Ege Postası
Geri

Emin Özkurt: Gayet organize ve planlı bir eylem gibi görünüyor

Spor Hukukçusu Avukat Emin Özkurt, Spor Toto Süper Lig'in 5. haftasında oynanan Beşiktaş - Galatasaray derbisinden sonra çıkan olayları değerlendirirken, olayların organize olduğunu söyledi.Spor Bakanı Suat Kılıç’ın ve Spor Genel Müdürü...
Emin Özkurt: Gayet organize ve planlı bir eylem gibi görünüyor
Haberler / Spor
25 Eylül 2013 Çarşamba 09:32
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Spor Hukukçusu Avukat Emin Özkurt, Spor Toto Süper Lig'in 5. haftasında oynanan Beşiktaş - Galatasaray derbisinden sonra çıkan olayları değerlendirirken, olayların organize olduğunu söyledi.

Spor Bakanı Suat Kılıç’ın ve Spor Genel Müdürü Mehmet Baykan’ın stat kapılarının kırıldığı yönündeki açıklamalarını da değerlendiren Özkurt skyturk360'a yaptığı açıklamada, "Bu açıklamalar emniyet zaafiyeti olduğunu gösteriyor. Bu olay gelişimi itibariyle gayet organize ve planlı bir eylem gibi görünüyor. Bir provakasyon söz konusu." dedi.

"BEŞİKTAŞ CEZA ALMAMALI"

Futbol Disiplin Talimatı’nda kulübün taraftarlarının eylemlerinden sorumlu olduğu ve sahaya inme eylemi halinde saha kapatmaya varana kadar ceza verileceğinin yazdığına da dikkat çeken Avukat Emin Özkurt, şu ilginç açıklamaları yaptı:

"Ancak burada sahaya inenler tespit edilmiş ve haklarında işlem yapılmışsa ayrıca kulüp bu konuda savcılığa suç duyurusunda bulunmuş ve başkanın ağzından dava açacağını duyurduysa burada objektif sorumluluk ilkesi ortadan kalkar ve kişisel sorumluluk ilkesine dönüşür. Bu TFF Disiplin Talimatı’nın 6. ve 7. maddesinde var.

Daha önce böyle bir uygulama da söz konusu oldu. Taraftarının eyleminden dolayı o kulüp cezalandırıldı. Ancak Tahkim Kurulu, kulüp o kişi hakkında yasal işlem başlattığı için cezayı kaldırdı. Ayrıca karşımızdaki olayın provakatif amaçlı bir anda gelişen eylem olduğu görünüyor. Bu nedenle TFF’nin Beşiktaş’ı cezalandırması yanlış ve hakkaniyete aykırı olur."

TFF YÖNETİM KURULU’NUN PFDK VE TAHKİM’İ BEKLEMESİNE GEREK YOK

Bu durumun hukuken gerçekçi bir durum olmadığını, TFF Yönetim Kurulu’nun, Profesyonel Futbol Disiplin Kurulu'nun (PFDK) ve Tahkim Kurulu’nun kararlarını beklemesinin zorunlu olmadığını da belirten Özkurt, "TFF Yönetim Kurulu, yarıda kalan maçlarla ilgili elindeki delillere göre karar verebilir. Açıkçası bu durum 'TFF Yönetim Kurulu, Beşiktaş Kulübü’yle sorun yaşamamak için sorumluluğu üzerinden atmaya mı çalışıyor'' sorusunu gündeme getiriyor." diye konuştu.

6222 YETERLİ BİR YASA, SORUN UYGULAMADA

Avukat Emin Özkurt, yürürlükte olan 6222 sayılı yasaya rağmen yeni arayışlara girilmesini anlamadığını da belirterek, "Konuya hukuki açıdan baktığımızda, 6222 Sayılı yasanın uluslararası standartlarda ve hükümleri uygulandığı takdirde şiddeti etkin olarak önleme gücüne sahip bir kanun olduğunu belirtmemiz lazım. Hatta, bu yasa çıkarıldıktan kısa bir süre sonra dönemin TFF yetkilileri tarafından Avrupa Konseyinde bir sunum yapılmış, orada dahi takdir toplamıştı. Fakat her nedense, bu son olay da dahil olmak üzere, bugüne kadar bu yasanın şiddeti önlemeye yönelik hükümleri bir türlü etkin olarak uygulanmamıştır. Kısacası sorun yasada değil, onu uygulamakla yetkili ve görevli olanların görevi yerine getiriş şekillerindedir." diye konuştu.

Avukat Özkurt, "Açık bir güvenlik zaafiyeti söz konusu, içişleri bakanlığı soruşturma açmalı. Maçta stada usulsüz seyirci girişini önlemek emniyetin göreviydi ve anlaşılan o ki İstanbul Emniyeti bu konuda kötü bir sınav vermiştir. Spor Bakanı'nın '10 kapı kırılarak biletsiz seyirci girişi var' demesi ve Spor Genel Müdürü'nün 'Biletsiz bir kitle giriş yapmış' şeklindeki beyanları bu zaafın açık göstergesidir." diyerek şunları söyledi:

"Öte yandan, spor alanlarına usulsüz seyirci girişini, diğer bir ifadeyle biletsiz girmeleri önlemek emniyetin işidir, bu konuda Beşiktaş Kulübü'nün herhangi bir sorumluluğu yoktur. Kulübün sorumluluğunda olmayan bir durumdan ötürü cezalandırılması ise hakkaniyete aykırı olur. Bilakis, toplumsal önemi bu denli üst seviyede olan bir konuda İçişleri Bakanlığının İstanbul Emniyeti nezdinde bir soruşturma açması ve gerçekleri açıklığa kavuşturması daha sağlıklı olur."

Avukat Özkurt, gözaltına alınanların hızlıca serbest bırakılmasının da yerinde olmadığını sözlerine ekledi.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası