Ege Postası
Geri

Çağlayan: Küresel krize rağmen Türkiye ekonomisi büyümeyi devam ettirdi

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, küresel krize rağmen Türkiye’nin son 10 yılda ekonomisinin devamlı geliştiğini belirterek, “Türkiye, ihracatının dörtte üçünü yapmış olduğu pazarlardaki yaşanan farklı sıkıntılara rağmen geçen...
Çağlayan: Küresel krize rağmen Türkiye ekonomisi büyümeyi devam ettirdi
Haberler / Dünya
22 Nisan 2013 Pazartesi 23:03
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, küresel krize rağmen Türkiye’nin son 10 yılda ekonomisinin devamlı geliştiğini belirterek, “Türkiye, ihracatının dörtte üçünü yapmış olduğu pazarlardaki yaşanan farklı sıkıntılara rağmen geçen yıl dünyada ihracatını en fazla arttıran ikinci ülke oldu.” dedi.

Ticari ilişkileri geliştirmek amacıyla Türkiye ile İngiltere arasındaki dördüncü “Ortak Ekonomi ve Ticaret Komitesi (JETCO)” toplantısı İngiltere’nin başkenti Londra’da yapıldı. Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan ve İngiltere Ticaret ve Yatırım Bakanı Lord Green’in başkanlık ettiği toplantıya iki ülkeden birçok seçkin işadamı katıldı.

Zafer Çağlayan burada yaptığı konuşmada, küresel ekonomik krize rağmen Türkiye ekonomisinin son 10 yılda büyük gelişme gösterdiğinin altını çizdi. Çağlayan, 2 yıl öncesine kadar Avrupa’nın ihracatımız içindeki payının yüzde 50 olduğunu hatırlatarak, “Bugün malesef bu rakam yüzde 38’lere düşmüş vaziyette.” diye konuştu.

İhracatın dörtte birini Kuzey Afrika ve Ortadoğu’ya yapıyor olduklarını kaydeden Çağlayan sözlerini şöyle sürdürdü: “Ancak Arap Baharıyla başlayan süreç bilhassa bu ülkelerde ekonomik anlamda ciddi sıkıntılar doğurdu. Türkiye ihracatının dörtte üçünü yapmış olduğu pazarlardaki yaşanan bu sıkıntılara rağmen geçen yıl dünyada ihracatını en fazla arttıran ikinci ülke oldu. Yani gümüş madalya aldık, ancak hedefimiz altın madalya.”

Türkiye’nin son 10 yılda 124 milyar dolar uluslararası doğrudan yatırım aldığına dikkat çeken Çağlayan, “Geçtiğimiz 80 yılda ise Türkiye sadece 14,6 milyar dolar uluslararası yatırım almış. Hizmet ihracatında geçen yıl dünyanın 17. büyük hizmet ihracatcısı olduk. Şu anda toplam ihracat gelirlerimiz milli gelirlerimizin 4’te birini oluşturuyor.” diye konuştu.

Türkiye’nin pazar çeşitlendirerek ve 241 gümrük bölgesine ihracat yaparak bu başarıyı elde ettiğine vurgu yapan Çağlayan, “İhracat yapmadığımız iki ülke var. Biri Mikronezya, bir diğeri de Nauro. Birinin yüzölçümü 30 kilometrekare, diğerininki ise 700 kilometrekare. Karar verdik, bu iki ülkeye de bu sene ihracat yaparak dünyanın her ülkesine Türk malını sokan bir ülke konumuna geleceğiz.” şeklinde konuştu.

Bakan Çağlayan, uluslararası ticari ilişkileri basketbol maçına benzeterek, “İki ülke olarak üçlük atış yapmamız gerekiyor. Üçlük atışın yolu da ticaretimizi ikiye katlamaktan ve yine aramızdaki yatırımları daha fazla artırmaktan geçiyor.” diyerek İngiltere ile ticari ilişkileri arttırmak istediklerini vurguladı.

Bir günlük resmi ziyaret için Londra’da bulunan Çağlayan’ın yarın sabah Brüksel’e hareket etmesi bekleniyor.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası