Ege Postası
Geri

Edirne Kakava Şenlikleri'nde binlerce kişi aynı ateş etrafında birleşti

Baharın gelişini kutlamak amacıyla yapılan geleneksel Kakava Şenlikleri programı, Edirne'de Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri'nin yapıldığı Sarayiçi bölgesinde başladı. Roman vatandaşlar arasında kutlanan Kakava Şenlikleri nedeniyle...
Edirne Kakava Şenlikleri'nde binlerce kişi aynı ateş etrafında birleşti
Haberler / Güncel
5 Mayıs 2013 Pazar 20:50
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Baharın gelişini kutlamak amacıyla yapılan geleneksel Kakava Şenlikleri programı, Edirne'de Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri'nin yapıldığı Sarayiçi bölgesinde başladı. Roman vatandaşlar arasında kutlanan Kakava Şenlikleri nedeniyle yakılan ateşin etrafında binlerce kişi bir araya geldi. Türkiye'nin değişik illerinin yanı sıra farklı ülkelerden de çok sayıda katılımın gerçekleştiği Kakava Şenlikleri başlangıç gününde, Sarayiçi alanında odunlar üst üste konularak, ateş yakıldı.

Edirne Valisi Hasan Duruer, Garnizon Komutanı Tuğgeneral Cengiz Demirci, Belediye Başkanı Hamdi Sedefçi, CHP Edirne Milletvekili Recep Gürkan ve Kemal Değirmen Dereli'nin alana gelmesiyle program başladı. Protokol üyeleri birlikte Kakava ateşini yaktı. Odunları saran alevler metrelerce yükseldi. Odunların etrafında toplanan kalabalık, alevlerin ve ısının yükselmesiyle geriye çekilmek zorunda kaldı. Ateşin yakılmasının ardından Roman genç kızlar sahne alarak, otantik kıyafetleriyle ateşin etrafında dönmeye başladı. Roman kızların etrafını fotoğrafçı ve kameramanlar sardı. Genç kızlar bir yandan hünerlerini sergilerken bir yandan da para istedi.

Edirne Valisi Hasan Duruer, bugünün şehir için önemli bir gün olduğunu belirterek, Kakava'nın, Edirneli ve Roman vatandaşların birlikte kutladığı bir bayram olduğunu kaydetti. Şenliklerin her yıl 5 Mayıs tarihinde sürekli yapıldığını anlatan Duruer, "Sabahleyin Ganj Nehri'ne girer gibi Tunca Nehri'nde suya giriyorlar. Dilekler tutuluyor. Eğleniliyor. Bir şenlik havası içerisinde hep birlikte kutluyoruz." açıklamasını yaptı.

Edirne Belediye Başkanı Hamdi Sedefçi de Kakava Şenlikleri'nin baharı karşılama, arınma ve mutluluğun kapısını aralama anlamına geldiğini söyledi. Orta Asya'dan beri kutlanan bir gelenek olan Kakava'nın, daha önce mezarlıkta kutlandığını anlatan Sedefçi, "Biz Roman kardeşlerimizle birlikte şenlikleri Sarayiçi'ne getirerek çağdaş bir şekilde kutluyoruz. Selimiye, Kırkpınar'dan sonra Kakava Şenlikleri'nin UNESCO Dünya Kültür Mirası listesine girmesi söz konusu. Bu da girdiği zaman Edirne üç unsuruyla UNESCO'da yer alacaktır. Bu da çok onur verici bir olay olur." dedi.

Romanların Çeribaşısı Fikri Ocak da Kakava Şenlikleri'nin bütün ülke ve insanlık için barış ve kardeşliğe vesile olmasını dileyerek, gelecek yıl daha profesyonel yapacakları şenliklere daha fazla katılımın olmasını istedi.

JAPON TURİSTLER ROMAN HAVASI OYNADI

Bu arada, her yıl olduğu gibi bu yıl da şenlikleri izlemek üzere Edirne'ye gelen bir grup Japon turist, Kakava Şenlikleri'nin her anını büyük bir dikkatle takip etti. Ateşin yakılmasından sonra Roman kızlara bakarak kendilerini meydana atan Japon bayan turistler, Roman havası oynadı.

Ateşin etrafında Roman havasının bütün ritüellerini başarıyla icra eden turistler eğlenceli anlar yaşadı. Turistik seyahat amacıyla İstanbul'a geldiklerini anlatan Japon turist, Kakava Şenlikleri için Edirne'ye geldiklerini ifade etti. Şenlikleri çok eğlenceli bulduğunu anlatan turist, hem oynadıklarını hem de eğlendiklerini dile getirdi.



YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası