Ege Postası
Geri

Restorasyon gerekçesi ile kapatıldı, ortada proje yok

Kordon’da yer alan ve Mustafa Kemal Atatürk’ün evi olarak da bilinen Atatürk Müzesi’nin iki yıla yaklaşan restorasyon çilesi bitmek bilmiyor. Geçtiğimiz yıllarda Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın talimatı ile kapatılarak bakıma alınması öngörülen tarihi bina, aradan geçen zaman içerisinde yetkili makamlarda devam eden bürokrasi sürecinin uzaması sebebiyle çürümeye terk edildi. İçinde Atatürk’ün tarihi değere sahip birçok eşyasının da yer aldığı eserler ise, yaşanan ve proje ve ödenek karmaşası nedeniyle tozlu depolarda kaderine terk edildi.
Restorasyon gerekçesi ile kapatıldı, ortada proje yok
Haberler / İzmir
26 Eylül 2013 Perşembe 13:19
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

ERMAN ŞENTÜRK/HABER SERVİSİ- 1941 yılında müze haline dönüştürülen ve Mustafa Kemal Atatürk’ün İzmir’e geldiği sırada konakladığı yer olarak da bilinen Atatürk Müzesi'nin kapısına, restorasyon yapılacağı gerekçesi ile kilit vuruldu. Geçtiğimiz yıllarda ziyarete gelen dönemin Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay’ın talimatı ile kapatılarak restorasyon sürecine başlayan müzede herhangi bir çalışma yapılmadığı dikkat çekerken, bakımsız  hali ise görenleri hayrete düşürmeye devam ediyor. Müzenin giriş kapısına asılan A4 kağıdı ile ziyarete kapalı olduğu duyurulurken, esas dram ise müzenin içerisinde yatıyor. Atatürk’ün tarihi değere sahip birçok mal varlığının ve tarihi eserin de yer aldığı envanterin tamamının depoya taşındığı öğrenilirken, müzenin içi çürümeye terk edilmiş ve bakımsız halde çalışmaların başlamasını bekliyor.

 

İKİ YILDA ÇÜRÜMEYE TERK EDİLDİ

Yaklaşık iki yıla yakın zamandır ziyarete kapalı durumda bulunan Kordon’daki Atatürk Müzesi, restorasyon çalışmaların başlamaması sebebi ile çürümeye terk edildi. Geçtiğimiz yıllarda müzeyi ziyaret eden dönemin Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay’ın çatısının aktığı gerekçesi ile restorasyona alınması talimatını verdiği ve sonrasında da ziyarete kapatılan bina, uzun bir süre restorasyon için resmi makamlardan onay bekledi. İki yıla yakın süre herhangi bir çalışmanın yapılmadığı müzede henüz herhangi bir tadilat ya da onarım faaliyeti yapılmazken, restorasyon projesi de hazırlanamadı. Atatürk’ün çalışma odası, tarihi değere sahip mobilyaları, banyo, yaver odası, misafir odası, kütüphane, tablolar ve Atatürk büstünün  de yer aldığı etnografik eserler ile Atatürk’ün şahsi eşyalarının tamamı da müzenin alt katında bulunan depoya kaldırıldı. Diğer yandan, yerli yabancı birçok ziyaretçiye hizmet veren tarihi müzenin giriş kapısının yer aldığı ön tarafta ise herhangi bir denetim ya da koruyucu önlem alınmadığı dikkat çekerken, müze girişi de açık otopark olarak kullanılmaya başlandı. Eski Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay’ın “Burayı Atatürk’e, İzmir’e yakışır, özel bir mekan haline getireceğiz” dediği müze, uzun bir süre restorasyon onayı beklerken, aradan geçen bir buçuk yıla yakın zaman nedeniyle ve ilgisizlikten metruk, yıpranmış ve sıradan bir bina haline geldi.

 

ONAY SÜRECİ TAMAMLANDI, ÖDENEK BEKLENİYOR

Atatürk Müzesi’nin restorasyon çalışmalarından sorumlu olan İzmir İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü’nden alınan bilgiye göre, tarihi binanın statiğinde ve taşıma düzeninde yaşanan sıkıntıların giderilmesi amacı ile yoğun bir proje çalışması yürütüldüğü ve Dokuz Eylül Üniversitesi ile ortaklaşa yürütülen işbirliği kapsamında projenin tamamlandığı ve yıl sonuna kadar ihaleye çıkılacağı öğrenildi. Diğer yandan, Bakanlık tarafından gelecek ödenek ile yürütülecek restorasyon çalışmalarının 2014 yılı içerisinde tamamlanarak müzenin hizmete açılmasının hedeflendiği belirtildi. Üst kuruldan geçen projenin ilgili makamlardan onay süreci de tamamlanırken, ödeneğin ise emlak vergisi katkı payından ya da Kültür ve Turizm Bakanlığı bütçesinden karşılanarak ihaleye çıkılması için girişimlerin ise sürdüğü öğrenildi.

 

“ATATÜRK’ÜN ADINDAN KORKUYORLAR”

Ziyarete kapalı durumda bulunan müze ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) İzmir Şubeleri Eşgüdüm Başkanı Ali Yanar, konuyu yakından takip ettiklerini belirterek, “Müze bakıma alınacağı gerekçesi ile kapatıldı ancak iki seneye yakın zamandır herhangi bir çalışma yapılmıyor. Dernek olarak konuyu takip ediyoruz ve derinlemesine incelemekteyiz. Burada nasıl bir bakım yapılıyor, bilmiyoruz. Ülke genelinde cumhuriyete ve değerlerimize birçok saldırı yaşanan bir süreçten geçiyoruz. Müze ile ilgili farklı şeyler, farklı teorileri aklımıza bile getirmek istemiyoruz. Zaten böyle bir şeye, hele hele İzmir gibi bir yerde cesaret dahi edeceklerini zannetmiyorum. Diğer yandan, madem restorasyon yapılacak, o zaman neden bir buçuk iki yıldır bekliyorla? Ankara’da, Atatürk Orman Çiftliği’ni bu şekilde satıp yok etmeye çalışıyorlar. Artık, Atatürk’ün isminden bile korkuyorlar. Bu müzeyi kamuoyuna unutturup, farklı amaçlarla kullanmaya çalışabilirler, elden de çıkartmaya kalkabilirler, akıllarında ne var bilmiyoruz. Biz bu işin peşindeyiz, bu konunun takipçisiyiz, kesinlikle o müzeyi kimse bize unutturamaz. Ve orası açılana kadar da mücadelemizi sonuna kadar sürdüreceğiz. İzmir halkı da Atatürk’ün evine sahip çıkacaktır. Bu konuyla ilgili tavrımızı yakında başlatacağımız  imza kampanyası ve yapacağımız basın açıklamaları ile de daha yüksek sesle dile getireceğiz” dedi.

 

MÜZENİN ALTINDA TARİH YATIYOR

Atatürk'ün İzmir'e gerçekleştirdiği ziyaretlerinde kaldığı ve 1941 yılında müze haline getirilen Kordon'daki Atatürk Müzesi'nin altında canlı bir tarih yatıyor. Tarih boyunca birçok kez el değiştiren müze binası ilk kez 1875-1880 yılları arasında halı tüccarı Takfor Efendi tarafından ev olarak kullanılırken, 9 Eylül'de İzmir'in kurtuluşunun ardından terk edilince Hazine'ye geçmişti. İzmir'e giren Türk ordusunun karargahı olarak kullanılan binayı Atatürk, 17 Şubat 1923'te İktisat Kongresi için İzmir'e geldiğinde çalışma ofisi olarak kullandı. Bir süre otel işlevi de yüklenen bina 1926 yılında dönemin belediyesi tarafından satın alınmış ve bazı eşyaları yenilenerek Atatürk'e hediye edilmişti. 1930-1934 arasında Atatürk'ün İzmir'e her gelişinde bu binayı ev olarak kullanmıştı. Atatürk'ün vefatının ardından bina, kız kardeşi Makbule Baysan'a miras kalmış, o da binayı 1940 yılında müze yapılması şartıyla İzmir Belediyesi'ne devretmişti. 1941 yılında müze olarak hizmete açılan bina, 1962 yılında Atatürk İl Halk Kütüphanesi ve İzmir Şehri Atatürk Müzesi adını aldı. 1978 yılında Atatürk ve Etnografya Müzesi adını alan bina, 1988 yılında etnografik eserlerin açılan yeni Etnografya Müzesi'ne taşınmasının ardından Atatürk Müzesi adıyla kullanılmaya başlandı.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası