Ege Postası
Geri

Efemçukuru'na izin verenlere "oy" tepkisi

İZMİR, Bergama, Eşme, Sivrihisar, Hevran, Küçükdere Elele Hareketi Dönem Sözcüleri Merih Yücel, Turgut İnal ve Cezmi Tomrukçu Efemçukuru Altın Madeni'nin İzmir'in içme suyunu kirlettiğini, ÇED olumlu kararının mahkeme tarafından iptal edilmesine karşın madenin çalıştırılmaya devam etmesine tepki gösterdi. Elele Hareketi, seçimlerde Efemçukuru altın madenine izin verenlere oy vermeyeceklerini açıkladı.
Efemçukuru'na izin verenlere
Haberler / İzmir
23 Ekim 2015 Cuma 16:23
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
İZMİR - Elele Hareketi'nin Konak Belediyesi Türkan Saylan Kültür Merkezi Benal Nevzat Salonu'nda Efem Çukuru altın madeniyle ilgili yaptığı toplantıya CHP İzmir milletvekili Kamil Okyay Sındır, HDP İzmir milletvekili Müslüm Doğan ve HDP milletvekili adayları da katıldı. "Efemçukuru altın madenine izin verene oy yok" başlıklı ortak açıklamayı okuyan Elele Hareketi Dönem Szcüsü Merih YücelYücel, bu altın madeninin İzmir'in içme suyunu kirlettiğini, bölgedeki su kaynaklarının tehdit altında olduğunu söyledi. 2012 ÇED Olumlu kararının İzmir 1. İdare Mahkemesi tarafından iptal edilmesine karşın, madenin faaliyetlerini sürdürdüğünü belirten Yücel, "Çevre ve Şehircilik Bakanlığı iptal edilen 2012 ÇED raporunun temel aldığı, ölçüm bilgilerini yenilemeden kullandığı, "eski (2005) ÇED raporunun iptal edilmediği" gibi hukuksuz bahanelerle görevini yapmaktan, mahkeme kararını uygulamaktan, madene kilit vurmakten geri duruyor. Kasım 2014'de Efemçukuru köyüne içme suyu sağlayan kuyu, aşırı derecede ağır metal içerdiği gerekçesiyle, İZSU tarafından anormallik düzelene kadar kullanıma kapatıldı, mühürlendi. O günden beri köye tankerle su taşınıyor" dedi.



Merih Yücel, kapasite artırımı ÇED olumlu belgesinin iptaline ilişkin mahkeme kararının Anayasa'nın 138. maddesine göre derhal, İdari Yargılama Usülü Kanuna'na göre de en geç 30 içinde uygulanması gerekirken altın madenini işleten Tüprag şirketinin 2.5 kat kapasite artışı ve 5 yıl ek işletme süresi için yeni bir ÇED raporu düzenlediğini söyledi. Elele Hareketi, Egeçep ve Çevre Mühendisleri Odası ile bazı İzmirlilerin Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'ne başvurarak yaşamı ve gelecek kuşakların yaşamını tehdit eden bu madenin derhal kapatılmasını istediklerini belirten Yücel, milletvekili adaylarına bu konudaki düşüncelerini açıklamasını istediklerini söyledi. 


Toplantıyı izleyen CHP İzmir milletvikili Kamil Okyay Sındır, çevre adına karanlık dönem yaşandığını söyledi. Çevreye zarar veren konularla Ziraat Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı olduğu dönemde de mücadele ettiğini belirten Sındır, yine aynı desteği verdiğini söyledi. Sındır, 1 Kasım seçimlerinde yeniden milletvekil seçilmesi durumunda mücadeleyi Ankara'da sürdüreceğini açıkladı. HDP milletvekil Müslüm Doğan da çevreye zarar veren altın madeni ve izin veren anlayışı eleştirdi. HDP milletvekil adayı İbrahim Akın ise Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'nun İzmir'in suyunun kirlenmemesinde sorumlu olduğunu net bir şekilde ortaya koyup, madene karşı duruş sergilemesi durumunda HDP olarak destek vereceklerini söyledi.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası