İZMİR- Geleceğe yatırım yapan Gaziemir Belediyesi’nin Sarnıç’ta kurduğu Park ve Bahçeler Müdürlüğü Şantiyesi’ndeki sera ve atölyeler sayesinde ciddi oranlarda tasarruf elde edilmeye başlandı. Üç yıldır kendi fidan ve çiçeğini üretmeye başlayan müdürlük, son olarak metal ve ağaç atölyesini kurarak, kendi ihtiyacı olan kent mobilyalarını üretmeye başladı. Eskiyen oyuncak, spor ve kondisyon aletleri ile çöp kovalarının tamir edildiği atölyelerde, yeni oturma bankları, masa, sandalye, pergule ve çit üretimi 5’te 1 maliyetine yapılıyor. Çeşitli hurda ve atıkların malzemelerin de üretim ve tasarıma dahil edildiği çalışmalar, görenleri hayran bırakıyor.
‘Hiçbir atık çöpe gitmiyor’
Makam odasını masadan sandalyeye, kilimden çöp kovasına kadar atık malzemelerden yararlanarak tasarlayan ve dizayn eden Müdür Efran Kalfa, Belediye Başkanı Halil İbrahim Şenol’un kendilerine aşıladığı tasarruf ve çevre bilinciyle hareket ettiklerini söylüyor. Müdürlük ve seralarda hiçbir atığın çöpe gitmediğini söyleyen Kalfa, “Kendi kurduğumuz atölyelerimiz sayesinde maliyetleri düşürmenin yanı sıra, farklı şekillerde ve farklı renklerde üretim yapmaya başladık. Kendi tarzımızı yansıtacağımız tematik parklar planlıyoruz. Çöpe atılan ve hurdaya çıkan tüm malzemeleri atölyelerimizde yeniden değerlendiriyoruz” diyor.
‘Kaynak tasarrufu sağlıyor’
Parklardaki tasarımlarda otomobil lastikleri, patlak hortumlar, kırık kovalar, eskimiş ayakkabılar, plastik oyuncaklar kullanarak çevre bilincine dikkat çekmek istediğiklerini vurgulayan Kalfa, budanan ağaç dallarını bile özel bir makine aracılığıyla gübreye dönüştürdüklerini belirtiyor. Fidanlık ve seralar sayesinde kendi ihtiyaçları olan çiçek ve ağaçları yetiştirdiklerini de belirten Kalfa, şöyle devam ediyor: “Önemli bir kaynak tasarrufu sağlarken, bürokrasinin getirdiği yavaşlığı ortadan kaldırdık. Fiyatı 1 lira olan ve içinde 1000 adet tohumdan bir paketten tohumdan ürettiğimiz çiçekleri, dışarıdan almak istesek 500 lira ödeyecektik.”