ÇEVRE Mühendisleri Odası İzmir Şubesi Başkanı Helin Kınay, 5 Haziran Çevre Günü'nde İzmir'in çevre sorunlarının çözülemediğini aksine büyüdüğünü açıkladı. Kınay, İzmir'de Bergama, Efemçukuru'nun altın, Manisa Gördes'in nikel madenciliği nedeniyle kirlilik tehdidi altında olduğunu, Gaziemir eski kurşun fabrikasındaki radyoaktif atıkların yerinde durduğunu, rehabilite edilmesi gereken Aliağa bölgesinde yeni tesislere izin verildiğini, Türkiye'nin yüzde 50'sinin sağlıklı çevre altyapısına sahip olmadığını söyledi.
5 Haziran Çevre Günü nedeniyel basın toplantası düzenleyen Çevre Mühendisleri Odası İzmir Şubesi Başkanı Helin Kınay, bu günü ne yazık ki kutlayamadıklarını, doğal varlıkların ve yaşam alanlarının talanının devam ettiğini söyledi. Çevre Kanunu'nun yayınlanmasının üzerinden 32 yıl, adında çevre olan bakanlığın kurulmasının üzerinden ise 24 yıl geçtiğini belirten Kınay, "Çevre Bakanlığı'nın yapısı sürekli değişti. Çevre mevzuatında da bitmek bilmeyen değişiklikler yaşandı. Çoğu da mevcut yönetmelik hükümlerinin gevşetilmesine yöneliktir. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Orman ve Su İşleri Bakanlığı'nın her ikisinin toplam bütçe içinden aldıkları payın oranı yüzde 0.3 düzeyindedir. Bu oran çevre sorunlarının ne derece bir önceliği sahip olduğunun göstergesidir. Çevre sorunları her geçen gün büyümektedir" dedi.
"TAHTALI HAVZASI KORUMASI DAHA DA İYİLEŞTİRİLMELİ"
Kınay, Tahtalı Barajı Havzasının çok geniş olduğu yönünde bazı milletvekili adaylarının yorumlarda bulunduğunu, ancak kıt su kaynaklarına sahip İzmir'in Türkiye'nin en iyi korunan su havzasının aslında koruma sürecinin daha da iyileştirilmesi gerektiğini söyledi. Yapılaşmaya açılacak bir sürecin ortaya çıkarılmasını eleştiren Kınay, bu durumun vatandaşın mağduriyetinin olduğu yorumlarının ise çevre ve su kaynaklarını korunması açısından acı bir boyut olduğunu dile getirdi.
EFEMÇUKURU'NDA BİLİRKİŞİ RAPORUYLA DENETİM SONUCU ÇELİŞKİLİ
İzmir'e Gördes'ten su getirilmeye çalışıldığına, ancak Gördes'te nikel madenciliği projesi nedeniyle su havzasının risk altında olduğuna dikkat çeken Kınay, Bergama ve Efemçukuru altın madenciliğinin yarattığı sorunların da sürdüğünü belirtti. Çamlı Barajı havzası için riskli Efemçukuru'nda altın madeninin kapasite artışı ÇED kararıyla ilgil açtıkları davayı kazandıklarını dile getiren Kınay, "Kapasite artışıyla ilgili davada bilirkişinin hazırladığı raporlar tesisin mevcut halinin bile çevreyi kirlettiğini bilimsel verilerle gösteriyor. Valilik ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından oluşan bir komisyon buralarda denetleme yapıyor. Biz de yaptığımız başvuruyla sonuçları istedik. Bize çevre mevzuatına uygun olduğu şeklinde yanıt verdiler. Tutanaklar verilmedi. Bilirkişi raporu sonuçları ile denetim sonucu olarak açıklanan çevre mevzuatına uygunluk yanıtı çelişiyor" dedi.
"GAZİEMİR'DEKİ ATIKLAR YERİNDE DURUYOR"
Çevre Mühendisleri Odası İzmir Şubesi Başkanı Helin Kınay, İzmir ve çevresindeki çevre sorunlarının çok olduğunu, Gaziemir'de radyoaktif atık madde bulunun eski kurşun fabrikasında durumun değişmediğini, atıkların hala orada olduğunu söyledi. Bakanlık personelinin fabrikada özel kıyafetlerle dolaştığını, ancak bölgede yaşayan çocukların fabrika sahasında oyun oynadığını belirten Kınay, gerekli önlemlerin alınmadığıdı söyledi. Aliağa bölgesinde mevcut tesisler nedeniyle rehabilitasyon yapılmadan yeni tesise izin verilmemesi gerekirken 2010-2014 arası ÇED olumlu raporu alınan 125 tesisin çoğunun Aliağa'da olduğunu belirten Kınay, bu sorunların devam etmesi ve büyümesi nedeniyle Çevre Günü'nde kutlama yapamadıklarını söyledi. Kınay, İzmir'le ilgili hazırladıkları çevre raporunda çevreyle ilgili tablonun olumsuz olduğunu dile getirdi. (DHA)