Ege Postası
Geri

EVKA-2 Cemevi için eylemdeydiler

Ülke çapında devam eden ve Fetullah Gülen veİzettin Doğan ortak projesi hayata geçirilmeye çalışılan Cami-Cemevi projesine karşı tepkiler hızla artarken, Çiğli’de yer alan Cemevi’nin kendilerine devredilmesini isteyen Alevi ve Bektaşi dernekleri İzmir’de sesini yükseltti. Söz konusu Cemevi’nin CEM Vakfı’na devredilmesine karşı çıktıklarının altını çizen Alevi-Bektaşi dernekleri temsilcileri, İzmir Büyükşehir Belediyesi önüne yürüyerek, Başkan Aziz Kocaoğlu’na “Bu sıkıntıyı çözün” çağrısında bulundu.
EVKA-2 Cemevi için eylemdeydiler
Haberler / İzmir
27 Eylül 2013 Cuma 09:28
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
ERMAN ŞENTÜRK/HABER SERVİSİ- Alevi Bektaşi Federasyonu İzmir Bileşenleri ve Hacı Bektaş Veli Anadıolu Kültür Vakfı İzmir Şubeleri’nin çağrısı üzerine Konak’ta toplanan yaklaşık 200 kişilik grup YKM önünden, İzmir Büyükşehir Belediyesi önüne yürüyerek burada bir basın açıklaması yaptı. ÖDP, DEV-LİS, DEV-GENÇ, BDSP, KESK, ÖYP gibi grupların da destek verdiği kalabalık, ıslıklar ve “Her yer Taksim, her yer direniş”, “Diren Tuzluçayır, İzmir seninle”, “Devletin Alevisi olmayacağız”, “Faşizme ölüm, inançlara özgürlük”, “Direne direne kazanacağız”, Alevi düşmanı faşist AKP”, “Aleviyiz, haklıyız, kazanacağız” sloganları eşliğinde, alkış ve ıslıklarla Saaat Kulesi önünden Büyükşehir Belediyesi önüne geldi. Belediye önünde uzun süre “Aleviler burada, Aziz Başkan nerede'” sloganları atan kalabalık, yaptıkları eylemin ardından Cami-Cemevi projesinin asimilasyon olduğunu savunarak, hem AK Parti hükümetini, hem de İzmir Büyükşehir Belediyesi’ni protesto etti.

“ONLAR KARDEŞLİKTEN SÖZ EDECEK KİŞİLER DEĞİL…”

Grup adına basın açıklaması yapan ABF (Alevi ve Bektaşi Federasyonu)İzmir Bölge Sorumlusu Mustafa Aslan, “Alevi toplumu üzerinde yüzyıllardan bu yana süre gelen asimilasyon ve yok etme politikaları bugün hala devam etmektedir. Bu çirkin ve kabul görmez politika, şimdilerde de barış ve kardeşlik söylemleriyle uygulanmaya çalışılan cami+cemevi+aşevi projeleriyle kendini göstermiştir. Bu ülkede İzzettin Doğan’ın ve Fettullah Gülen’in barıştan ve kardeşlikten söz edecek erdeme sahip kişiler değildirler” dedi.

“ALEVİLİĞİ ASİMİLE ETMEK İSTEYEN GÜÇLER VAR”

Çiğli’de bulunan Evka-2 Cemevi’nin 2009 yılından beri faaliyete geçmiş olmasına rağmen kurumsal yapısı ile ilgili herhangi bir adım atılmadığını da ileri süren ABF Ege Bölge Sorumlusu Aslan, “Ülkenin en büyük Demokratik Alevi örgütlenmesi olan Alevi Bektaşi Federasyonu’nun (ABF) görüşleri ve talepleri her defasında farklı nedenlerle geçiştirilmeye çalışılmaktadır. Bu taleplere ‘birleşin gelin’ gibi klasik iktidar refleksiyle yaklaşan zihniyet sorun çözmekten ziyade alevilere kimlik dayatmaktadır. Demokratik alevi örgütlerinin Çiğli’deki Evka-2 Cemevi ile ilgili devir talepleri ortada dururken, büyükşehir belediyesinin cemevini sessiz sedasız Cumhuriyetçi Eğitim Merkezi Vakfı’na (Cem Vakfı) verilmesi girşiminin olduğunu öğrenmiş bulunmaktayız. Alevi toplumu içerisinde temsiliyeti “Cami-Cemevi-Aşevi Projesi” ile bir kez daha tartışmalı hale gelen, iktidarın misyoneri olan CEM Vakfı’na verilmesi Evka-2 Cemevinin Alevilere değil, Aleviliği asimilasyona uğratmaya çalışan güç ve sermaye şebekelerine hizmet etmesine vesile olacaktır. Aleviler ve Demokratik Alevi Hareketi Evka-2 Cemevi talebini yerel sorumlularına, Demokratik Alevi Hareketi’nin “eşitlik” şiarıyla iletmiştir” sözleri ile tepkisini dile getirdi.



BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ’NE DE TEPKİ GÖSTERDİLER

Mustafa Aslan sözlerinin devamında, “Biz kimseden lütuf istemiyoruz, alacaklarımız hakkımızdır” diyerek şöyle devam etti; “İzmir Büyükşehir Belediyesi ve onun temsil ettiği siyasal parti her ne kadar kendisini sosyal demokrat ve ilerici olarak siyasal alanda konumlandırıyor olsa da, Aleviliğin “Devletin dini devlete, benim dinim bana” diyen anlayışını hiçe sayarak Evka-2 Cemevi’ni iktidar ve muktedir dille bütünleşmiş Cumhuriyetçi Eğitim Merkezi Vakfı’na (C.E.M. Vakfı) vermek istemesi ile kendi temsiliyetiyle çelişmektedir. Demokratik Alevi Hareketi ve Alevilerin toplumsal talepleri ortadayken, ve demokratik çizgileri net iken, bu kirli oyunları görmezden gelmesi, hangi kişilerle nasıl bir kirli ilişki içinde anlaştıkları belli olmayan karanlık ellere ve kendisinin tek olarak gösteren siyasal algıya ve arkasındaki erke teslim olması anlamına gelecektir. Böyle bir şey mümkün değildir, bizler asla devletin ve kirli anlayışların hükmü altında olmayacağız.”

“KİRLİ OYUNLARA ALET OLMAYACAĞIZ”

Sözlerinin sonunda, “Kirli oyunlara alet olmayacağız” diyen Aslan, cami-cemevi projelerinin bir an önce durdurulması taleplerini yineleyerek, “Evka-2 Cemevi’ni Alevi Bektaşi Federasyonu Çiğli Bileşenleri ve Hacı Bektaşi Veli Anadolu Kültür Vakfı Çiğli Şubesi olarak bizlere devredilmesini istiyoruz” sözleriyle konuşmasına son verdi. Yapılan basın açıklamasının ardından İzmir Büyükşehir Belediyesi önünde oturma eylemi yapan grup olaysız şekilde dağıldı.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası