Ege Postası
Geri

Enerji arz-talebinde çözüm verimli tüketim

Enerji tüketiminin yüzde 75’inde dışa bağımlı durumda olup her yıl tüketim ihtiyacı yüzde 4.6 oranında artan Türkiye, bu karmaşık denklemi çözmek için çözüm arıyor. Çözümün enerjinin verimli tüketilmesinde gören Dünya Enerji...
Enerji arz-talebinde çözüm verimli tüketim
Haberler / Güncel
19 Eylül 2013 Perşembe 16:50
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Enerji tüketiminin yüzde 75’inde dışa bağımlı durumda olup her yıl tüketim ihtiyacı yüzde 4.6 oranında artan Türkiye, bu karmaşık denklemi çözmek için çözüm arıyor. Çözümün enerjinin verimli tüketilmesinde gören Dünya Enerji Konseyi Türk Milli Komitesi, Küçük Destek Programı desteği ile başlattıkları İl İl Enerji Verimliliği Projesi kapsamında Samsun’da toplantı düzenledi. Toplantıda brifing veren Dünya Enerji Konseyi Türk Milli Komitesi Yönetim Kurulu Başkanı Süreyya Yücel Özden, enerjide dışa bağımlılığın ve tüketim talebinin hızla arttığına dikkat çekerek, enerji verimliliğinin ülkenin geleceği için hayati önem taşıdığını kaydetti.

Samsun Valiliği İl Özel İdaresi Genel Sekreterliği konferans salonunda yapılan İl İl Enerji Verimliliği Projesi toplantısına Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı Yenilebilir Enerji Genel Müdür Yardımcısı Erdal Çalıkoğlu, Samsun Vali Yardımcısı Hakan Kubalı, Dünya Enerji Konseyi Türk Milli Komitesi Yönetim Kurulu Başkanı Süreyya Yücel Özden, Dünya Enerji Konseyi Türk Milli Komitesi Denetim Kurulu Başkanı Tülay Keskin, MMO Samsun Şube Başkanı Kadir Gürkan ile enerji uzmanları katıldı.

Toplantıda Türkiye’nin enerji konusunda içinde bulunduğu sıkışık durumla ilgili bilgi veren Dünya Enerji Konseyi Türk Milli Komitesi Yönetim Kurulu Başkanı Süreyya Yücel Özden, enerji sektörünün ülkenin geleceği açısından kritik bir sektör olduğunu söyledi. Enerjide yüzde 71’i aşan ithalatın söz konusu olduğuna dikkat çeken Özden, “Bu rakam zaman zaman yüzde 75’lere kadar çıkıyor. Şehirlerinizde yüzde 100 doğalgaz var ama doğalgazda Rusya bağımlılığında yarın bu vananın kapatılmayacağını garanti edemezsiniz. Ulaştırma sanayimiz, otomotiv sektörümüz gelişmiş. Petrol kullanıyoruz. Ama bu petrolün yüzde 90’nı yabancıların elinde. Bu dışa bağımlılık oranı 2012 rakamlarına göre yaklaşık 60 milyar dolar dolayındaki paramızı dış kaynaklara ödüyoruz. Böylesine kritik bir konuda dünyaya bağlılıkla, uluslararası ilişkilerde, iç ekonominizde karşılaşacağınız zorlukları tahmin etmek zor olmayacaktır.” dedi.

DİĞER SORUN TALEP ARTIŞI

Enerjide diğer önemli sorunun hızlı talep artışı olduğuna değinen Özden, “Nüfusumuzun yüzde 50’i genç olduğu için enerji talebi de yüksek. Her yıl bir önceki yıla göre tükettiğimiz enerjiden yüzde 4,6 daha fazlasını tüketiyoruz. Bu oran AB ülkelerinde yüzde 1,6. Ama onlar bir takım alt yapılarını oluşturmuşlar. Tüketimleri bizden çok fazla. AB ülkelerinde yılda kişi başına tüketilen elektrik yaklaşık 8 bin kW saat. ABD’de 13 bin kW saate kadar çıkıyor. Biz ise 3 bin kw saat düzeyindeyiz. Yani önümüzde elektrik tüketimi açısından baktığımızda daha gideceğimiz çok yol var. Neden biz de Amerikalılar gibi elektrik tüketmeyelim, üretimimizi, sanayimizi, eğitimimizi, sağlığımızı ona göre düzenlemeyelim. Dolayısıyla bu noktada da gerideyiz. Fakat elektriğe yönelik talebimiz yılda ortalama yüzde 7 oranında artıyor. Dışa bağımlılık ve hızlı yüksek talep artışı önemli sorunlarımızdır.” diye konuştu.

ENERJİ YATIRIMLARI İÇİN PARA YOK

Dışa bağlılık ve talep artışı devam etmesi halinde önemli sıkıntılar yaşanacağının altını çizen Dünya Enerji Konseyi Türk Milli Komitesi Yönetim Kurulu Başkanı, gerekli yatırımların yapılabilmesi için öngörülen para kaynağının bulunamamasının ise düşündürücü olduğunu vurguladı. Süreyya Yücel Özden, “Eğer bu talep artışı ile devam edip de talebi karşılamaya yönelik gerekli yatırımlarımızı yaptığımız varsayılırsa ki bugün elektrik üreten santrallerimizin toplam kurulu gücü 61 bin MW civarında bunun ikiye katlanması gerekiyor, 120 bin MW'ları konuşmamız lazım. Yapalım ama bunun için yatırım maliyetleri var. Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu’nun 2010-2030 faaliyet döneminde bu yatırım tutarı ele alınmış, yatırım ihtiyacı 225-280 milyar dolar olarak belirtiliyor. Bu para nereden bulunacak. Olayın acıtan tarafı budur.” şeklinde konuştu.

TÜRKİYE KÖPRÜ OLMALI

Türkiye’nin coğrafi konumu gereği tek şansının enerji üretenle enerji tüketen ülkeler arasında köprü vazifesi görmesi olduğunun altını çizen Özden, sözlerini şöyle sürdürdü; “En önemli avantajımız coğrafi konumuzdur. Orta doğuda etrafımızdaki ülkelere baktığımızda Dünya’nın yüzde 70 oranında ihtiyaç duyduğu doğalgaz ve petrol yatakları doğu bölgemizde. Batısında ise büyük bir tüketim merkezi olan AB ülkeleri var. Enerji talep eden ülkelerle enerji kaynaklarına sahip olan ülkeler arasında bir köprü olabilecek bir ülkeyiz. Bu konumumuzu iyi değerlendirebilirsek fayda sağlayabiliriz.”

Toplantı, İl İl Enerji Verimliliği Projesi’nin tanıtılmasıyla sona erdi.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası