Ege Postası
Geri

Dolmuşlara akıllı kart başka bahara

İzmir'de toplu ulaşımı yakından ilgilendiren ve 2013 yılından bu yana hazırlıkları süren minibüslerde akıllı kart uygulamasına Ankara'dan bir türlü onay gelmedi. Dolmuşların da akıllı ücret toplama sistemine dahil edileceği projenin tüm altyapısı hazırlanırken, meslek odası ve Büyükşehir Belediyesi' Dolmuşlara akıllı kart başka bahara
Dolmuşlara akıllı kart başka bahara
Haberler / İzmir
14 Nisan 2016 Perşembe 11:47
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

ERMAN ŞENTÜRK/HABER SERVİSİ- İzmir'de 58 ayrı güzergahta faaliyet gösteren bin 117 dolmuşun Büyükşehir Belediyesi'nin toplu ulaşım sistemine entegre edileceği ve tek kart uygulamasının geçerli olacağı sisteme 3 yıldır İçişleri Bakanlığı'ndan onay bekleniyor. 2013 yılından bu yana süren ön etüt çalışmaları ve proje için gerekli altyapı hazırlıkları büyük ölçüde tamamlanırken, gerekli yasal düzenleme için beklenen onay gelmeyince proje de havada kaldı.

ÇALIŞMALAR 2013'DE START ALDI

ESHOT Genel Müdürlüğü'nün İzmir Minibüsçüler Esnaf Odası ile ortaklaşa yürüttüğü çalışmanın ardından uygulamaya koyduğu pilot çalışma ile gündeme gelen yeni sistemin kent genelinde hayata geçirilebilmesi için gerekli ek düzenleme henüz yapılmadı. Esnafın 65 yaş, engelli, kamu görevlisi gibi ücretsiz binişler ile 90 dakikalık aktarma hakkından kaynaklanan kaybının belediye kasasından sübvanse edilmesi anlamında taraflar arasında uzlaşma sağlandı.

EK DÜZENLEME İÇİN ANKARA'DAN ONAY BEKLENİYOR

Ancak, sonucu merakla beklenen süreçle ilgili İçişleri Bakanlığı tarafından mevzuat anlamında belediyeye yönelik verilmesi gereken yetkilendirme ile ilgili girişimlere ise Ankara'dan bir türlü yanıt alınamadı. Yapılacak kanuni düzenleme resmileştiği takdirde, İzmirliler elektronik kartları ile otobüs, metro, vapur, İZBAN gibi ulaşım araçlarında olduğu gibi elektronik kartları ile dolmuşlardan faydalanabilecek.  

"BAKANLIK TAMAM DERSE BAŞLAMAYA HAZIRIZ"

İzmir Minibüsçüler Esnafı Odası Başkanı Taner Uğuz,  minibüslerin de kent içi toplu ulaşıma dahil olacağı yeni sistem için hazırlıkların büyük ölçüde tamamlandığına dikkat çekerek, "ESHOT ile birlikte başladığımız test çalışmaları ve hazırlıklar bitti ancak yasal anlamda bazı eksikler var. Şu anda tüm sistem buna hazır. Ancak bekleme süresi içerisindeyiz. Dolmuşlarda ortalama biniş ücreti 2,25 lira iken bu rakam belediye otobüslerinde ve diğer toplu ulaşım araçlarında 2,40 lira. İndirimli binişler, ücretsiz binişler ve 90 dakika aktarma uygulamasını da hesaba katınca ortaya bir fark çıkıyor. Bu farkın belediye tarafından üstlenilmesi ve esnafımızın maddi anlamda sübvanse edilmesi konusunda mutabakata vardık ancak, bununla ilgili olarak yasal mevzuatlarda yeni bir düzenleme yapılmasını bekliyoruz. Mevcut yönetmelik gereği, belediye para aktaramıyor. Öncelikle bunun önünün açılması gerekiyor. İçişleri Bakanlığı onay verdiği takdirde uygulama başlayacaktır" dedi.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası