğimiz bir şeyinde altına imza atamayız. Ama yine buna rağmen biz negatif olmuyoruz. Olumsuz bir şey söylemiyoruz. Yani bunu istismar etmiyoruz. Çünkü bu mesele Türkiye meselesidir." diye konuştu.

        "HÜKÜMETİN ORTADOĞU VE SURİYE POLİTİKASINI DOĞRU DEĞİL"

        Hükümetin Ortadoğu ve Suriye politikasını da eleştiren Oyan, Musul ve Kerkük üzerinde hak arama taleplerinin olduğunu, bu tehlikeli maceranın içinde olmayacaklarını ve düşünceleri de savunmayacaklarını ifade etti.

        Çözüm sürecinin bu şekilde sağlıklı yürüyemeyeceğini de ifade eden Oyan, "Çözümün topluma mal edilmesi ve Parlamento'da tüm siyasi partilerle çözülebilir. Süreç siyasete mal edilmesi gerekir. Hiçbir şekilde ne olduğunu bilmediğimiz bu sürece yine karşı çıkmıyoruz. Bunun nerede ne zaman tıkanacağını kimse güvence veremez, kapalı kapılar ardında ne konuşulduğunu biz de bilmiyoruz, toplum da bilmiyor. Sürecin bu şekilde kalıcı çözümleneceğine inanmıyoruz. Çünkü bunun nerede tıkanacağını bilmiyoruz. Bir silahsızlanma var, silahların patlamamasından herkes memnun, biz de memnunuz. Ama endişeliyiz. Hükümetin Suriye üzerinde uyguladığı şahin politikası acaba bir anlamda da bu süreci ofsayta atmak için midi? Kardeşim tam ben çözecektim ama savaş çıktı demesi için m? Önümüzde 3 seçim var, acaba bana 3 seçim için müddet ver demesi için m? Bilmiyoruz. Biz diyoruz ki faili meçhul cinayetler çözülsün, önergeler veriyoruz. Kanun teklifi veriyoruz ama sonuç yok. Öğrenciler, medya mensupları neden tutukludu? Mayıs ayında yumurta atmaktan pankart açmaktan 664 öğrenci tutuklandı, biz tutuklu kimsenin kalmasını istemiyoruz. Hele hele öğrencilerimiz gazetecilerimizin tutuklu olması bizi üzüyor. Türkiye'de insan haklarının geriye gittiğini görüyoruz." açıklamasını yaptı.

        CHP heyeti il başkanlığındaki programın ardından Bitlis Sanayi ve Ticaret Odası, Beş Minare Fikir, Akademi ve Düşünce Derneği ile Bitlis Barosu'nu ziyaret etti.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası