Engelliye kira engeli
Bir yıllık borcu 11 bin liraya ulaşan Türkiye Sakatlar Derneği İzmir Şube Başkanı Erdem Çerçioğlu, "Büromuzun kirasını öderiz ama engellilere ücretsiz kurs verdiğimiz diğer 3 dükkan için kira alınmasın" dedi
İZMİR- Yeni Asır Gazetesi'nden Metin Burmalı'nın haberine göre İzmir'de kamu yararına hizmet veren sayılı dernekler arasında yer alan Türkiye Sakatlar Derneği İzmir Şubesi, derneğin birikmiş kira borçlarını ödeyemeyince mal sahibi konumunda olan İzmir Büyükşehir Belediyesi ile karşı karşıya geldi.
Derneğin toplam bir yıllık kira borcu faizleriyle birlikte 11 bin liraya yaklaşırken, duruma isyan eden Türkiye Sakatlar Derneği İzmir Şube Başkanı Erdem Çerçioğlu, "Dernek olarak pasajdaki 4 dükkanda kiracı olarak bulunuyoruz ve bir dükkanı dernek bürosu olarak kullanıyoruz. Kiracısı olduğumuz diğer 3 dükkanda ise engelli vatandaşlarımıza bilgisayardan işaret dili eğitimine kadar pek çok ücretsiz kurs veriyoruz. Biz dernek büromuzun kirasını öderiz sorun değil ama bizim zorumuza giden engelliler yararına ücretsiz kurs verdiğimiz diğer 3 dükkan için de engellilerin her zaman yanında olduğunu söyleyen İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin bizden kira ücreti talep etmesi" diye konuştu.
5 bin liralık bağış
Bundan 4 yıl önce 63. şube olarak İzmir Büyükşehir Belediyesi Katlı Otopark Altı Konak Kapalı Çarşısı'nda açılan Türkiye Sakatlar Derneği İzmir Şubesi, birikmiş kira borçları nedeniyle yine gündeme geldi. Daha önce AK Parti İzmir İl Başkanı Ömer Cihat Akay'ın Türkiye Sakatlar Derneği İzmir Şubesi'ni ziyaret ettiğinde derneğin kirasının ödenmesi için verdiği 5 bin liralık bağış derneğin bir süreliğine rahat nefes almasını sağlarken devam eden kira sorunu köklü bir çözüme kavuşmadı. İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne ait olan kapalı otopark altındaki Konak Kapalı Çarşısı'nda dernek olarak 4 ayrı dükkan kiralayan Türkiye Sakatlar Derneği İzmir Şubesi, dükkanlardan birini büro olarak kullanırken, diğer 3'ünü de ücretsiz eğitim seminerleri ve kurslar için ayırdı.
Gönüllük esasına göre
Ev sahibi konumunda olan İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne her dükkan için kira verdiklerinin altını çizen Türkiye Sakatlar Derneği İzmir Şube Başkanı Erdem Çerçioğlu, dernek olarak yönetimdeki herkesin gönüllülük esasına göre çalıştığını ve hiçbir zaman ücret almadıklarını ifade etti. Bu nedenle herkesin elini taşın altına koyması gerektiğini vurgulayan Çerçioğlu, ücretsiz kurs ve eğitim verdikleri 3 dükkandan kira alınmamasını savundu.
'Dilenci değiliz'
İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından özel veya kamuya ait binaların, engellilerin kullanımına uygun hale getirilmesi amacıyla başlatılan "Engelsizmir Projesi" kapsamında aynı pasajda belediye tarafından büro açıldığına değinen Çerçioğlu, "Engelsizmir projesi için İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından bizim derneğin bulunduğu pasajda bir büro açıldı ancak yetkililer nedense burada bir engellimizi işe alıp istihdam etmek yerine sağlam kişileri alıp çalıştırmayı tercih ediyor. Projenin kongre başkanı CHP'li Levent Köstem bir kez bile gelip derneğimizi ziyaret etmedi. Belediye engelliler için bir şey yapmaya çalışıyor ama bizsiz yapıyor. Engellileri düşündüklerini söylüyorlar ancak İzmir Büyükşehir Belediyesi önünde bir engellinin kullanabileceği bir rampa yok. Kendi kapısının önünü düzeltmeyen bir belediye başkanı kenti nasıl engelsiz hale getirecek, ben bunu da çok merak ediyorum. Yaptıkları bütün uygulamalar yanlış. Bizim burada bulunan belediye tarafından yapılan engelli tuvaletine gidip bakabilirsiniz. Her yer demir kapı. Senelerdir alışmış bazı belediyeler ve yerel yönetimler. İşte biz ne kadar verirsek o kadarla yetinmek zorundasınız. Hep dilenci kültürünü geliştirmişler. Bazı yöneticiler engellileri dilenci olarak görüyorlar" diye konuştu. Yetkililerin gazeteciler önünde her zaman "tamam hallederiz" gibi sözler verdiklerinin de altını çizen Çerçioğlu, yaşadıkları kira sorununa kökten bir çözüm istediklerine dikkat çekti.
Diğer illerde ücret alınmıyor
1960 yılında kurulan ve 1963 yılında kamu yararına çalışan dernek statüsü alan Türkiye Sakatlar Derneği'nin diğer illerde faaliyet gösteren bürolarından hiçbir belediyenin kira ücreti almadığının, alıyorsa da 8 lira gibi rakamlar aldığının altını çizen Çerçioğlu, "Ege Çağdaş Eğitim Vakfı ve Atatürkçü Düşünce derneklerinin yüzde 80'ini belediyeler tahsis etmiş. Bornova'da, Buca'da, Gaziemir'de, Narlıdere'de bu tür derneklerden kira parası alınmıyor. Alınıyorsa da çok cüzi miktarlarda. Biz kira ödemeye yine razıyız ancak bizim zorumuza giden 3 dükkanda zaten ücretsiz kurs ve eğitim veriyoruz. Engellilere sahip çıktığını söyleyen Büyükşehir Belediyesi'nin bu konuda bize kolaylık sağlaması gerekiyor" dedi.