Dönüşümle iç içe “Kadifekale“
Kadifekale’de Büyükşehir adeta bir ressamın fırça darbeleri gibi dokunarak kentsel dönüşümde örnek bir modeli uygulamaya başladı. Heyelan bölgesindeki evler yıkılırkığn sıranın kendilerine gelmesini bekleyen bölümlerde vatandaşlar yüksek binaların yükseldiği sözde “Lüks” beton yığınlarında oturan, sokaklarında her gün trafik çilesi çeken, yağmurdan sonra oluşan toprak kokusunu duyamayan insanların aksine, onlar hala “Yaşıyor”…
BURAK ÖZER-HABER SERVİSİ - İzmir’de hala eski dokunun korunduğu, yüksek binaların yükselmediği, insanların hala mahalle bakkallarından, manavlarından alışveriş yaptığı bir yer var; “Kadifekale”. Kentsel dönüşüm adı altında heyelan bölgesinde kalan evler yıkılırken kalan yerlerde, oranın insanı hala yaşamlarını metropolde olmalarına rağmen “Zoraki Modernizm” olarak yaşamıyor. Daracık sokaklarında, ilginç bir renk cümbüşü içerisindeki evlerinin önünde çocuklar hala toplarını oynayabiliyor… Yüksek binaların yükseldiği sözde “Lüks” beton yığınlarında oturan, sokaklarında her gün trafik çilesi çeken, yağmurdan sonra oluşan toprak kokusunu duyamayan insanların aksine, onlar hala “Yaşıyor”…
Kadifekale insanı evlerine, hayatlarına dokunacak olan kentsel dönüşüm konusunun “Rantsal dönüşüm”e dönmesini istemiyor. İzmir’in vitrinini güzelleştirmek adına kendi doğup büyüdükleri yerlerden ayrı yerlerde yaşamak istemeyen Kadifekaleliler hayatlarından memnun. Şayet Kentsel dönüşüm konusu korkulduğu gibi “Rantsal dönüşüm” olarak uyarlanırsa, bu görüntüler onların doğup büyüdükleri yerin, bir çoğunun hayatlarında en mutlu en acı anlarını yaşadıkları yerin son görüntüleri olabilir…
BAKANLIK KARARIYLA BAŞLADI
Bakanlar Kurulu kararıyla Afete Maruz Bölge ilan edilen İmariye, 19 Mayıs, Vezirağa, Hasan Özdemir, Yeşildere, Kosova, 1. Kadriye, Altay ve Kadifekale mahallelerinde yaşayanların can ve mal güvenliğinin sağlanabilmesi için 2006’da kamulaştırma kararı alındı. TOKİ’nin Uzundere’de yaptığı toplam 3 bin 80 konutun 2 bin 688’ini satın alan İzmir Büyükşehir Belediyesi, isteyen vatandaşları Uzundere’deki yeni konutlarına taşıdı. İsteyenlere ise kamulaştırma bedelleri ödendi. Kentsel dönüşüm çalışmaları kapsamında, heyelan bölgesinde bulunan 1968 binadan 1958’i yıkıldı. Boşaltılan diğer binalar da şubat ayı başına kadar yıkılacak. İzmir Büyükşehir Belediyesi, ortaya çıkan 32 hektarlık alanda yeşillendirme çalışmalarını sürdürürken, bu alanın 25 hektarına da asırlık zeytin ağaçları dikemeye başladı.