Ege Postası
Geri

Dünyanın en iyi cam ustaları Odunpazarı’nda buluştu

Eskişehir Odunpazarı Belediyesi’nin bu yıl ikincisini düzenlediği 'Uluslararası Odunpazarı Cam Festivali' başladı. Festival kapsamında, pek çok müzede eserleri sergilenen sanatçılar, tarihi Kurşunlu Külliyesi’nde beş gün boyunca el...
Dünyanın en iyi cam ustaları Odunpazarı’nda buluştu
Haberler / Kültür - Sanat
24 Mayıs 2013 Cuma 17:49
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Eskişehir Odunpazarı Belediyesi’nin bu yıl ikincisini düzenlediği 'Uluslararası Odunpazarı Cam Festivali' başladı. Festival kapsamında, pek çok müzede eserleri sergilenen sanatçılar, tarihi Kurşunlu Külliyesi’nde beş gün boyunca el becerilerini ortaya koyacak.

Kurşunlu Külliyesi Sıcak Cam Stüdyosu’nda, 24-31 Mayıs 2013 tarihleri arasında yapılacak atölye çalışmalarında cam sanatının yeni eğilimleri cama işlenecek. Sıcak cam uygulamalarının yer alacağı etkinlikte Çek Cumhuriyeti’nden Martin Janecky, İtalya’dan Pino Cherchi, ABD’den Paul De Somma ve İtalya’dan Davide Salvadore gibi dünya çapındaki cam sanatçıları yer alacak. Türkiye’den de Doç. Mustafa Ağatekin ile çeşm-i bülbül ustaları Kadir Dikmen ve Köksal Türker etkinliğe atölye çalışmalarıyla katkıda bulunacak.

TÜRKİYE’NİN MURANO’SU ODUNPAZARI

Yapılan açılış töreninde konuşan Odunpazarı Belediye Başkanı Burhan Sakallı, camın son elli yıl içerisinde sanatsal çıtasını çok daha yükseklere çıkartarak ciddi bir gelişme gösterdiğini söyledi. Yüzyıllar boyunca heves ve istekle yakılan cam ocaklarında bu sanatı icra eden ustaların, ocaklarının sönmemesini için dikkat, sabır ve beceri isteyen bu mesleği hiç bıkmadan, usanmadan devam ettirdiğini belirten Başkan Sakallı, şöyle devam etti: “Odunpazarı Belediyesi olarak, bu mirasa ve tarihsel sorumluluğu sahip çıkmak ve Eskişehir’i bir cam merkezi haline getirmek için daha önce gerçekleştirdiğimiz çalışmalarla birlikte cam atölyelerinin kurulması, cam sanatı eğitimi verilmesi, uygulamalı girişimcilik çalışmaları ile önemli projeler gerçekleştirdik ve gerçekleştirmeye devam edeceğiz.” Sakallı, konuşmasında, İtalya’nın Murano’su neyse Odunpazarı da Türkiye’nin Murano’su olduğunu ifade etti.

İtalyan Sanatçı Davide Salvadore ise Odunpazarı Sıcak Cam Festivali’ni ikinci kez uluslararası bir şekilde hazırladığı için yetkililere teşekkür etti. Salvadore, “Onun sayesinde camın gelişimi hızlı bir şekilde Eskişehir'de gözlenmekte. Ve bir kaç yıl içerisinde daha fazla festivaller ve çalıştaylarla birlikte cam sanatı Eskişehir'de gerçekten de büyük bir yükselişe geçti. Ve Eskişehir'de, Türkiye'de olmaktan gurur duyuyoruz." ifadelerini kullandı.

Eskişehir’de eğitimlerini tamamlamış 400 cam kursiyeri, üretim yapan 75 cam sanatkarı ve 50 cam atölyesi bulunuyor. Tarihe sahip çıkan Odunpazarı Belediyesi, dünya çapında marka olma yolunda ilerliyor. Odunpazarı Kültür Merkezi’nde cam üfleyecek olan sanatçılar, atölye çalışmalarında cam sanatının inceliklerini konuklarla ve Eskişehir ile paylaşacak. Festival kapsamında, 26 Mayıs Pazar günü Odunpazarı Meydanı’nda halk müziğinin usta isimleri Erkan Oğur ile İsmail Hakkı Demircioğlu konser verecek.



YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası