Ege Postası
Geri

“Damla sulamada 6 yılda binde 3 ilerlerdik!”

Tarım Bakını Mehdi Eker 2008'de yaptığı açıklamada “2012'de 1 milyon 300 bin hektar arazide sulu tarıma geçilecek, Türkiye dünya devi olacak” demişti. CHP İzmir Milletvekili Hülya Güven, 2006'dan bu yana sadece 28 bin 400 hektar sahaya hizmet götürüldüğünü ortaya çıkardı.
“Damla sulamada 6 yılda binde 3 ilerlerdik!”
Haberler / Yerel Politika
11 Kasım 2012 Pazar 13:27
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
İZMİR - Geçtiğimiz Haziran ayında Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Sayın Dr. Mehmet Mehdi Eker’e yönelttiği soru önergesinde Bakan’ın, 2008 yılında Güneydoğu Anadolu Projesi’nde damla sulamaya geçiş hakkında verdiği iddialı demecin sonucunu soran CHP İzmir Milletvekili Prof. Dr. Hülya Güven, büyük bir şokla karşılaştı. Güven, önergesinde Bakan’ın 2008 yılında söylediği “2012 yılında 1 milyon 300 bin hektar arazide sulu tarıma geçilecek, damla sulama yönteminin getireceği verimlilikle Türkiye tarımsal üretimde ‘dünya devi’ olacak. İlk defa damla sulama yatırımlarına önce yüzde 63 kredi faiz sübvansiyonu uyguladık arkasından sıfır faizli kredi temin ettik, GAP projesi ile birlikte bir milyon hektar alan 2012 itibariyle sulanmaya başlanacak ve hepsi damla sulama ile gerçekleşecek” ifadesinden yola çıkmıştı.

 BASINÇLI SULAMA YAYGINLAŞAMADI

Güven, Tarım Bakanlığından gelen cevapta damla sulamayı da içine alan basınçlı sulama projeleri kapsamında GAP Bölgesi illerinde 2006 yılından bugüne kadar sadece 28 bin 400 hektar sahaya hizmet götürüldüğünü ortaya çıkardı! Bu rakam dikkate alındığında Tarım Bakanı’nın GAP’ta basınçlı sulamayı uygulamak için düşündüğü arazinin binde 3’ünden az bir bölümünde basınçlı sulama uygulandığı ortaya çıkmış oldu. Bakanlık damla sulama uygulamaları ile su ve enerjiden tasarruf edildiğini, tekniğin 2-3 kat verim artışı sağladığını belirtirken, basınçlı sulamayı yaygınlaştıramadığını itiraf etmiştir. Güven’in sorduğu, “GAP projesi kapsamında 2012 yılı Haziran ayına kadar kaç hektar arazide damla sulama yöntemi ile sulama yapılmaktadı? Damla sulama yapılan alan GAP’da tarım yapılan arazinin yüzde kaçıdı? Damla sulama yapılan GAP arazisinde verim artışı nedi? GAP’da damla sulamanın ulaştığı yaygınlığın tarımsal üretimimize katkısı ne kadardır'” sorularını yanıtlayamamıştır.

 VERİLEN KREDİLER NE OLDU'

Güven verdiği önergede, Tarım Bakanı'nın 2008 yılında “İlk defa damla sulama yatırımlarına önce yüzde 63 kredi faiz sübvansiyonu uyguladık arkasından sıfır faizli kredi temin ettik” şeklinde ifadelerine dikkat çekmiş, 7 Mart 2012 tarihli Tebliğ ile T.C. Ziraat Bankası A.Ş. ve Tarım Kredi Kooperatiflerine Düşük Faizli Yatırım ve İşletme Kredisi Kullandırılmasının 3 yılı aşan bir gecikme olup olmadığını sormuştu. Güven, Bakanlıktan bu konuyla da ilgili net bir yanıt alınamadığını belirterek, “Bakanlıktan gelen yanıtta GAP projesi kapsamında Ziraat Bankası kaynaklarından Ocak 2008-Haziran 2012 tarihleri arasında 202.780.000 TL tarımsal sulama kredisi kullandırıldığı, kullanılan krediler ile 45 bin 060 hektar arazinin sulanmasının sağlandığı bildirilmiştir. Bakanlık tarafından kredi kullandırılan arazilerde ne çeşit sulama yapıldığına dair bir bilgi de verilmemiştir” dedi. Dolayısıyla 2006 – 2012 yılları arasında Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın basınçlı sulama projelerini hayata geçirme konusunda kayda değer bir başarı sağlayamadığı bir gerçektir” diyen Güven, “Sayın Bakan Mehdi Eker’in 2008’de belirttiği Türkiye’yi 'Tarımsal üretimde dünya devi' olma hedefine ulaştıracak projeler yaygınlaştırılamadığından hedeften çok uzakta olduğumuz, Bakanlığın su ve enerji tasarrufunda belirgin bir çaba içinde olmadığı da maalesef gözler önüne serilmiştir. AKP’nin amacının çiftçilerimizi desteklemek değil, hayallerle oyalamak olduğunu görüyoruz. Artık çiftçilerimizin zor koşullarda ürettikleri ürünlerini dahi satamadıklarını ve giderek yoksullaştıklarına şahit oluyoruz. CHP, çiftçilerimizin tüm sorunlarını çözmek için hazırdır” dedi.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası