Ege Postası
Geri

Emekli okul müdürü, hazırladığı düzeneklerle gençlere bilimi sevdiriyor

Aliosman Sönmez Fen Lisesi emekli müdürü Hakkı Altun, yaptığı bilimsel setlerle öğrencilere bilimi sevdirmeye çalışıyor. Emekli olduktan sonra kendini bilime adayan emekli müdür, derslerde anlatılan deneyleri düzenekler vasıtasıyla görsel...
Emekli okul müdürü, hazırladığı düzeneklerle gençlere bilimi sevdiriyor
Haberler / Güncel
5 Mayıs 2013 Pazar 10:07
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Aliosman Sönmez Fen Lisesi emekli müdürü Hakkı Altun, yaptığı bilimsel setlerle öğrencilere bilimi sevdirmeye çalışıyor. Emekli olduktan sonra kendini bilime adayan emekli müdür, derslerde anlatılan deneyleri düzenekler vasıtasıyla görsel hale getiriyor. Bir çok makine üreten emekli okul müdürü, bilimi eğlenceli hale getirerek gençlere sevdirmeye çalıştığını söylüyor.

    Bursa Büyükşehir Belediyesi Bilim ve Teknoloji Merkezi tarafından bu yıl ikincisi düzenlenen Bilim Şenliği Merinos Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi alanında devam ediyor. Türkiye’den ve dünyanın bir dört bir tarafından mucitlerin katıldığı şenliğin en ilginç konuğu ise emekli okul müdürü Hakkı Altun. Emekli olduktan sonra bir kenara çekilmeyen idealist insan, çocukları bilime yönlendirebilmek için gece gündüz çalışıyor.

    Altun, evinde ürettiği birçok makine ile derslerde teorik olarak anlatılan bilgileri pratiğe döküyor. Düzenekleriyle bilim şenliğine katılan yaşlı adam, öğrencilerden yoğun ilgi görüyor. Kimyada atomların hareketlerini anlatan deney setinden, statik elektrik yükleyen makineye, matematikte vektörün yatay ve düşey bileşenlerini gösteren düzenekten, sürtünmeli yüzeylerde hareketi anlatan sisteme, elektrik tasarrufunu anlatan düzenekten, rüzgar tribününe kadar bir çok sistemi öğrencilere basit düzeneklerle anlatıyor.

    Yaptığı işten büyük bir zevk aldığını söyleyen Altun, “Zor konuları böyle düzeneklere dökerek daha kolay ve anlaşılır kıldım.” diye konuşuyor.

    Bilim Şenliği'ni çocukları ile birlikte geçen aileler ise ilginç sistemlerin, zor bilimsel konuların çok basit bir şekilde anlatılmasından memnun. Bilimin çocuklara sevdirilmesinden duydukları memnuniyeti dile getiren ziyaretçiler, şenliğin her yıl yapılmasını istedi.

    Türkiye’nin çeşitli bölgelerinden gelerek icatlarını tanıtan mucitler ise gösterilen ilgiden duydukları memnuniyeti dile getirdi. Özellikle 'Geleceğin Otomobilleri' temasıyla yapılan şenlikte elektrikli, hidrojen ve hibrit otomobiller yoğun ilgi gördü.

    BAKAN: ZOR KONULAR BASİT DÜZENEKLERLE ANLATILIYOR

    Bilim ve Teknoloji Merkezi ile ilgili çalışmaları yürüten Kültür A.Ş. Genel Müdürü Rıfat Bakan, hem bilimin hem eğlencenin bir araya geldiği güzel bir şenlik gerçekleştirdiklerini söyledi. Türkiye için de oldukça umut verici bir şenlik yapıldığını vurgulayan Bakan, şunları dile getirdi: “200 civarında stantta yeni icatlar, buluşlar, özellikle en zor fizik kimya biyolojinin, matematiğin konularına çözümler bulmuş ve bunları düzenekleri ile anlatan birçok standımız var. Burada yapmak istediğimiz şey, icat yapmanın, mucit olmanın ülkemiz için çok önemli olduğunu göstermek. Bilim şenliğini yaparken de asıl amacımız, toplumda bir bilinç oluşturmak, gündelik hayatta kullanılan birçok aletlerin bilimsel çalışmaların ürünü olduğunu gösterebilmek.”

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası