Ege Postası
Geri

CHP'li Susam: 'O kanunda tüketici unutulmuş!'

CHP’li Susam, Türkiye’nin komisyonda görüşülen Elektrik Piyasası Kanunu’nun sanayinin ya da tüketicinin ihtiyaçları karşılamaktan çok uzak olduğunu söyledi.
CHP'li Susam: 'O kanunda tüketici unutulmuş!'
Haberler / Politika
27 Ocak 2013 Pazar 11:05
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
EGE POSTASI- CHP İzmir Milletvekili ve Enerji Komisyonu üyesi Mehmet Ali Susam, komisyonda görüşülmeye başlanan Enerji Piyasası Kanunu’nun ihtiyaçları karşılamaktan çok uzak olduğunu söyledi. Sanayicinin ve vatandaşın da elektrik kanunundan temel beklentisinin daha ucuz, kayıp kaçak ve TRT payı gibi ek maliyetlerin olmadığı bir enerji fiyatı olduğunu ifade eden Susam, “Kanun. özelleştirmeyi alan dağıtım şirketlerine yeni bir alan yaratmak ve Borsa İstanbul için yeni bir borsa oluşturmaktan öteye gidemiyor. Tüketicinin adı bu kanunda yok” dedi.

Türkiye’nin ulusal enerji politikasının olmadığını bu nedenle lobi gruplarının baskısına göre kanun çıkartıldığını ifade eden CHP’li vekil, “Yerli, ucuz ve temiz kaynaklarla elektrik üretmek yerine; pahalı, dış kaynaklara yüzde 70 oranında bağlı bir üretimimiz var. Büyüme hızımızdaki ani artışa cevap verebilecek arz yapımız bulunmuyor. Bunun nedeni gündelik ihtiyaca göre politika belirlemektir. Dün fabrikalara ‘kendi elektriği kendi fabrikanda üret’ demiştiniz. Bugün kapasite 40 milyar kilovata ulaşınca ‘seni sisteme dahil ediyorum’ diyorsunuz. Dün ‘Sen çok enerji tüketiyorsun, kendi adına trafo alıp enerjiyi daha ucuza iş yerine götürebilirsin’ diyordunuz, bugün dağıtım kanalını hiç kullanmayanlara dağıtım maliyetler yüklüyorsunuz. Gündelik politika uyguluyorsunuz. Lobilerin bastırmasıyla kanunlarda düzenleme yapıyorsunuz” diye konuştu.

Sanayici ve tüketici EKDK’da temsil edilmeli

Enerji’nin cari açığı arttıran en önemli kalemlerden biri olduğunu hatırlatan Susam, “Bu alanda geniş kapsamlı ve ciddi bir çalışmaya ihtiyaç vardır. Bakanlık elektriğe yüzde 30 zam yaptığını söylüyor ama faturalardaki fark yüzde 100’ü geçiyor. Sayaç okumadan, TRT payına ve bakım maliyetine kadar fiyatlandırmalar tüketiciye yansıtılıyor. Enerji gibi toplumun tüm kesimlerini etkileyen bir alanı yöneten EPDK’da tüketicilerin, dağıtım hizmeti verenlerin, sanayicilerin, ilgili meslek odalarının temsil edilmesine, ihtiyaç bulunmaktadır. Sadece siyaset tarafından atanan bir yapının karar verdiği bir kurum olmaktan çıkartarak, enerji fiyatlarının oluşumunda bu kesimlere de söz hakkı sağlanmalıdır’ dedi.

Kaçak sorunu ertelendi

Elektrik faturalarını şişiren kalemlerden birinin de kayıp-kaçak maliyeti olduğunu ifade eden CHP’li vekil, “Meclis’ten geçirdiğiniz kanunla Türkiye’nin her yerinde tek tarife kullanılması uygulaması 2015’e kadar uzatıldı. Böylece 3 yıl daha kayıp ve kaçak maliyeti elektrik faturasını ödeyen herkese paylaştırılacak. Bu yaptığınız ‘Türkiye hazır değil’ diyerek sorunu ertelemektir. Elbette dağıtım şirketin hakları korunmalıdır. Fakat asgari ücretle geçinen, evinde en az lamba yakarak enerji tasarrufu yaparak bütçesini düşünen vatandaşın da hakları korunmalıdır. Enerji fiyatı nedeniyle rekabet edemeyen sanayicinin de hakkı korunmalıdır. Sorunu derhal çözerek kayıp kaçağı minimuma indirecek tedbirlerin alınmasına şiddetle ihtiyaç bulunmaktadır. Bu kanunda da tüketicinin korunmasına yönelik bir yasal düzenleme bulunmuyor. Tüketicilerin itirazları için yasal dayanaktan mahrum bırakılmak isteniyor.” diye konuştu.

Sayaçları dağıtım şirketi takacak

Kanunla getirilen düzenlemelerden birinin de elektrik sayaçlarının dağıtım şirketine devri olduğunu söyleyen Susam, “Sayaç alanında bugüne kadar oluşmuş bir piyasa var. Sayaç üreten fabrikalar, sayaçları takan teknisyenler gibi piyasadan ekmek yiyen oyuncular var. Yapılan değişikle bir gecede bütün bu sektörlerin geleceği hiçbir tedbir alınmadan yok edilmektedir. Bundan sonraki dağıtım şirketlerinin ortak satın alma yöntemiyle, yerli firmaları da görmezden gelerek, saatleri Çin’den getirip takmalarının önüne nasıl geçeceksiniz. Bütün bu fabrikaların yatırımlarının boşa çıkmaması, çalıp vergi ödemesi, istihdam yaratmaya devam etmesi için aldığınız hangi önlem var'” dedi.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası