Ege Postası
Geri

Egeli turizmcilerden 'Çeşme isyanı'

Türkiye'nin en önemli turizm beldelerinden Çeşme'ye ilişkin olumsuz algı yaratılmaya çalışılmasına tepki gösteren Egeli turizmciler, Yunan adalarıyla Çeşme'nin fiyat yönünden karşılaştırılmasını doğru bulmadıklarını söyledi.
Egeli turizmcilerden 'Çeşme isyanı'
Haberler / Ekonomi
4 Temmuz 2016 Pazartesi 14:24
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

Ege Turistik İşletmeler ve Konaklamalar Birliği (ETİK) Başkanı Mehmet İşler, "Yunanistan'daki şartları bizim önümüze koysunlar, biz o fiyatlardan daha aşağıya hizmet veririz" dedi. 

İşler, ülkede bu kadar sıkıntı varken tatil için Yunan adalarına gitmenin doğru olmadığını savundu. Turizm beldesi Çeşme'nin ülkenin gözbebeği, tüm Doğu Adeniz'in ve Ege'nin incisi olduğunu vurgulayan ETİK Başkanı ve Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkan Yardımcısı Mehmet İşler, Yunan adalarıyla Çeşme'yi karşılaştırmanın büyük haksızlık olduğunu söyledi. "Çeşme'de bir yemeğin 900 lira, Yunan adalarındaysa 300 lira olduğunu, Yunan adalarına gidip yemek yemenin doğal olduğunu söylüyorlar" diyen İşler, Çeşmeli turizmcilerin "Yerli müşteriyi kazıklıyor, kandırıyorlar" diye yaftalanmak istendiğini dile getirdi. ETİK Başkanı Mehmet İşler, Türkiye'de ve Çeşme'de işletmecilerin kira, stopaj, personel için SGK primi, geçici vergi, kredi kartına komisyon, Türkiye'nin en pahalı su parasını, kanalizasyon için atık su parasını, bunların yanında bir de özel tüketim vergisi ödediğini anlattı. Türk turizmcinin tüm yükümlülükleri yerine getirdiğini söyleyen İşler, şöyle konuştu: 



"Türk işletmeci balıkçıdan faturasız balık alıp satamıyor. Çünkü ilçe Gıda Tarım Müdürlüğü'nden teftişe geldiğinde dolabına koyduğu balığın faturası yoksa kaçak muamelesi görüyor, ceza görüyor. Yunanistan Avrupa Birliği ülkesi. Ülkemizde yüzde 18 olan Katma Değer Vergisi'nin bu ülkede yüzde 5 olduğunu hatırlatırım. Türk turizmcisi ile Yunan turizmcinin yükü ve yükümlülükleri aynı değil. İşin özü haksızlık burada. Yunan turizmci balıkçıdan balık alıp satıyor. Hatta Senegal'den çok ucuza deniz ürünleri ithal ediyor. Yunan adasındaki işletmeci içme suyu parası ödemiyor, atık su bedeli ödemiyor. Atık sularını olduğu gibi adadan denize veriyor. Kanalizasyon, atık su parası ödemiyor. Kredi kartından tahsilat yapmıyor, parayı peşin alıyor. Aldığı paraya karşılık herhangi bir belge de vermiyor. Özel tüketim vergisi yok. Verdikleri hizmet ve kalite de bizimki gibi değil. Yunanistan'daki şartları bizim önümüze koysunlar, biz o fiyatlardan daha aşağıya hizmet veririz."Vergisiz, kayıt dışı, illegal çalışarak daha iyi fiyat verilebileceğini söyleyen Mehmet İşler, "Ama biz devletimize bağlıyız. Yasalara, yönetmeliklere bağlı kalmak istiyoruz. Anlaşılan, Çeşmeli esnaf, otelci, konaklamacı kardeşlerimiz her şeyi yasal olarak yerine getirmenin maliyetini, bedelini böyle ödeyecek. Ama biz hukuk içinde kalmaya, devletimize vergiyi ödemeye, yükümlülüklerimizi yerine getirmeye devam edeceğiz." 

ÇEŞME'YE YAPILAN HAKSIZLIK

Çeşme'ye yapılanın haksızlık, adaletsizlik olduğunu anlatan İşler, şu görüşleri dile getirdi:

"Çeşme'ye yapılan bu haksızlığı daha fazla dillendirmemek gerek. Çeşme yanlış algılanıyor. Burada sektöre ve Çeşme'ye yapılan haksızlık bu karşılaştırmadan kaynaklanıyor. Lütfen sapla samanı karıştırmasınlar. Müşteri, misafir, yerli turistik kazıklanıyor imajını, yaftasını üstümüze yapıştırmamaları lazım. Müşteri kazıklanıyor yaftası sektöre büyük haksızlık. Ülkenin gözbebeği turizm beldemiz Çeşmemize yazık, günah oluyor."

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası