Ege Postası
Geri

CHP'li Polat, Alsancak Limanı için siyasetçilere seslendi: Buna geçit vermeyelim!

Alsancak Limanın, Birleşik Arap Emirlikleri'ne satılacağı iddialarına tepki gösteren CHP İzmir İl Örgütü, Alsancak Limanı önünde basın açıklaması gerçekleştirdi. Açıklamada konuşan ve Limanın Arap Emirlikleri'ne satılacağı iddiasını Meclis gündemine taşıyan CHP İzmir Milletvekili Mahir Polat, İzmir’deki siyasetçilere seslendi. Polat,  “Başta AK Partili siyasetçilere seslenmek istiyorum. Çamdan, kavaktan nedenlerle algı yapmayı bırakın, İzmir’in malı İzmir’de kalsın. Yanımızda durun bunlarla birlikte mücadele edelim. Tam bağımsızlıktan yana İzmirlilere sesleniyorum; gelin hep beraber bir yabancı, bir Arap işgaline karşı Cumhuriyet Halk Partisi’yle yan yana durun, buna geçit vermeyelim” dedi.
CHP'li Polat, Alsancak Limanı için siyasetçilere seslendi: Buna geçit vermeyelim!
Haberler / Yerel Politika
7 Temmuz 2023 Cuma 12:02
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

ÖZLEM KARA/ EGEPOSTASI- İzmir Limanı’nın Birleşik Arap Emirlikleri'ne satılacağı iddialarının ardından Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdülkadir Uraloğlu’nun iddiayı doğrulayan açıklamalarına tepkiler gelmeye devam ediyor. İzmir Limanı B Kapısı önünde limanın, Birleşik Arap Emirlikleri'ne satılmak istenmesine tepki gösteren CHP İzmir İl Örgütü basın açıklaması düzenledi.

Açıklamaya CHP İzmir Milletvekilleri Yüksel Taşkın, Mahir Polat, Rıfat Nalbantoğlu, CHP İzmir İl Başkanı Şenol Aslanoğlu, Gaziemir Belediye Başkanı Halil Arda ve il yöneticileri katıldı.

“ALSANACAK LİMANI ADRESE TESLİM SATILDI”

Seçimlerden önce CHP’nin, AK Parti'ye yönelik  “Türkiye AKP iktidarıyla bu krizden çıkamaz, tam aksine ülkenin kaynakları borçları kapatmak, israfı fonlamak için haraç mezat satılır” dediğini hatırlatan Aslanoğlu, “Üzülerek söylüyorum ki, haklı çıkmanın acısını yaşıyoruz. Bu haraç mezat, gizli saklı pazarlıklarla satılan milli değerlerimizden birisi de, önünde durduğumuz Alsancak Limanı olacak. Kesin bir dil kullanıyorum, Çünkü iddialar basın tarafından dile getirildikten, İzmir Milletvekilimiz sayın Mahir Polat tarafından Meclis gündemine taşındıktan sonra, çiçeği burnunda Ulaştırma Bakanı iddiaları mecburen doğrulamak zorunda kaldı. Üstelik Sayın Bakan, limanın satışıyla ilgili bir ihaleden, özelleştirilme için isteklilerin teklif verebileceği bir sistemden değil, direk olarak Arap Emirlikleri'ne, ihalesiz ve adrese teslim bir satış olacağını açıkça söyleyerek durumu anlattı. Bu arkamızda gördüğünüz Liman, Osmanlı zamanında İngiliz ve Fransızlara verilmişti. Mustafa Kemal Atatürk, tüm borçları ödemiş, limanımızı İngiliz ve Fransızlardan almış ve millileştirmiştir. Şimdi AKP İktidarı Araplara vermek istiyor. Bu Liman, İzmir’in aynı adı taşıyan semtiyle özdeşleşmiş ve İzmir’in simgelerinden birisi olmuştur” dedi.

“ARAP EMİRLİKLERİNİN AYAKLARINA KADAR GİTTİNİZ”

"İzmir Limanı'nın, İzmirlinin malı olduğunu, İzmir Limanı'nın milli güvenlik ve beka meselesi olduğunu belirten Aslanoğlu “İzmir’e yatırım yapmak yerine, İzmir’in mallarını, milli değerlerimizi satmakla uğraşan AKP’lilere bu hatırlatmayı yaptıktan sonra sormak isteriz; Böylesine değerli olan bir limanı, bunca yıldır devlet işletirken ne oldu da Arap Emirlikleri'ne, üstelikte ihalesiz bir şekilde satmak için ayaklarına kadar gittiniz? Alsancak Limanı'nın satılması ile ilgili İzmir iş dünyası ve odalarla görüştünüz mü? İZTO, EBSO, Deniz Ticaret Odası gibi çok güçlü ve köklü odalarımız ve sanayicilerimiz ile görüştünüz mü? Kendilerinden işletme ile ilgili teklif vermeleri istendi mi?” ifadelerini kullandı.

“BU MU ŞEFAFLIK ÖRENĞİ”       

İZTO, EBSO ve Deniz Ticaret Odası başkanlarına ve yöneticilerine seslenen Aslanoğlu, “Siz bu limanın Araplara ihalesiz satışını doğru buluyor musunuz? Bulmuyorsanız, İzmir aşıkları olarak lütfen çıkıp bunu dile getiriniz. Eyy AKP’nin başındakiler; Seçimden önce mangalda kül bırakmayarak attığınız, beka meselesi ve milliyetçilikle ilgili nutuklar, iş Arapların dolarlarına gelince unutuldu mu? Sayın Mehmet Şimşek, ulusal ve uluslararası piyasalara güven verecek, modern ve şeffaf politikalar sözü vermişti. 2 gün önce TÜİK’in açıkladığı, saray mutlu olsun diye uydurulmuş yüzde 38’lik enflasyon mu, şeffaflık örneği? Artık kamu bankaları aracılığıyla dolara müdahale edilmeyecek denildikten sadece bir gün sonra, kamu bankalarından yapılan dolar satışı mı şeffaflık örneği? Yoksa İzmir’in simgesi, konumu itibariyle bekamız sayılan, kapasitesi sebebiyle ticaret hayatımızın can damarı konumundaki Alsancak Limanı’nın, gizli saklı pazarlıklarla, adrese teslim ve ihalesiz şekilde Araplara satılacak olması mı şeffaflık örneği?” dedi.

“ALSANCAK LİMANINI YABANCILARA SATMAK, İZMİRLİLERE İHANETTİR”

CHP olarak ülkenin önemli kaynaklarının, milli değerlerinin satılmasının karşısında olacaklarını vurgulayan Aslanoğlu, “Vatanın güvenliğini tehlikeye atacak anlaşmaların karşısında durmaya devam edeceğiz. Alsancak limanı gibi bir liman başka bir ülkenin elinde olsa, satın almak için teklif eden ülkeleri ulusal güvenliğini tehdit edenler olarak algılar. Limanlar sadece ticaretimizin değil, milli güvenliğimizin de dayanağıdır. Güvenliğinizi başka devletlere para karşılığında devredemezsiniz. Devrediyorsanız, bunun adı ihanettir. Alsancak limanını yabancılara satmak, satmak için teklifte bulunmakta İzmir’e ve İzmirlilere ihanettir. Milliyetçilik lafta değil uygulamada olur. AKP’nin ne kadar milliyetçi olduğunu tüm İzmirliler olarak şimdi görmek isterdik. Milli nutuklar duymak istemiyoruz , İzmir’in limanının satılmayacağının, İzmir’e ait olacağının ilan edilmesini bekliyoruz. Acil olarak iktidarı bu yanlıştan dönmeye çağırıyoruz”  diye konuştu.

CHP’Lİ POLAT İZMİRLİ SİYASETÇİLERE SESLENDİ: YAN YANA DURALIM

CHP İzmir Milletvekili Mahir Polat da “Ben milletvekili olmadan hayatımı bu limanda gümrük müşavirliği yaparak kazandım. İzmir Limanı, İzmir şehrinin kurulmasının amacıdır. İzmir doğal yapısı itibariyle bir liman şehridir. İzmir’de yerleşim limandan dolayı oluşmuştur. İzmir’in varlık sebebi İzmir Limanı’dır. İzmir Limanı devletin işlettiği tek limandır. Çokca defa İzmir Limanı, iktidar tarafından iştahları kabarmış şekilde satılmak istendi. En son 2007’de içinde Ege İhracatçılar Birliği’nin ve yerli sermayenin  olduğu bir konsorsiyuma 1 milyar 275 milyon dolara ihale edilmişti ancak o zamanın idarecileri devretmedi. Bugün bize gelen duyumlar dahilinde son 1.5 aydır İzmir Limanı’na varlık fonu yöneticileri ve Abu Dhabi firmasının gelip tespit yaptıklarını biliyoruz. Israrlı sorularımız sonrasında görüştüklerini itiraf ettiler. 2021’den itibaren Birleşik Arap Emirlikleriyle Varlık fonu üzerinden bir gruba peşkeş çekmeye çalışıyorlar. Uluslar arası değerlendirmelerde 52 milyon dolar civarında bir yatırımla İzmir Limanı dünyanın en önemli aktarma limanlarından birisi olacak. Bu liman yapıldığı zaman 13 metre yanaşma derinliğiyle dünyanın eşsiz limanlarından biriydi. Yıllar içinde 11 metreye düştü ve 2007’den bugün hiçbir yenileme yapmadan ölüme terk edildi. Biz bu değersizleştirmeye karşıyız. Yeni tip sömürge anlayışında borç veriliyor, ülke ödeyemeyince ardından limanlara ve havalimanlarına çökülüyor. Bunlar gelir getirecek işletmeler mantığıyla Türkiye sömürgecilere peşkeş çekiliyor. Biz buna izin vermeyeceğiz. Devlet eliyle çürümeye, değersizleştirmeye terk edilmiş bu liman  3 kuruşa peşkeş çektiğiniz bir liman mı?  Ben buradan dış ticaret erbaplarına seslenmek istiyorum. İzmir Limanı bugün yapılmayan yatırımlarla değersizleştirildi. Gelin bu limanı kendi yerli konsorsiyuma verelim. Ticaret Odamıza, Sanayi odamıza, Ege İhracatçılar Birliği’ne çağrıda bulunuyorum. Milli egemenliğimizi ve ulusal çıkarlarımızı zedeleyecek işlere girmeyin. Bu ülkenin limanlarını yabancılara peşkeş çekmeyin. Yabancılara peşkeş çektiğiniz limanlarda neler olduğunu görüyoruz. 2020 yılında Mersin limanındaki usulsüzlüklerin hiçbirini burada göremezsiniz. Hiçbir çocuğumuzu zehirleyecek materyaller bu limandan geçmez. İzmir’in bütün siyasetçilerine başta AK Partili siyasetçilere seslenmek istiyorum. Çamdan, kavaktan nedenlerle algı yapmayı bırakın, İzmir’in malı İzmir’de kalsın. Yanımızda durun bunlarla birlikte mücadele edelim. Tam bağımsızlıktan yana İzmirlilere sesleniyorum; gelin hep beraber bir yabancı, bir Arap işgaline karşı Cumhuriyet Halk Partisi’yle yan yana durun, buna geçit vermeyelim” ifadelerini kullandı.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası