Ege Postası
Geri

Denizde vahşet! Yunus karnı kesilmiş halde karaya vurdu

Aydın'ın Kuşadası ilçesinde, sahilde 1 ölü yunus bulundu. Ekosistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği (EKODOSD) Başkanı Bahattin Sürücü, "Yunustaki kesikler ve deri yüzeyindeki çiziklerden kasti olarak öldürüldüğünü düşünüyoruz" dedi.
Denizde vahşet! Yunus karnı kesilmiş halde karaya vurdu
Haberler / Ege
6 Temmuz 2024 Cumartesi 14:10
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

Kuşadası Seçkin Sitesi Plajı'nda, vatandaşlar ölü bir yunusun kıyıya vurduğunu görü, durumu EKODOSD'a bildirdi. İhbar üzerine sahile giden EKODOSD yetkililerinin yaptığı incelemede yunusun 'stenella coeruleoalba" türü çizgili yunus olduğu belirlendi. Yunusun kuyruk yüzgecinin her iki tarafının kesildiği, daha çabuk batmasının sağlanması için alt karın bölgesinin kesici bir aletle iç organları da kapsayacak şekilde açılarak öldürüldüğü anlaşıldı.

'KASTİ OLARAK ÖLDÜRÜLDÜĞÜNÜ DÜŞÜNÜYORUZ'

EKODOSD Başkanı Bahattin Sürücü, ölü bulunan yunusun genç bir birey olduğunu söyledi. Denizlerin hassas canlılarından olan yunusları genelde deniz kirliliği, plastik atıklar, hedef dışı av olarak trol ağlarına takılma gibi nedenlerle kaybettiğimizi belirten Sürücü, "Ancak bu yunustaki kesikler ve deri yüzeyindeki çiziklerden kasti olarak öldürüldüğünü düşünüyoruz. Yunus dalgalarla birlikte Kuşadası'na gelmiş ancak nerede ve kimler tarafından bu eylemin gerçekleştirildiğini bilmiyoruz. Küresel ölçekte tehlike altında bulunan Yunuslar halk arasında yanlış bir tanımlamayla balık olarak bilinse de denizlerin bu sevimli canlıları bir deniz memelisidir. Aşırı ve bilinçsiz avlanma nedeniyle denizlerimizde azalan balık popülasyonu, yunusları da olumsuz etkilemektedir. Balık bulamayan Yunuslar ihtiyaçlarını kendi yağ dokularından sağlayabilmektedir. Diğer deniz memeleri olan Akdeniz foku, balina türleri gibi yunuslarında avlanmaları yasaktır. 1380 Sayılı Su Ürünleri Kanunu ve ülkemizin de taraf olduğu Barcelona, Bern, CITES gibi uluslararası sözleşmelerle koruma altındadır" dedi.

'EN AĞIR CEZA UYGULANMALI'

Deniz ekosisteminde besin zincirinin en üst halkalarından birinde olan yunusların denizlerimizde görülmesi çok önemli olduğuna dikkati çeken Sürücü, "Bu durum denizel biyoçeşitliliğin ne kadar zengin olduğunu, deniz ekosisteminin ne kadar sağlıklı olduğunun bir göstergesidir. Yunusların insan kaynaklı sorunlardan, bilinçsiz faaliyetlerden ölmemesi için çok dikkat edilmeli, kasti olarak Yunusu öldüren kişiler tespit edildiğinde en ağır ceza yaptırımı uygulanmalıdır" diye konuştu.(DHA)

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası