İZMİR- Geçtiğimiz hafta Bergama’nın Kozak Bölgesi’nde çam fıstığı üreticileriyle bir araya gelen CHP İzmir Milletvekili Alaattin Yüksel, çiftçilerin sorunlarını yerinde dinlemişti. Üreticinin sorunlarını not eden ve bunu TBMM’ye taşıyacağının sözünü veren Yüksel, bu sözünü tutarak çam fıstığındaki rekolte düşüklüğü ile ilgili yaşanan sıkıntıyı Tarım, Gıda ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker’e sordu.
ÜRETİCİ ÇAM FISTIĞINI TERK EDİYOR!
CHP’li Yüksel, çam fıstığındaki rekolte düşüklüğü ile ilgili bakanlığın gerekli adımların atmadığını, üreticilerin de başka ürünlere yöneldiğini söyledi. Yüksel, “Çam fıstığı ülkemiz için önemli bir değer. Burada yaşanan sıkıntı devlet, hükümet meselesi haline getirilmeli. Ancak hala harekete geçilmiyor. Üreticisinin sıkıntısı yıllar geçmesine karşın devam ediyor. Bölgenin özel alan ilan edilmesi gerekiyor” dedi.
BAŞKA ÜRÜNLERE YÖNELEN ÜRETİCİ SAYISI NEDİR'
Yüksel, Bakan Eker’in yanıtlaması üzerine verdiği önergede şunları sordu:
“Ülkemizde toplam kaç hektar çam fıstığı üretim alanı bulunmaktadır' Bunların ne kadarı tapulu, ne kadarı orman alanında yer almaktadı? Bergama’daki çam fıstığı üretim alanı 2005-2013 yılları arasında ne kadardı? Bu alandan her yıl bazında ayrı ayrı olmak üzere, yıllık ortalama kaç ton iç fıstık elde edilmişti? Üretilen fıstığın ne kadarı ihraç edilmişti? İhracat geliri ve ithalat rakamları 2005-2013 yılları aralığında nedi? Çam fıstığı ihracatı ve ithalatı yapılan ülkeler hangileridir'
2005-2013 yılları aralığında yurtiçi satış gelir rakamları, her yıl bazında kilogram fiyatı nedi? 2005-2013 yıllarında çam fıstığı üretici sayısı nedi? Bu süreçte fıstık üretiminden vazgeçmek zorunda kalarak başka ürünlere yönelmeye başlamış üretici sayısı nedir' Mahsul işleme amaçlı açılan ve kapanan işletme/fabrika sayısı kaçtır' Bakanlığınız tarafından çam fıstığında yaşanan rekolte düşüklüğünün nedenleri ve sorunun boyutları konusunda herhangi bir araştırma yapılmış mıdı? Yapılmış ise araştırma sonuçları nelerdi? Çam fıstığındaki rekolte düşüklüğüne altın madenlerinin etkili olduğu iddiaları doğru mudu? Bununla ilgili bakanlığınızın herhangi bir tespiti var mıdı? Mantar, böcek ve hava kirliliğinin rekolte kaybındaki etkisi nedi? Yoksa sorunun nedeni doğrudan çam fıstığı üretimiyle ilgili değişkenlerden mi kaynaklanmaktadır'
ÜRETİCİNİN ZARARLARI KARŞILANDI MI'
“Üreticinin zararları Bakanlığınız tarafından karşılanmış mıdı? Üreticiye, mazot, gübre vb. gibi destekler verilmiş midi? Yoksa üreticiler kaderlerine mi terk edilmişti? Milli gelirimiz arasında önemli yer işgal eden çam fıstığı üretimini desteklemek, bölge ve ülke ekonomisine katkılarını artırmak üzere, bundan sonrası için tarımsal planlamanız söz konusu mudu? Böylesine önemli bir ürünün yetiştiği Kozak Yaylasının, Bakanlık tarafından özel bölge ilan edilmesi ve çam fıstığı üreticisinin vergi ve kredi borçlarıyla ilgili yeniden bir düzenleme yapılması düşünülmekte midir'”