Ege Postası
Geri

CHP’li kadınlara Medeni Kanun dersi

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Konak İlçe Kadın Kolu üyesi kadınlara yönelik eğitim çalışmaları sürerken, son dersin “Medeni Kanun” olduğu bildirildi.
CHP’li kadınlara Medeni Kanun dersi
Haberler / Yerel Politika
21 Şubat 2013 Perşembe 13:23
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
İZMİR-  CHP Konak İlçe Kadın Kolu Eğitim Komisyonu’nun yürüttüğü eğitim çalışmalarının son toplantısında, Medeni Kanun’un kabulünün yıldönümü nedeniyle Medeni Kanun’u ve siyasal gelişmeleri anlatan Konak Belediye Meclisi Üyesi Av. Nimet Haytabay, kadınların yaşamında gerçek bir gelişim olabilmesi için yasal düzenlemelerle sahip olunan hakların sosyal gerçeklik olarak yaşama geçmesi gerektiğini söyledi.

1926 yılında kabul edilen Medeni Kanun ile kadınları erkek egemen toplumda bir çok konuda “eşit yurttaş” kimliği kazandığını anlatan Av. Haytabay, “Bu kanun ile ülkemizde yaşayan kadınlar, genç Cumhuriyet’le birlikte çok önemli haklara kavuşmuştur” dedi. Haytabay, CHP Konak İlçe Kadın Kolu Başkanı Nüket Akyıldız, İlçe Kadın Kolu Eğitim Komisyonu Başkanı Naime Yaprak’ın da hazır bulunduğu eğitim toplantısında, kadın kolu yöneticileri ve partili kadınlara hitaben yaptığı konuşmasında şunları söyledi:
“17 Şubat 1926 tarihinde kabul edilen kanun ile ülkemizde yaşayan kadınlar genç Cumhuriyet’le birlikte çok önemli haklara kavuşmuştur.

Bu yasa ile tek eşlilik ve resmi nikah yapılması zorunluluğu getirilmiştir. Kadına da boşanma davası açma hakkı verilmiştir. Kadının erkek gibi mirastan tam pay alması sağlanmıştır. Kadının mahkemelerde erkekler gibi şahitlik yapmasının yolu açılmıştır. Kadına birey olma hakkı tanıyan bu yasal düzenleme o tarihte devrim niteliği taşımaktadır.

1 Ocak 2002 tarihinde yürürlüğe giren Medeni Kanun değişikliklerinin ise Anayasa’da yer alan ‘Kadın-erkek eşittir’ kavramının tam olarak karşılığını bulması anlamında yapılması gerekli olan zorunlu değişikliklerdir.

Buradaki en önemli değişiklik evli ya da evlenen çiftler başka bir mal rejimini seçmemişler ise mal birliği rejimi olarak anılan evli eşler için 1 Ocak 2002 tarihinden sonra edinilen mallar yönünden ve bu tarihten sonra evlenenler içinse evlilik birliği içinde edinilen malların eşit paylaşımının getirilmesidir.”

Av. Nimet Haytabay, son yasa değişikliğinde eleştirilmesi gereken noktanın, yasa değişikliğinin yürürlüğe girdiği 1 Ocak 2002 tarihinde mevcut evli olan 17 milyon kadının o tarihe kadar edinilen mallar ile ilgili haklarının bu düzenlemeye dahil edilmemesi olduğunu vurguladı.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası