Ege Postası
Geri

Çipras'tan Kaç-Ak Saray esprisi

HP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Türkiye'ye ziyaretinde bulunan Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras ile görüştü.
Çipras'tan Kaç-Ak Saray esprisi
Haberler / Politika
19 Kasım 2015 Perşembe 01:10
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
BAŞAK KAYA/ SÖZCÜ - DHA Yunanistan Başbakanı Alexis Çipras, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu yaklaşık bir saat görüştü. İki liderin görüşmesine “Saray” sohbeti damgasını vurdu. Çipras, Kılıçdaroğlu’nu Atina’ya davet etti ve ”Ama bizim sarayımız yok” dedi.
Kılıçdaroğlu - Çipras görüşmesine, CHP Genel Başkan Yardımcısı Faik Öztrak, Ankara Milletvekili Aylin Nazlıaka ve Gençlik Kolları Genel Başkanı İrfan İnanç Yıldız katıldı. Görüşmede Türkiye’nin AB üyeliği, Suriye’deki mülteci sorunu, Kıbrıs sorunu gündeme geldiği öğrenildi.
Kılıçdaroğlu, “Sorun Suriye’de çözüldüğü anda mültecilerin ülkelerini terk etmeleri de engellenmiş olur. Çözüm için Suriye’ye barış gelmesi gerekli” dedi. Çipras’ın ise, “Suriyeli mülteci sorunu, Suriye’de hiç kimsenin ülkesini terk etmek zorunda kalmadığı bir düzenin tesisi ile mümkün. Mülteci sorunu, bir sonuçtur” yorumunu yaptığı öğrenildi.
Çipras’ın Kıbrıs sorununa ilişkin, “Çözüm adadaki Rum ve Türk halkının vereceği karar ile çözülebilir. Garantör devletler olarak Yunanistan, Türkiye ve İngiltere’nin sürece dışarıdan müdahale etmediği, ada halklarının iradesine karışmadığı ortamın sağlanması gerekli” dediği belirtildi. Görüşmede, Türkiye ile Yunanistan arasındaki iyi ilişkilerin tesisinde önemli bir yer alan eski Dışişleri Bakanı İsmail Cem da anıldı.
SARAY ESPRİSİ
Kılıçdaroğlu’nun görüşme sırasında “Bugün Cumhurbaşkanı’na ve bizim kaçak saray olarak adlandırdığımız yere gittiniz. Biz, oranın maliyetini bile bilmiyoruz” dedi.
Çipras’ın ise Kılıçdaroğlu’nun bu sözlerine, “Önemli olan oradaki estetik anlayış” yanıtı verdiği öğrenildi.
Çipras’ın bu sözleri gülüşmelere neden oldu. Çipras’ın görüşmenin sonunda,“Sizi Yunanistan’da görmeyi çok isterim, güzel bir ortamda ağırlamak isterim. Ancak bizim sarayımız yok” dediği belirtildi.
Öztrak, görüşmede bölgede yaşanan sorunların ve Türkiye'nin Avrupa Birliği sürecinin ele alındığını belirterek, "Hem Kıbrıs'ta hem Türkiye'de, Türkiye ile Yunanistan arasında kültürel faaliyetlerin daha da geliştirilmesinin iki ülke arasındaki samimi ilişkilerin daha da güçlenmesine neden olacağı üzerinde duruldu" dedi.
TÜRKİYE'DE CAN VE MAL GÜVENLİĞİNİ TEHDİT EDEN HUKUK DIŞINDAKİ HER TÜRLÜ UYGULAMAYA KARŞIYIZ
Kaynak Holding'e kayyum atanmasına ilişkin bir soruya Öztrak şöyle yanıt verdi: "Türkiye'de can ve mal güvenliğini tehdit eden hukuk dışındaki her türlü uygulamaya karşıyız. Özellikle basın özgürlüğüne yönelen, muhalif olan iş alemi üzerinde tehdit olduğu yönünde izlenim uyandıran her türlü uygulamanın CHP karşısındadır. Türkiye'de hukuk uygulanmalıdır." Öztrak, görüşmede seçim sonuçlarının değerlendirilmediğini söyledi.
MÜLTECİ SORUNUNU KONUSUNDA SURİYE'YE BİR AN ÖNCE BARIŞIN GELMESİ ŞART
Faik Öztrak, 'mültecilerle ilgili olarak hangi konularda görüş birliğine varıldı' sorusu üzerine şunları söyledi: "Bu sorunun çözülebilmesi için Suriye'ye bir an önce barışın gelmesi şart ve Suriye'nin bir an önce yeniden ülkesinden kaçan insanları geri alabilecek güce kavuşması şart. Eğer insanlar Ege Denizi'ni geçerken hayatlarını kaybetmeyi göze alabiliyorlarsa, bunu bir takım Türkiye'de alacağınız önlemlerle, Avrupa'da alacağınız önlemler bu göçü durdurabilmeniz mümkün değil. Bu göçü ancak ve ancak kaynağındaki sorunu gidererek durdurmanız mümkün."
MÜLTECİLER KONUSUNDA BİZİM SAHİP OLDUĞUMUZ DEĞERLER BU SORUNUN BİR AN ÖNCE ÇÖZÜLMESİNİ GEREKTİRİYOR
Mültecilerle ilgili iki ülkenin veya partinin eylem planı olup olmadığına dair soruya Öztrak, "Bizim sahip olduğumuz değerler bu sorunun bir an önce çözülmesini gerektiriyor. Tüm tarafların üzerine düşen sorumlulukları yerine getirmesi lazım" diye yanıt verdi.
Öztrak, görüşmede Suriye sınırındaki tehditle ilgili de değerlendirme yapıldığını ifade etti.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası