Ege Postası
Geri

CHP’li vekilin sözleri Almanya’yı karıştırdı

Almanya'nın Münih şehrinde pazartesi günü ilk duruşması yapılan Neonazi davasını Türkiye’den izlemeye gelen CHP Milletvekili Mahmut Tanal’ın sözleri ülkeyi karıştırdı.İstanbul Milletvekili Tanal, Münih Yüksek Eyalet Mahkemesi’nde...
CHP’li vekilin sözleri Almanya’yı karıştırdı
Haberler / Dünya
8 Mayıs 2013 Çarşamba 13:41
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Almanya'nın Münih şehrinde pazartesi günü ilk duruşması yapılan Neonazi davasını Türkiye’den izlemeye gelen CHP Milletvekili Mahmut Tanal’ın sözleri ülkeyi karıştırdı.

İstanbul Milletvekili Tanal, Münih Yüksek Eyalet Mahkemesi’nde görülen davada A 101 no'lu duruşma salonunun girişinde asılı olan haçın bulunduğu yerden kaldırılmasını istedi. "Dini sembollerin hukuk devletinde yeri yoktur.” diyen Tanal, haçın ”Hıristiyan olmayan diğer din mensupları için tehdit niteliği taşıdığını” öne sürdü.

Konunun Alman basınına yansımasından sonra söz konusu taleple ilgili yorum ve tepkiler de gecikmedi.

Kuzey Ren Vestfalya Eyaleti Adalet Sözcüsü Detlef Feige, haç işaretlerinin mahkeme salonlarına asılmasına izin bulunduğunu belirterek, “Bu konuda kesin bir kanun hükmü yok. Yöneticilerin inisiyatifinde olan bir karar.” dedi.

1973 yılından kalma bir kanun eyalet yönetimlerini bu konuda muhayyer bırakıyor. Ancak Almanya’nın pek çok eyaletinde uzun süredir duruşma salonlarında haç işareti veya çarmıha gerilmiş İsa figürü bulunmuyor.

HIRISTİYAN DEMOKRATLAR KIZDI

CHP’li Milletvekili Tanal’ın bu talebine Hıristiyan Demokrat çevrelerden ise tepki geldi.

Hıristiyan Birlik Federal Meclis Grup Başkan Yardımcısı Günter Krings, "Söz konusu haç işareti bizim diğer insanlara olan sevgi ve hoşgörümüzün yanı sıra Hırıstiyan-Batı geleneğimizin kökünü teşkil ediyor.” diyerek, haçın salonda asılı olmasının ”doğru ve iyi” olduğunu söyledi.

Alman Pisikoposlor Konferansı’nın Sözcüsü Matthias Kopp da "Haç ait olduğu yerde asılı duracaktır, yani mahkeme salonunda." diyerek Tanal’a sert tepki gösterdi.

Hıristiyan Sosyal Birlik Partili (CSU) Milletvekili Johannes Singhammer ise, “Burada Alman kanunları geçerlidir, haç kalacaktır.” şeklindeki ifadelere yer verdi.

EYALETLERDEKİ ‘HAÇ’ DURUMU

Almanya’da daha önce yaşanan haç tartışmaları CHP’li milletvekili Tanal’ın sözleriyle yeniden gündeme geldi.

Uzun tartışmaların ardından Almanya’nın Thüringen, Berlin, Brandenburg, Sachsen, Hamburg, Bremen, Schleswig-Holstein, Rheinland-Pfalz, Hessen ve Baden-Württemberg eyaletlerindeki mahkemelerdeki haçlar kaldırılmıştı. Bu eyaletlerdeki mahkeme salonlarında dini sembollere yer verilmiyor.

Buna karşılık Aşağı Saksonya eyaletinde Katoliklerin yoğun yaşadığı Vechta ve Cloppenburg kentlerindeki Sulh Mahkemeleri’nde haç işaretleri halen asılı bulunuyor. Ancak, Paderborn, Köln ve Aachan gibi Kuzey Ren Westfalya eyaletinin Katolik bölgelerinde ise mahkeme salonlarında haç yer almıyor.

Bavyera eyalet yönetimi ise haç işaretlerinin mahkeme salonlarına özellikle asılması için talimat vermiş durumda. Aynı şekilde Saarland eyaletinde de haç işaretleri mahkeme salonlarında görülüyor.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası