Ege Postası
Geri

Ege sularında yine umuda yolculuk faciayla bitti: 4'ü çocuk 24 kişi öldü

MUĞLA’nın Datça İlçesi’nde, kaçak göçmenleri taşıyan tekne battı. Faciada 4’ü çocuk , 11'i kadın olmak üzere 22 kişi öldü. Suda bitkin halde bulunan 249 kaçak göçmen ise kurtarıldı. Öte yandan Seferihisar'da kaçakları taşıyan bot battı 2 kişi hayatını kaybederken 11 kişi kurtarıldı. Ege sularında yine umuda yolculuk faciayla bitti
Ege sularında yine umuda yolculuk faciayla bitti: 4'ü çocuk 24 kişi öldü
Haberler / Ege
15 Eylül 2015 Salı 09:30
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Datça'nın Körmen Mevkisi ile Yunanistan'ın İstanköy Adası arasındaki uluslararası sularda bugün saat 06.00 sıralarında çok sayıda göçmeni taşıyan ve gezi teknesi olarak kullanılan 20 metrelik ahşap tekne battı. Bölgeye 5 Sahil Güvenlik Botu gönderildi. Denizde can pazarı yaşanırken 249 mültecini kurtarıldığı, 4'ü çocuk 13 mültecinin cesedinin denizden çıkarıldığı bildirildi. 

Bölgede kurtarma çalışmaları devam ediyor. 



9 KAÇAK GÖÇMENİN DAHA CESEDİNE ULAŞILDI 


Datça açıklarında uluslararası sularda batan 'Arıcoğlu' isimli eski gezi teknesindeki 9 kaçak göçmenin daha cesedine ulaşıldı. Böylelikle ölenlerin sayı 4'ü çocuk, 11'i kadın olmak üzere 22 kişiye ulaştı. Suda bitkin haldeki 249 kaçak göçmen ise kurtarıldı. Sahil güvenlik botlarına alınan kaçaklar, Bodrum'a götürülmek üzere yola çıktı. Batan teknede dalgıçlarla yapılan aramada başka cesete rastlanmadı. Sahil güvenlik botuna yedeklenen suya yarı batık haldeki tekne Bodrum'a doğru çekilmeye başlandı. 

KAÇAKLAR BODRUM'A GETİRİLDİ 
Muğla'nın Datça İlçesi açıklarında uluslararası sularda batan 'Arıcoğlu' isimli eski gezi teknesindeki 8'i çocuk 11'i kadın 22 kaçak göçmenin cesedi ile kurtarılan 249 kişi Bodrum Limanı'ndaki Sahil Güvenlik Bot Komutanlığı'na getirildi. Cesetler, limandaki sahil Güvenlik 1 No'lu Bot Komutanlığı'ndan kurtarılan 249 kaçak göçmen ise, 101 No'lu Bot Komutanlığı önünden karaya çıkartıldı. 

Kaçakların cesetleri Bodrum Devlet Hastanesi'ne götürülmek üzere cenaze araçlarına taşınırken, kurtarılan kaçak göçmenlere insani yardım yapıldı. Bu arada çok sayıda ambulans da limana geldi. Güvenli alana çekilen Arıcıoğlu teknesinde ise dalgıçların her ihtimale karşı son kez arama yapacağı belirtildi
.


"GEÇİŞLER DEVAM ETTİKÇE ACILAR BİTMEYECEK"
Bodrum Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu Üyesi ve Bodrum Su Sporları Cankurtarma Derneği Başkanı Arif Yılmaz, 8'i çocuk 11'i kadın 22 kaçak göçmenin öldüğü facia sonrası açıklama yaptı. Mültecilerin tek amacının Yunan adalarına geçmek olduğunu belirten Yılmaz, şöyle dedi:

"Bu göçmenlerin Bodrum'a gelmeleri engellemedikçe; göçmenler, karşıya geçmek için her türlü yolu ve aracı deneyecektir. Aylan bebek ile birlikte Bodrum yarımadasında çok sıkı güvenlik tedbirleri alınınca; bu kaçaklar da çok eski hatta 20 kişi ile yarım mil gidemeyecek bir tekneye 230 kişi binerek Yunan adasına geçmeyi denemişler. Tabii ki sonuç facia oldu. Mültecilerin Ege ve Akdeniz kıyılarına gelişleri devam ettikçe ne yazık ki bu acılarda bitmeyecek diye düşünüyorum." 

Geçen pazar günü Bodrumlu kadınlarla birlikte pazar yerine toplanan göçmenlere yardım elini uzatan ve olayın hemen ardından bölgeye giden film yönetmeni İdil Dizdar da, "Umut yolculuğunda ölümlerin mutlaka önlenmesi gerekir. Bebek, çocuk, kadın herkes Avrupa'nın kapısına hücum ediyor. Bu nedenle bu acılar yaşanıyor" dedi.

TEKNE İÇMELER'E GETİRİLDİ 
Bu arada 22 göçmene mezar olan ahşap tekne; Bodrum'un İçmeler Tersanesi'ne getirildi. Teknenin karaya çıkarılarak içinde arama yapılması bekleniyor.



FACİAYI SAHİL GÜVENLİK UÇAĞI FARKETMİŞ
Muğla Valiliği tekne faciasıyla ilgili yazılı açıklama yaptı. Facianın saat 05.25'te Bodrum'un Orak Adası açıklarında meydana geldiğini belirten açıklamada, kurtarılan kaçak göçmenlerin sayısını da 249'a yükseldiği duyuruldu. Açıklamada şöyle denildi:

"Orak Adası açıklarında sahil güvenlik uçağı tarafından üzerinde çok sayıda göçmen bulunan bir gezi teknesi tespit edilmiştir. Teknenin su alarak batmaya başladığının görülmesi üzerine sahil güvenlik uçağı tarafından teknenin bulunduğu mevkiye arama kurtarma amaçlı SAR (arama-kurtarma) kiti atılmıştır. Olay mahalline beş sahil güvenlik botu sevk edilerek kurtarma faaliyetlerine başlanmıştır. 249 göçmen sağ olarak tekneden kurtarılmıştır. Sahil güvenlik personeli ve kurtarma çalışmalarına katılan Bodrum Arama Kurtarma Derneği dalgıçları tarafından yapılan aramalarda teknenin su altında kalan kısımlarında 22 göçmenin cansız bedeni tespit edilerek sahil güvenlik botlarına aktarılmıştır. Muğla Valisi Amir Çiçek, olay mahalline giderek, arama kurtarma çalışmalarını koordine etmiştir. Kurtulan göçmenlerin beyanından da başka da kayıp olmadığının anlaşılması üzerine arama-kurtarma çalışmalarına son verilmiştir. Sağ kurtarılanlara gıda, giyecek gibi insani yardımlar yapılmaktadır. Bu kişiler Muğla İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü Başkanlığı tarafından belirlenen barınma yerlerine intikal ettirilecektir. Bodrum Cumhuriyet Başsavcılığı'nca da gerekli adli tahkikat sürdürülmektedir." 

Öte yandan, faciaya yol açan Arıcıoğulları gezi teknesi Bodrum, İçmeler Mevkii'ndeki bir tersaneye çekilerek, kızağa alındı. Su tahliye çalışmaları devam eden teknede, son kez yapılan aramada başka kaçak göçmene rastlanmadı.


Seferihisar'da 2 Suriyeli boğularak öldü

İZMİR'in Seferihisar İlçesi açıklarında, kaçak yollarla Yunan adalarına gitmek isterken bindikleri botun batmasıyla suya düşen Suriyeli kaçak göçmenlerden 2'si boğularak öldü, 11 kişi ise sağ kurtarıldı.

Dün saat 10.55 sıralarında, Seferihisar'ın Sığacık Doğanbey Burnu güneyinde bir balıkçı teknesinin denizde çok sayıda kaçak göçmeni görerek kurtarma çalışmalarına başladığı ihbarını alan Sahil Güvenlik Botu hızla bölgeye gitti. Sahil Güvenlik ekipleri tarafından yapılan arama kurtarma çalışmaları sırasında, bindikleri botun batmasıyla denize düşen Suriyeli kaçaklardan 11'i denizden sağ olarak kurtarıldı. Suriyeli göçmenlerden ikisinin  cesedi bulundu. (DHA)

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası