Çakabey yarın yola çıkıyor
İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin 8 Şubat'ta tarihinde düzenlenen törenle kentte tanıttığı,ancak gerekli izinlerin gecikmesi ve teknik eksikler nedeniyle Üçkuyular iskelesinde bekleyen körfez filosundaki 15 gemiden ilki olan Çakabey, yarın ilk seferini gerçekleştirecek. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'nun da katılacağı sefer saat 11.40'da Konak'tan Karşıyaka'yayapılacak.
İZMİR-İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin Yalova Özata Tersanesi'nde 117 milyon Euro'ya yaptırdığı 15 karbon kompozit gemiden ilki Çakabey, eksiklerinin tamamlanmasıyla Liman Başkanlığı'ndan “Denize elverişlilik” belgesini aldı, geçici kabulünden sonra Büyükşehir'e bağlı İZDENİZ A.Ş.'ye devredildi. Hat izinlerinin alınmasıyla birlikte Çakabey'in ilk seferini Cumartesi günü 11.40'ta Konak'tan Karşıyaka'ya yapmasına karar verildi. Adını İzmirlilerin belirlediği Çakabey’in ilk seferi için İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin tören yapmayacak. Ayrıca, Çakabey'in körfezdeki ilk seferine
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu da katılacak.
YENİ GEMİLERDE “YOK YOK”
Katamaran gövde tipindeki yeni gemilerin yapı ana malzemesi, çelikten daha sağlam, alüminyumdan daha hafif, dayanıklı, daha uzun ömürlü, işletme maliyetleri düşük ‘karbon kompozit’ malzemeden olacak. 13 adet geminin işletme hızı (saatte) 18 deniz mili, 2 adet geminin işletme hızı saatte 30 deniz mili olmak üzere 15 adet gemi inşa edilecek (Mevcut gemilerin hızı saatte 9-10 deniz mili). Gemilerin tam elektronik kontrol sistemi ve manevra yeteneği olacak. Bu sayede gemilerin iskelelere yanaşma ve ayrılmaları çok kısa sürede gerçekleşebilecek. Gemiler iç ve dış körfez taşımacılığında İzmir’in ihtiyaçlarına cevap verecek şekilde planlandı. Gemilerin boyları 38 metre, enleri ise 11,5 metre olacak
Konforlu ve ergonomik oturma koltukları ile geniş koltuk arası mesafesi (diz mesafesi) olacak.
İç körfez gemileri 420, dış körfez gemileri 400 kişi kapasiteli olacak. Gemilerde ayrıca fiziksel engelliler için araçlarına uygun yer olacak. Gemilerde büfe ve soğuk–sıcak içeceklerin satıldığı otomatik satış büfeleri bulunacak. Gemilerin ön tarafında yolcuların hızlı iniş-binişlerini sağlayacak genişlikte, engelli vatandaşların yardımsız olarak kullanımına uygun kaptan tarafından otomatik olarak kumanda edilecek rampalar bulunacak. Gemilerde bebek bakım masası da bulunacak.
Normal tuvaletlerin yanı sıra engelli tuvaleti de bulunan gemilerde, gemi ergonomisi engelli vatandaşlar ve çocuk arabalarının kullanımına uygun olarak yapılandırıldı. İki katlı gemilerde birinci kat kapalı alan, ikinci kat kapalı ve açık alanlı olacak. Gemide bisiklet parkları bulunacak. Böylece bisiklet kullanıcıları da gemilerde daha rahat bir yolculuk yapabilecek. Gemiye binecek yolcuların evcil hayvanlarını taşıyabilmeleri için en az 3 adet birbirinden bağımsız evcil hayvan kafesi bulunacak.
Yolcuların bavul ve çantalarını koyabilecekleri bavul rafı ve alanları olacak. Yazın terletmeyecek, kışın üşütmeyecek derecede iklimlendirilmiş (klimalı) kapalı yolcu salonları oluşturulacak. Gemiler, kurulacak bir merkezden ‘Filo işletme Sistemi’ ile kontrol ve denetim sağlanarak yönetilecek. Aynı sistem aracılığıyla gemideki ve kıyı birimlerinde bulunan ekranlar vasıtasıyla yolcuların bilgilendirilmesi sağlanacak. Gemide ayrıca TV yayınları da izlenebilecek.
Gemilerde kablosuz internet donanımı bulunacak.