En sağlıklı hizmet
Bornova Belediyesi’nin son dört yılda halk sağlığını korumak için geliştirdiği uygulamalar Türkiye’ye örnek oldu. Evde gebe, bebek ve lohusa bakımı ile evde yaşlı bakımı hizmetlerinin kapsam ve kapasitesini her yıl artırarak sürdüren Bornova Belediyesi’nin bu hizmetleri uluslararası sağlık konferanslarında örnek olarak gösterildi. Bornova’da son dört yılda evinde sağlık hizmeti alanların sayısı 28 bin 500’e ulaştı. Vatandaşlara eksikliği hissedilen sağlık hizmetlerini götürmek için Işıkkent’te kurulan Sağlık Köyü ihtiyacı olanların yardımına koşuyor
İZMİR - Bornova Belediyesi, Türkiye’ye örnek olan ödüllü sağlık projeleriyle anne karnından itibaren vatandaşlara sağlık ve bakım hizmetleri veriyor. Ödüllü ‘Evde gebe bebek lohusa bakımı’ndan, ‘Evde Yaşlı Bakımı’na kadar geniş bir yelpazede verilen hizmetler bu amaçla Işıkkent’te kurulan Sağlık Köyü’nden koordine ediliyor. Bornovalılara doğrudan sağlık hizmetleri yanında eğitimler de sunuluyor.
1000 anne ya da anne adayına sürekli izleme
Bornova Belediyesi, Mahalli İdareler Araştırma ve Geliştirme Derneği’nin ‘Üretkenlik’ ödülü verdiği Bornova Belediyesi’nin ‘Evde Gebe ve Lohusa Bakımı’ hizmetleri kapsamında yaklaşık 1000 kişi sürekli izleniyor. Dört yıldır bu alanda hizmet verilenlerin sayısı 15 bin 276 kişiye ulaştı ulaştı. Ebe ve yardımcı elemanlarla gebe ve lohusaların ihtiyaçları evlerinde karşılanıyor. Bu hizmet kapsamında gebelerin açlık kan şekeri, kolesterol, trigliserit ölçümleri gerçekleştiriliyor. Gebeliğin gelişimi ve kilo durumu izleniyor. Anne karnındaki çocuğun kalp sesleri özel cihazlarla dinleniyor. Gebelere psikolojik destek verilip doğuma hazırlanıyor. Lohusalık sürecinin sağlıklı geçmesi için bebek emzirme eğitimi veriliyor. Bebeğin boy, kilo, baş ve karın çevresi takibi yapılıyor, psikomotor gelişimi izleniyor. Anne sütü ile besleme teşvik ediliyor. Aşıların kontrolü yapılıyor.
Yaşlılara özel hizmet
Bornova Belediyesi, 2010 yılında başlattığı Evde Yaşlı Bakım Hizmetleri’nin kapsamını genişletti. Bugüne kadar 850 yaşlının evine toplam 13 bin 313 kez giren bir hemşire, iki hasta bakım elemanından oluşan ekipler, çarşaf değişiminden saç traşına, banyo, oda temizliğinden, pansuman, ağız ve diş sağlığı bakımına kadar ihtiyaç duyulan tüm ihtiyaçları karşılıyor. Bornova sınırları içinde yaşayan ve evinden dışarı çıkamayan, hareket kabiliyeti az veya olmayan 60 yaş üzerindeki yatağa bağımlılar, yoksullar ile kimsesizler düzenli olarak ziyaret ediliyor.
Mesai saati dışında da cenaze hizmeti
Bornova Belediyesi hizmetlerini ‘beşikten mezara’ anlayışıyla yürütüyor. Gece meydana gelen ölüm olaylarında Bornova Belediyesi mesai saatleri dışında da vatandaşların evine doktor gönderiyor. Böylece measi saati dışında evde gerçekleşen ölümlerde vatandaşlar ölüm raporunun hazırlanması için ertesi günü beklemek zorunda kalmıyor.
Hasta nakil ambulansı
Bornova Belediyesi Hasta Nakil Ambulansı, ihtiyaç anlarında vatandaşların yanında oluyor. Bunun yanısıra hareket kabiliyeti kısıtlı ya da engelli vatandaşlar da hastaneye Bornova Belediyesi’nin araçlarıyla götürülüyor.
Çocuklara diş taraması
Bornova Belediyesi çocuklara yönelik başlattığı ücretsiz diş taraması ile daha sağlıklı nesiller için önemli bir adım attı. İlkokul 1’inci sınıf öğrencilerine yönelik olarak başlatılan diş taraması kapsamında Bornova Belediye Başkanı Prof. Dr. Kamil Okyay Sındır öğrencilere diş fırçası, diş macunu ve bilgilendirici bröşür de hediye ediyor. Diş taramalarına bugüne kadar 1139 ilköğretim okulu öğrencisi, 282 anaokulu öğrencisi ve bunların 728 velisi katıldı.
Yaşlılara meşguliyet terapisi
Bornova Belediyesi Sağlık İşleri Müdürlüğü, belirli aralıklarla ‘Yaşlılara Meşguliyet Terapisi’ programları düzenliyor. Bu kapsamda yaşlılar bir yandan el becerisi kursları alırken, bir yandan da gezi ve çeşitli etkinlikler gerçekleştiriyorlar. Bugüne kadar programa katılan 693 yaşlı, kendilerini daha rahat, huzurlu ve mutlu hissettiklerini söylüyorlar.
Kronik hastalık önleme ve eğitim programı
Bornova Belediyesi Sağlık İşleri Müdürlüğü, Işıkkent’teki Sağlık Köyü’nde Kronik Hastalık Önleme ve Eğitim Programı’nı da yürütüyor. Bu çalışma kapsamında Bornova genelinde risk grubundaki vatandaşlar kontrolden geçirilerek kronik hastalıklarından korunmalarına destek olunuyor.
Eğitim kurumlarına örnek modeller
Bornova Belediyesi’nin sağlık alanındaki uygulamaları, üniversitelerin sağlıkla ilgili bölümlerinde eğitim gören öğrencilere staj yapma imkanı sağlıyor. Özellikle Ege Üniversitesi’nin tıp, ebelik, hemşirelik gibi bölümlerinde eğitim alan öğrenciler Bornova Belediyesi’nin sağlık projelerinde görev alarak teorik bilgilerini pekiştirme imkanı buluyor.
Sağlık eğitimleri veriliyor
Bornova Belediyesi Sağlık İşleri Müdürlüğü, sağlık alanında verdiği eğitimlerle adeta okul gibi çalışıyor. Koroner Kalp Hastalığı Risk Faktörleri ve Koruyucu Sağlık Eğitimleri’ne 3 bin 140 kişi, ‘0-6 Yaş Çocuklarda Gelişimin İzlenmesi’ eğitimen 48 kişi, ana çocuk sağlığı eğitimlerine 13 bin 452 kişi, öğretmenlere yönelik okul sağlığı eğitimlerine 316 kişi, kadın sağlığı eğitim programına 26 kişi, doğuma hazırlık akademisine 86 kişi, ruh ve beden sağlığı eğitimine 700 kişi, evli ergenlerde üreme sağlığı eğitimine 180 kişi, çocuk bakımı ve eğitimi kursuna 123 kişi, hasta ve yaşlı bakım kursuna 179 kişi, sağlıklı yaşam eğitimene 60 kişi katıldı. Aile planlaması hizmetlerine 1406 kişi katıldı. ‘Diş Hekimini Yatağa Bağımlı Hastalara ve Engellilere Ulaştırma Projesi’nden 236 kişi yararlardı.
Hedef sağlıklı toplum
Bornova Belediye Başkanı Prof. Dr. Kamil Okyay Sındır, sosyal belediyeciliğin gereklerini tüm yönleriyle yerine getirmek için çalıştıklarını, sağlık hizmetlerinin de bu anlayışın en önemli kısımlarından biri olduğunu söyledi. Sağlık hizmetlerini anne karnından başlayıp yaşlılığa kadar sürdürdüklerini belirten Başkan Sındır, “Çalışmalarımızı daha da artırıp sağlıklı bireylerin yetişmesi için elimizden geleni yapmaya devam edeceğiz” dedi.