Ege Postası
Geri

CHP'li adaylardan savcılığın 'Digiturk' kararına suç duyurusu

CHP İzmir Milletvekili Ali Yiğit ile CHP İzmir 1. Bölge Milletvekili adayı avukat Murat Bakan, Samanyolu TV, S Haber TV, Mehtap TV, Yumurcak TV, Irmak TV, Bugün TV ve Kanaltürk televizyon kanallarının platformlardan çıkarılmasını yargıya taşıdı. Ali Yiğit ve Murat Bakan, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı hakkında 'görevi kötüye kullanmak' suçunu işledikleri gerekçesiyle HSYK'ya, platform yöneticileri hakkında ise 'haberleşmenin engellenmesi' gerekçesiyle İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı'na dilekçe verip suç duyurusunda bulundu. CHP'li adaylardan savcılığın 'Digiturk' kararına
CHP'li adaylardan savcılığın 'Digiturk' kararına suç duyurusu
Haberler / Politika
21 Ekim 2015 Çarşamba 13:57
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
EGEPOSTASI / HABER SERVİSİ – Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nın Digiturk, Turkcell TV, Türksat ve Tivibu’ya bir yazı göndermesinin ardından Samanyolu TV, S Haber TV, Mehtap TV, Yumurcak TV, Irmak TV, Bugün TV ve Kanaltürk platformlardan çıkarılmıştı. İzmir Adliyesi’ne gelen Murat Bakan ve Ali Yiğit Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı hakkında HSYK’ye suç duyurusunda bulundu. 

CHP İzmir Milletvekili ve 1. Bölge Milletvekili Adayı Ali Yiğit ile CHP İzmir 1. Bölge Milletvekili Adayı avukat Murat Bakan, İzmir Adliyesi C Blok önünde suç duyurusu öncesi basın açıklaması yaptı.

HABERLEŞMENİN ENGELLENMESİ
Suç duyurusunda  ‘haberleşmenin engellenmesi’ suçlamasında bulunuldu ve bahsi geçen dört kuruluş şüpheli olarak belirtildi. Suç duyurusunda, “Anayasanın 6. Maddesi gereğince, hiçbir kimse veya organ kaynağını anayasadan almayan bir devlet yetkisi kullanamaz” ifadeleri öne çıkarken,  6112 sayılı Radyo ve Televizyon Kuruluş ve Yayın Hizmetleri Hakkında Kanun’un 29. Maddesine atıfta bulunularak, “Yayın hizmetlerini iletimi faaliyetlerinde ilişkin uyulması gereken idari, mali ve teknik şartlar Üst Kurulca belirlenir ve şartları yerine getiren kuruluşlara(platformlara) yayın iletim yetkisi verilir. Platform işletmecileri, medya hizmet sağlayıcı kuruluşlara tarafsızlık ve hakkaniyet ölçülerinde, makul ve ayrımcılık içermeyecek koşullarda hizmet vermek zorundadır” ifadeleri yer aldı.

‘HİZAYA GETİRME ÇABASI’
Murat Bakan,  suç duyurusunun ardından basın mensuplarına açıklamada bulunarak, Türkiye’nin, 13 yıldır medyada olağanüstü hal ilan edilmesinin sıradanlaştığını ve bir yasaklar ülkesi olma yolunda ilerlediğini söyleyerek, “Yıldırma, korkutma, tutuklama, baskıyla gazete sattırma ve el değiştirme politikları, telefon talimatlarıyla özgür haberciliği yönetme çabaları, sansür hatta otosansür ve  son 2 yılda iyice tırmanan basını hizaya getirme çabasıdır” dedi.

BASIN ÖZGÜRLÜĞÜ YOK
Yüzlerce gazetecinin yargılandığının, onlarcasının tutsak olduğunun ve işini yapan gazetecilerin de terör suçlamasıyla karşılaştığının altını çizen Bakan, "Yüzlerce gazeteci yargılanmakta. MİT yasasıyla habercinin eli kolu bağlanıyor. RTÜK'ün çifte standart taşıyan kararlarıyla eşitlik ilkesi yıkılıyor. Halkın özgür haber alma kanalları kapatılırken, basının özgürlüğünden söz edemeyiz. Birçok gazeteye 17-25 Aralık operasyonunu haberleştirdiği, köşesine taşıdığı için ceza, tazminat gibi 100'ün üzerinde dava açıldı" dedi.



ÖZGÜR OLMAYAN ÜLKE TÜRKİYE
Türkiye'nin, Sınır Tanımayan Gazeteciler basın özgürlüğü indeksinde 2002 yılında 99'uncu, 2011 yılında 148'inci ve 2014'te ise Brundi, Rusya ve Irak'ın gerisine düşerek 154'üncü sıraya gerilediğini, son açıklanan Freedom House Basın Özgürlüğü Raporu'nda 'kısmen özgür ülke'den 'özgür olmayan ülke' statüsüne düştüğünü, basının özgürlüğünden söz edilemiyeceğini söyleyen Murat Bakan, “Gazete binaları basıldı. Ahmet Hakan evinin önünde dövüldü. İşini yapan muhabirin kafasına polis silah dayadı. Sipariş bir savcılık yazısıyla yargı kararı olmadan bir medya grububunun tüm kanalları dijital platformdan çıkartıldı. Devlet adına uydu işleten Türksat, bu grupların sözleşmelerini geçerli hukuki gerekçe olmadan feshetti. Platformların yapmış oldukları açıkça Anayasa'ya ve Türk Ceza Kanunu'na (TCK) aykırı olan işlemleri için platformun işleticileri hakkında savcılığa suç duyurusunda bulunduk. Kanalların, platformdan çıkarılması yönünde yazıyı hazırlayan Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı hakkında da HSYK'ya suç duyurusunda bulunduk. Cumhuriyet savcılarının bir medya hizmet sağlayıcısı kuruluşu herhangi bir platformdan çıkaralmasını emretme ya da rica etme yetkisi yoktur. Yazıyı hazırlayan savcı, kaynağını Anayasa'dan alan bir yetkiyi kulanmamaktadır. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nın yazısı ve bu gerekçeyle platformlardan çıkarılma işlemi Anayasanın 25, 26, 27 ve 28. maddelerinde ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin 10. maddesinde belirtilmiş olan basın hürriyeti, kanaat özgürlüğü, düşünceyi yayma özgürlüğü ve bilim ve sanat hürriyetine aykırıdır. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nın yazısı açık bir şekilde yetki aşımıdır, görevi kötüye kullanmadır ve temel hak ve hürriyetleri baskı altına almaya yönelik, Türkiye Cumhuriyeti'nin hukuk devleti niteliğini zedeleyen bir işlemdir" diye konuştu.


Murat Bakan ayrıca, Radyo Televizyon Üst Kurulu Başkanlığı'na iletilmek üzere, RTÜK İzmir Bölge Temsilciliği'ne hukuksuz olduğunu belirttiği bu durumun sonlandırılması için talepte bulunduklarını, her türlü haksızlığın mücadelesini vereceklerini, bu işin takipcisi olacaklarını belirtip "Basın hürdür, özgür basın susturulamaz" dedi.

Basın açıklaması şöyle devam etti: “Gazete  binaları basılırken, Ahmet Hakan evinin önünde dövülürken, işini yapan muhabirin kafasına polis tarafından silah dayanırken ve sanki sipariş bir savcılık yazısıyla yargı kararı olmadan bir medya grubunun tüm kanalları dijital platformlardan çıkarılırken, devlet adına uydu işleten Türksat sözleşmeleri geçerli hukuki gerekçe olmadan feshederken basının özgürlüğünden söz edilemez.”

Açıklamanın ardından Ali Yiğit ve Murat Bakan, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı hakkında 'görevi kötüye kullanmak' suçundan HSYK'ya, platform yöneticileri hakkında ise 'haberleşmenin engellenmesi' suçunu işledikleri gerekçesiyle İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı'na dilekçe verip suç duyurusunda bulundu.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası