Ege Postası
Geri

Emniyetten motosikletli polislere: Düşerken judo tekniklerini kullanın

Emniyet Genel Müdürlüğü Asayiş Dairesi Başkanlığı, motosikletli Yunus timlerine kask kullanmanın önemine dair uyarı yaptı. Motosiklet kazalarında; sürücünün motosikleti mecburen bıraktığını açıklayan Asayiş Dairesi Başkanlığı,...
Emniyetten motosikletli polislere: Düşerken judo tekniklerini kullanın
Haberler / Güncel
5 Aralık 2013 Perşembe 11:12
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Emniyet Genel Müdürlüğü Asayiş Dairesi Başkanlığı, motosikletli Yunus timlerine kask kullanmanın önemine dair uyarı yaptı. Motosiklet kazalarında; sürücünün motosikleti mecburen bıraktığını açıklayan Asayiş Dairesi Başkanlığı, "Düşüşlerde judo teknikleri kullanılması elzemdir. Düşmelerde takla atıcı ya da yuvarlanıcı bir hareket yapılmalı. Çarpmada oluşan basınç yuvarlanma enerjisiyle sönümlendirilmeli" uyarısında bulundu.

Asayiş Daire Başkanlığı, motosiklet kullanan polislere kask kullanımının detayları hakkında bilgi verdi. Kask bağlama kayışını takmama durumunda kaza esnasında kaskın kafadan çıkarak, sürücünün baş üstü yola düşeceğini ve alınan darbe etkisiyle ölüme kadar giden bir netice ile zarar görebiliyor.

Asayiş Daire Başkanlığı’nın açıklamasında şu uyarılara yer verildi: "Kazanın çarpma şeklinde gerçekleşmesinde yerde yuvarlanma ya da sürüklenme sert bir zeminle ya da sert bir köşe ile sonuçlanması durumunda kask çarpma şiddeti ile başta geriye kayacak ve yüz sert zemine çarpacaktır. Motosiklet kazalarında; sürücünün motosikleti bırakması şarttır. Düşüşlerde judo teknikleri kullanılması elzemdir. Düşmelerde takla atıcı ya da yuvarlanıcı bir hareket yapılmalıdır. Çarpmada oluşan basınç yuvarlanma enerjisiyle sönümlendirilmeli. Kaskın en zayıf yerinin vizörün camın bulunduğu ön yüz olduğu unutulmamalı."

Kaskın beden ölçüsünün de hassas bir şekilde belirlenmesi gerektiğini vurgu yapılan açıklamada, kaskın mutlaka baş ölçüsüne göre alınması tavsiye edildi. Açıklamada, "Baş kaskın içinde dönmemelidir. Baş çevresinin en geniş noktasından ölçülmesi gerekmektedir. Bu nokta genellikle kaşın bir santimetre üstüdür. Kask ölçüleri marka ve modellere göre farklılık göstermekle birlikte XXS, XS, S, M, L, XL, XXL bedenlerin sırasıyla denk geldiği ölçü 51/52, 53/54, 55/56, 57/58, 59/60, 61/62, 63/64 santimetredir. Kask giyildiğinde kişiyi rahatsız etmemelidir. Ölçünün doğru olup olmadığını kontrol etmek için kaskı giyip sabitledikten sonra baş, sağa sola çevrilmeli, eğer kafa kaskın içerisinde dönüyorsa küçük bedenin, sıkıyorsa büyük bedenin denenmesi gerekmektedir. Kask, her iki yandaki kayışlardan tutulur. Başparmaklar, parmak uçları kaskı dengeleyecek şekilde çene kayışının içinde olmalıdır. Kaskın ön tarafı aşağı, arka tarafı yukarı tarafı göstermelidir." denildi.

KASKI SABUNLA YIKAYIN, KASKI AYNAYA TAKMAYIN

Kask bakımı konusunda üreticilerin tavsiyelerine göre hareket edilmesinin dile getirildiği açıklamada, temizlik için yalnızca yumuşak sabun kullanılması ve özellikle polikarbonat kasklarda petrol bazlı temizlik maddelerinden uzak durulması tavsiye edildi. Açıklamada, "Kask camı sürekli temiz olmalıdır. Bu kısmın temizliği su, sabun ve yumuşak bezle yapılabilir. Cama yapışan ve kirlenmesine neden olan nesneler temizlenmeli, kaskı takmadan önce her defasında cam yumuşak bez ile silinmelidir. Vizör camında çizik varsa cam değiştirilmelidir. Bu çizikler sürücünün görüşünü kısıtlamakta, geceleri cama dışarıdan gelen ışığın görüşü engelleyecek şekilde yansımasına sebep olmaktadır. Kaskın sert bir zemine düşürülmemesi gerekmektedir. Kaskın koyulduğu yerde benzin, temizlik maddeleri, egzoz dumanı ya da aşırı sıcak bulunmamalıdır. Kask motosiklet aynalarına, sinyallere ya da sisibara asılmamalıdır. Astar bu durumdan kolayca zarar görebilir." ifadeleri yer aldı.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası