Ege Postası
Geri

Çiftçiye sulama müjdesi

İzmir’de Küçük Menderes Nehri üzerinde kurulan Beydağ Barajının sulama kanallarının inşaatı hızla devam ediyor. İlk bin hektar arazinin sulanması Nisan ya da Mayıs ayında başlayacak.
Çiftçiye sulama müjdesi
Haberler / İzmir
8 Şubat 2013 Cuma 12:44
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

İZMİR- 1994 yılında zamanın Başbakanı Tansu Çiller ve Yardımcısı Murat Karayalçın tarafından temeli atılan, 250 milyon metreküp su kapasiteli Beydağ Barajı 2009 yılında tamamlandı. Bölgede Küçük Menderes Nehri’nin çevresinde kurulu 6 belde ve 26 köyün arazilerine ucuz suyla can verecek olan barajın sulama kanallarının yapımı devam ediyor.

 19 bin 500 hektar alanın sulanacağı baraj sayesinde, üreticiye büyük mali yük getiren 19 bin kuyu ve yeraltı pompası sulamada kullanılmayacak. Çiftçi tarlasını ucuz bir fiyatla baraj suyundan sulamanın mutluluğunu yaşayacak. İlk bin hektar arazinin sulanmasına Nisan ya da Mayıs ayında başlanacak. 19 bin 500 hektarın sulaması ise 4 Nisan 2014 tarihinden sonra mümkün olacak. Sulama işi Ödemiş Sulama Birliği tarafından yürütülecek.

 Ödemiş Sulama Birliği Başkanı Özay Kaptan, yapımı 2009’da tamamlanan Beydağ barajı sulama kanallarının inşaatına 2011 yılında başlandığını söyledi. Bölgede yoğun bir çalışma yürütüldüğünü kaydeden Kaptan, “Bölgenin arazi yapısı nedeniyle sürekli ekim dikim yapıldığı için çalışmalar gerçekten büyük bir özveri ve özenle yapılmaktadır. Şu anda sağ sahil sulama boruları döşenmektedir. Sağ sahil de çalışmalar hızlı ilerliyor, sol sahilde ise biraz daha yavaş. Bunun nedeni de, kamulaştırmada çıkan bazı pürüzler. Ancak kısa sürede bu da aşılacak” dedi. Beydağ barajından Nisan ya da Mayıs ayı gibi yaklaşık bin hektar alanı sulamaya açacaklarını anlatan Kaptan, “Sonraki aşamada kademeli olarak bölgenin tamamı olan 19 bin 500 hektar alanın sulanması söz konusudur” dedi.

 Bölgede 19 bin civarında kuyu bulunduğunu ve bu zamana kadar bu kuyulardan sulama yapıldığını hatırlatan Özay Kaptan, “Beydağ barajından sulama başlamasıyla birlikte bu kuyular sadece içme suyu ve hayvanları sulamakta kullanılacak. Çünkü Beydağ barajı sulamasının fiyatları çok cazip olduğu için çiftçinin yeraltı pompasını çalıştırma gereği de kalmayacak. Sulama fiyatları DSİ tarafından belirlendi. Patateste ve silajlık mısırda dekar başı 26 lira su parası ödenecek” dedi. Çiftçinin pompa çalıştırmayarak, son zamanlarda belini büken elektrik faturalarından kurtulmuş olacağını anlatan Kaptan, “Ekonomik anlamda rahatlayacaklardır” dedi.(DHA)

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası