Ege Postası
Geri

‘Çocuklarda sağlık belirtisi kilo değil, büyüme değerleridir’

Çocuk diyetisyeni Kübra Esin, çocuklarda sağlık belirtisinin kilo değil de büyüme değerleri olduğunu belirtti. Moral FM’de Hatice Kübra Tongar’ın Kadınca Kararınca programına konuk olan Esin, ailelere çocukların beslenme alışkanlıkları...
‘Çocuklarda sağlık belirtisi kilo değil, büyüme değerleridir’
Haberler / Güncel
27 Mayıs 2013 Pazartesi 15:48
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Çocuk diyetisyeni Kübra Esin, çocuklarda sağlık belirtisinin kilo değil de büyüme değerleri olduğunu belirtti.


Moral FM’de Hatice Kübra Tongar’ın Kadınca Kararınca programına konuk olan Esin, ailelere çocukların beslenme alışkanlıkları hakkında önemli uyarılarda bulundu. Esin, annelerin çocukları yemek yemeleri için çok ısrar etmemeleri gerektiğini vurgulayarak, “Çünkü fazladan alınan her bir kilo bedene sonradan hastalık olarak geri dönüyor. Bu nedenle esas olan çocuğun kilosu değil; büyüme değerlrinin normal olmasıdır.” dedi


Çocuğun yemek yemeyi mutlu bir an olarak görmesinin önemli olduğunu dile getiren Esin, şöyle devam etti:

“Yemek yemek sadece çocuğu doyurmak değildir. Çocuk yemek esnasında tatmayı ve dokunmayı da öğreniyor. Ayrıca bir çocuğun tadı alması için 15-20 defa bu besini denemesi gerekebilir. Bir defa o besini yedirip daha sonra 'Bunu beğenmedi' deyip bıkmak doğru değildir. Bunun yanında çok fazla ısrar etmemek de gerekiyor. Çünkü 2 ile 5 yaşındaki çocukların zaman dilimi dünyayı öğrenme zamanı olduğu için çocuğun yerinde durmaması çok normaldir. O yüzden annelerin realist beklentiler içinde olması gerekir.”

Beslenmede annelerin temennilerinin değil de çocuğun gereksinimlerinin çok önemli olduğunu aktaran Esin, çocukların yaş gruplarına göre beslenmelerini öğütlerken, şunları ifade etti:


“2 yaşına kadar anne sütüne devam edilmesi önemlidir. İlk bir yaşta besinler içinde ne şeker, ne de tuz talep etmiyoruz. Çünkü çocuğun böbrekleri gelişmediği için zararlı olabilir. Yine ilk bir yaşında şekerli tatlara da alışan çocuklar ilerleyen dönemlerde alıştığı bu tatları daha fazla talep edeceklerdir. Bu nedenle obezite olma riski artacak ve yemek yeme alışkanlığı değişebilecektir. Bunun dışında çocuğun ilerleyen dönmelerde sebze ve meyve türü gibi besinlere devam edilmesi gerekebilir. Çünkü çocuğun gelişimi için gerekli olan besinler bunlarda vardır.”

Annelerin, çocuklarını ihtiyaçlarına göre beslemesinin çok önemli olduğuna işaret eden Kübra Esin, çocuk yaştaki yemek yeme alışkanlıklarının davranışlara yansımalarını ise şöyle anlattı:

“Aileler ‘Çocuklar çok sorumsuz, gelecek kaygısı gütmüyor’ diyorlar. Ama uzmanların bu konuda yaptığı araştırmada çocuklarına acıkmadığı halde yemek yediren, üşümediği halde giydiren, ya da buna benzer ayrı davranışlarda bulunan ailelerin onları edilgen hale getirdiğini ortaya koyuyor. Acıkmadan yemeği gelen, üşümeden kıyafeti giydiren çocuklarda ilerleyen yaşlarda dilemediği halde her şeyin önüne tastamam geldiğini gördüğü için gelecek kaygı da olmuyor.”

Fast food türü yiyecekler ile kola gibi içeceklerin obeziteye neden olduğunu bildiren diyetisyen Kübra Esin, ailelere şu önerilerde bulundu:

“Süt, ayran ve su içilebilir. Bunlar doğaldır. Kola içtiğinizde ise 35 tane küp şekerin içinde bulunduğu bir enerji alıyorsunuz. Ama en önemlisi içinde bulunan asit özelliği vardır. Kolayı mümkün mertebe evden uzak tutmak gerekir. Her şeyden önemlisi boy uzamasına engel oluyor. Ayrıca sırf çocuklar sevdiği için sağlıksız besinler yedirilmemelidir. Önemli olan her dönmede sağlıklı beslenmektir. Zayıflık dış görünüş olarak zayıflık olabilir ama esas önemli olan organların sağlıklı olmasıdır. Esas dikkat edilmesi gereken nokta budur.”

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası