Ege Postası
Geri

Danıştay'dan park yasağı

İzmir'deki yaklaşık 3 bin otopark abonesinin, 4 yıldır ödediği ücretin bir kısmını geri almasının yolu açıldı
Danıştay'dan park yasağı
Haberler / Yerel Yönetimler
5 Temmuz 2013 Cuma 09:50
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
İZMİR - İzmir Büyükşehir Belediyesi'nde Danıştay şoku yaşanıyor. Belediye Meclis kararı ile Ekim 2009'da açık ve kapalı otopark abonelik ücretlerine yapılan ve o dönem çeşitli kesimlerden tepki gören yaklaşık yüzde 47'lik zam, Danıştay'dan veto yedi. Belediye tarafından işletilen açık ve kapalı otoparklardaki 100-110 TL olarak uygulanan otopark abonelik ücretlerinin 150-160 TL'ye yükseltilmesine avukat Özcan Tokuş tarafından dava açılmıştı. Davayı gören İzmir 1. İdare Mahkemesi ise, zam kararında mevzuata ve hukuka aykırılık bulunmadığı gerekçesiyle davanın reddine karar vermişti. Tokuş da 1. İdare Mahkemesi'nin verdiği kararı temyize götürmüştü.

"İade hakkı doğdu"
Tokuş'un itirazını haklı bulan Danıştay 8. Dairesi, yüzde 47 oranındaki zamla ilgili 1. İdare Mahkemesi kararını bozdu. Dün sabah saatlerinde Danıştay 8. Dairesi'nin karar bozma evrakını alan Tokuş, belediyenin yaptığı bu yüksek zamla vatandaştan fazladan aldığı milyonlarca lira iade etmek zorunda olduğunu söyledi. Tokuş, "Belediye enflasyonun belli olduğu bir ortamda bu kadar zam yapamaz. Davanın açıldığı tarihten itibaren bu karar tarihine kadar abone olan tüm vatandaşlar, istedikleri ve dava açtıkları anda paralarını iade olarak alabilecekler. Belediye ayrıca, otopark ücretlerini bu karara göre tekrar düzenlemek zorunda" dedi.
İzmirli avukat Tokuş, 2009 yılında İzmir Büyükşehir Belediyesi Meclis kararı ile bariyerli, katlı ve kapalı otoparkların abonelik ücretlerine yüzde 47 civarında yapılan zamma tekpi gösterekek dava açmıştı. Tokuş, belediyenin 2004 ile 2008 yılları arasında yüzde 11 ile 25 arasında değişen oranlarda zam yaptığını ancak 2009 yılında yaptığı bu yüksek zammın kanuna ve yönetmeliğe uygun olmadığı gerekçesiyle İzmir 1. İdare Mahkemesi'ne başvurmuş ve zammın iptalini istemişti. Başvuruyu değerlendiren 1. İdare Mahkemesi ise, belediye meclis kararında mavzuata ve hukuku aykırılık bulunmadığı gerekçesiyle davanın reddine karar vererek belediye lehine karar vermişti.

"5 milyonu bulur"
1. İdare Mahkemesi'nin verdiği karara itraz eden avukat Özcan Tokuş, kararı temyiz etmişti. İtirazı değerlendiren Danıştay 8. Dairesi, 1. İdare Mahkemesi'nin kararını bozdu ve davanın yeniden görülmesini istedi. Daire, kararında "Her ne kadar belediye meclislerinin otopark ücretini belirleme ve bu ücretleri artırma yetkisi bulunmakta ise de, otopark abone ücretlerinin önceki yıllarda yapılan artış oranları ile 2009 yılı için belirlenen yeniden değerleme ve enflasyon oranları dikkate alınmaksızın ayrıca herhangi bir hukuki gerekçeye dayanılmaksızın ortalama yüzde 47 oranında artırılması suretiyle tesis edilen dava konusu işlemde hukuka uyarlık ve davanın reddine ilişkin Mahkeme kararında ise yasal isabet bulunmamaktadır. Açıklanan nedenlerle İzmir 1. İdare Mahkemesi'nin kararın bozulmasına, yeniden bir karar verilmek üzere anılan mahkemeye gönderilmesine oy çokluğu ile karar verilmiştir" ifadelerini kullandı.
Büyükşehir Belediyesi mahkemenin verdiği karar doğruldusunda bu yıllar arasında her bir abone başına ortalama 30 TL geriye dönük para ödemek zorunda kalırsa 3 bin aboneye 4.5 yıl karşılığında 5 milyon TL'ye yakın iade edebilir. FATİH ŞENDİL

Dava açan parasını geri alır
Danıştay 8. Dairesi'nin kararının açık ve net olduğunu örnek bir karar olduğunu belirten avukat Özcan Tokuş, "Bu karara bana dava açan avukat olarak dün sabah tebliğ edildi. Bu karar doğrultusunda 2009 yılından itibaren yani dava tarihinden itibaren Belediye'ye ait otoparklarda abone olarak bulunan İzmirliler, ödedikleri fazla parayı geri alabilir" dedi. Tokuş, belediyenin yaptığı bu fahiş zamla vatandaştan fazladan aldığı milyonlarca lira iade etmek zorunda olduğunu ve bundan sonra yaptığı zamları da geri almak zorunda olduğunu söyledi. Halen İzmir'de belediye otoparklarını işleten İZELMAN şirketinin 3 bin 63 abonesi bulunuyor.

2008'de 100 liraydı
2008 yılı ile 2013 yılları arasındaki otopark fiyatları şöyle:
2008 yılında bariyerli otoparklar: 100 TL
Katlı ve yeraltı otoparkları: 110 TL

2009 yılında bariyerli otoparklar: 150 TL
Katlı ve yeraltı otoparkları: 160 TL

2010 yılında bariyerli otoparklar: 150 TL
Katlı ve yeraltı otoparkları: 160 TL

2011 yılında bariyerli otoparklar: 150 TL
Katlı ve yeraltı otoparkları: 160 TL

2012 yılında bariyerli otoparklar: 160 TL
Katlı ve yeraltı otoparkları: 170 TL

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası