Ege Postası
Geri

EXPO'nun artçı sarsıntıları sürüyor

İzmir, Paris'teki BİE Kongresi'nde 2020 EXPO oylamasında ikinci turda elendi. EXPO 2020'yi Dubai kazandı. İzmir’in EXPO hayallerinin ikinci turda sona ermesi sonrası tepkiler gelmeye başladı.
EXPO'nun artçı sarsıntıları sürüyor
Haberler / İzmir
28 Kasım 2013 Perşembe 12:41
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
EGE POSTASI - İzmir, Paris'teki BİE Kongresi'nde 2020 EXPO oylamasında ikinci turda elendi. Dubai 87, Rusya'nın Ekaterineburg kenti 41, İzmir ise 36 oy aldı.İzmir’in ilk turda düşük oy alması ve ikinci turda da veda etmesi herkesi şoke etti. İzmir’in EXPO hayallerinin ikinci turda sona ermesi sonrası tepkilere yol açarken CHP ve AK Parti cephesinden de farklı tepkiler geldi.

CHP İzmir Milletvekili Aytun Çıray
“Türkiye önce İstanbul olimpiyatlarını kaybetti. Şimdi de EXPO’yu kaybetti. Çünkü bu iktidar El-kaide dahil dünyadaki terör örgütleri ile ilişki içinde. Çağdaş dünya bundan çok rahatsız. Burada Türkiye, İzmir değil Türkiye’yi yönetenler kaybetti. Terör ülkesi olarak algılanmamıza neden olanlar utansın”

CHP İzmir Milletvekili Erdal Aksünger
“Çok net bir şey söyleyeyim. Bu ülkeler içinde EXPO adaylık tecrübesi olan tek yer İzmir’di. Böyle olmasına rağmen deneyimlerden faydalanmadılar. Sonuç üzüntü verici. 167 ülkeye gitmek değildi mesele. Bu lobi işiydi. 2. turu bile göremedik. Tunç Soyer, 2015 EXPO genel sekreteriydi. Onun tecrübesinden yararlanılmadı. Birliktelik sergilenmedi. Tüm aday ülkelerde yürütmenin başı o ilin belediye başkanıyken burada Vali yapıldı. Bunun hesabının verilmesi gereken merkezi hükümettir. İzmir büyük bir fırsatı kaçırdı. Orada burada kabadayılık yaparak lobi oluşmuyor”

CHP İzmir Milletvekili Mustafa Moroğlu
“Şuan çok üzgünü. Bir umudum vardı. İktidarı, muhalefetiyle bunun sonucunu daha sonra değerlendirmemiz gerekiyor”

Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer, “Çok üzgünüm. Tecrübe kullanılmadı. Geçen seferki kadro dışarıda bırakıldı. Nerede kaldı bizim adaylık tecrübemi? Hiçbirinin faydasını göremedik. Kurumsal hafıza kullanılmadı. Geçen sefer 65 oy aldık. Onun yarısı kadar oy aldık. Bunu anlamak mümkün değil. Sürecin tamamen dışındaydık. Bu kadarını beklemiyordum. Hepimiz çok karamsardık. Umutsuzdum ama bu kadar beklemiyordum”

AK Parti İzmir Milletvekili Aydın Şengül
“Yine hasret yine hüzün var. İzmir inanmamıştı. 2008’deki heyecan bu dönem olmadı. Bu şehrin lideri belediye başkanıdır. Herkes görüntüde bir şeyler yaptı. Belediye ve sivil toplum kuruluşları elinin ucuyla hareket etti. Buradan çok ders çıkarmak lazım. Üzerine düşen görevi yapmayanlar eleştiri yapmasınlar. Hükümet bu projeye destek verdi ama sonuçta şehirler yarışıyor. Oylamadan 2 gün önce sel oldu. Bunu gören delege neden oy versi? İzmir’in bu zihniyetten kurtulması lazım”

AK Parti İzmir Milletvekili Ali Aşlık
“Objektif değerlendirme olmadı. Başka dengeler devreye girdi. Sonuç önceden görülüyordu. Rusya, ve Dubai’nin aday olması bazıları şeyleri bozdu. Biz üzerimize düşen görevi yaptık. Türkiye olarak daha güçlü olmalıyız.

CHP İzmir Milletvekili Mehmet Ali Susam
“Bundan dolayı çok üzüldüm. İzmir’in hak etitği bir yarıştı ancak uluslar arası yarışmalarda bu mağlubiyetlerin İzmir’in EXPO’ya hazır olmadığı değil başka noktalarda aranmalı. BIE delegeleri İzmir’i gerçekten tanısalardı İzmir’i çok sevecekti. Sorumlu aramaktan çok sağduyulu davranmak lazım. Neden başarılı olamıyoruz bunun edenlerini bulup ortadan kaldırmak lazım”

CHP İzmir Milletvekili Alattin Yüksel
“Bu hükümetle Türkiye’nin uluslararası başarı kazanması mümkün görünmüyor. Büyükşehir Belediye başkanı bu kentin lideri. Sunum yapılacağı zaman onu dışladılar. Ama diğer ülkelerde bunun tersi oldu. Sunum sırasında devlet büyükşehir belediyesine operasyon yaptı. Bu daha unutulmadı”




YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası