Ege Postası
Geri

Erdoğan Türkmenistan’da temel atma törenine katıldı

Türkmenistan’ın Hazar Denizi kıyısındaki Türkmenbaşı kentine günübirlik ziyarette bulunan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Türk firması Gap İnşaat tarafından yapılacak Uluslararası Türkmenbaşı Deniz Limanı’nın temel atma törenine...
Erdoğan Türkmenistan’da temel atma törenine katıldı
Haberler / Dünya
15 Ağustos 2013 Perşembe 18:40
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Türkmenistan’ın Hazar Denizi kıyısındaki Türkmenbaşı kentine günübirlik ziyarette bulunan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Türk firması Gap İnşaat tarafından yapılacak Uluslararası Türkmenbaşı Deniz Limanı’nın temel atma törenine katıldı. Türkmenistan Devlet Başkanı Berdimuhamedov ile temel atma törenine katılan Erdoğan, Türkmenbaşı Limanı’nın, Türkmenistan’ın ekonomisine çok önemli katkı sağlayacağına, Türkiye ve Türkmenistan’ı birbirine daha fazla yakınlaştıracağına inandığını kaydetti.

Hazar kıyısının en önemli ülkesi Türkmenistan’ı 5 yıl aradan sonra ziyaret eden Başbakan Erdoğan, Türkmenistan yönetimi tarafından sıcak karşılandı. Devlet Başkanı Berdimuhamedov, Erdoğan’ı havaalanında karşıladı ve başa başa bir görüşme gerçekleştirdi. Ardından Erdoğan ile Berdimuhamedov, aynı makam arabasıyla inşaat alanına geldi. Başbakan Erdoğan’a, yol boyunca Türk ve Türkmenistan bayrakları sallayan Türkmenistan vatandaşları sevgi gösterisinde bulundu.
Temel atma töreninin yapılacağı alanda Türkmenistan halk oyunları ekibince karşılanan Erdoğan ve Berdimuhamedov’a, alandaki kalabalık tarafından Türkmence “Yaşaşın Türk ve Türkmen dostluğu” tezahüratları yapıldı.
Liman maketi üzerinde firma yetkililerince bilgilendirilen Erdoğan ve Berdimuhamedov, daha sonra birer konuşma yaptı.

TECRÜBEMİZİ PAYLAŞMAYA HAZIRIZ

Başbakan Erdoğan, konuşmasında, temeli atılacak Uluslararası Türkmenbaşı Limanı’nın Türkmenistan için hayırlı olmasını Allah’tan dileyerek, bu büyük projeyi gerçekleştiren başta Berdimuhamedov olmak üzere tüm Türkmenistanlı yetkilileri tebrik ettiğini söyledi.
Limanın inşaatını üstlenen Gap İnşaat firmasının, Türkmenistanda bugüne kadar çok sayıda projeyi tamamladığını, buna ek olarak iki ülke arasında da adeta dostluk ve kardeşlik köprüsünü inşa ettiğini vurgulayan Erdoğan, Berdimuhamedov’a Türk firmalarına duyduğu güvenden dolayı teşekkür etti.
Erdoğan, “Biz Türkiye, Türkmenistan’ı ata yurdumuz olarak görüyoruz. Türkmenistan’ın her başarısından en az Türkmenistan kadar büyük bir gurur duyuyoruz. Bugüne kadar iki ülke her alanda hem bölgeye hem de dünyaya örnek olacak işbirliği sergilediler. Bölgemizde barışın kalıcı olması, refahın, istikrarın, huzurun daha fazla artması için birlikte çalışmaya üretmeye ve işbirliğini güçlendirmeye devam edeceğiz” diye konuştu.

Türkmenbaşı Limanı’nın, Türkmenistan’ın ekonomisine çok önemli katkı sağlayacağına, Türkiye ve Türkmenistan’ı birbirine daha fazla yakınlaştıracağına inandığını dile getiren Erdoğan, Türkmenbaşı Deniz Limanı’nın, yeniden inşa edilen İpek Yolu üzerinde çok önemli bir durağı teşkil ettiğini söyleyerek, Asya’dan Avrupa’ya uzanan yol güzergahında, bu limanın çok büyük bir önem kazanacağını ifade etti.

-”Türkiye ve Türkmenistan da bu hat üzerinde stratejik transit ülkeler olacaktır”
İstanbul’da boğazın 60 metre derinliğinde Marmaray Projesi ile Asya ve Avrupa’yı denizin altında birbirine bağladığına işaret eden Erdoğan, şöyle konuştu: “Marmaray adını verdiğimiz tüp geçitlerinin içinden geçen demiryolları tamamlandı. Önceki hafta test sürüşlerine başlandı. İnşallah Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluş yıl dönümü olan 29 Ekim’de bu büyük projenin açılışını gerçekleştireceğiz. Bu projenin tamamlayıcısı olan Kars-Tiflis-Bakü demir yolu hattı da hızla devam ediyor. Bu hattı da tamamladığımızda Londra ile Pekin arasında kesintisiz demiryolu ulaşımı sağlanmış olacak. Avrupa’nın en batısı ile en doğusunu birbirine daha fazla yakınlaştıracak. Türkiye ve Türkmenistan da bu hat üzerinde stratejik transit ülkeler olacaktır. Bu liman sayesinde Hazar Denizi bölgesinin, çok daha hızlı kalkınacağına, çok daha fazla istikrar ve refaha kavuşacağına inanıyorum.”
Türkiye’nin liman ve ulaştırma alanında son yıllarda büyük başarılara imza attığını, önemli tecrübeler elde ettiğini dile getiren Erdoğan, limanın azami 4 yılda bitirilerek Türkmenistan ve Türkmenbaşı kentini çok daha cazibe merkezine dönüştüreceğine inandığını kaydetti.

Limanın işletmesinde de Türkmenistan ile işbirliği yapmaya hazır olduklarını bildiren Başbakan Erdoğan, serbest bölgelerin tesisi konusunda Türkiye’nin tecrübelerini paylaşmaktan memnuniyet duyacaklarını söyledi.

LİMAN İNŞAATI İKİ ÜLKE ARASINDAKİ İLİŞKİLERİN PARLAK GÖSTERGESİ
Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov da liman sayesinde Türkmenistan’ın jeoekonomik ve jeopolitik öneminin artacağına işaret ederek, projenin uluslararası ve bölgesel teşkilatların imkanlarını kullanma oranını da artıracağını ifade etti.
Bu projenin, Birleşmiş Milletler ile Avrupa İşbiriliği Güvenlik Teşkilatı’nın uzun vadedeki stratejisine de uygun olduğuna inandığını dile getiren Berdimuhamedov, “Türkiye ve Türkmenistan’ın uluslararası otoritesi artmaktadır. Büyük kaynak ve sanayi imkanları olan iki dost ülke, barış ve güvenliği sağlayıcı politikalar izlemektedir. Bu büyük projeyi siyasi bakımdan güçlü, ekonomik bakımından istikrarlı devletler yapabilir. Türkiye ve Türkmenistan böyle devletlerdir. Bu limanın iki ülke arasındaki münasebetlerin parlak bir göstergesi olacağına inanıyorum” dedi.
Berdimuhamedov, 2012 yılında resmi ziyaret için geldiği Türkiye’de İstanbul Handallı ve İzmir limanlarını ziyaret ettiğini anımsatarak, Türkmenbaşı kenti ile İzmir’in benzerlikler gösterdiğini, Türkmenbaşı limanının da bu benzerlikten etkileneceğini belirtti.
Konuşmaların ardından, Erdoğan ve Berdimuhamedov Uluslarası Türkmenbaşı Deniz Limanı’nın ana yazıtını imzaladı. İmzaladıkları ana yazıtı bir kutu içerisinde liman temeline atan Erdoğan ve Berdimuhamedov daha sonra limana ilk harcı döktüler.
Erdoğan’a, inşaat alanından ayrılırken, Berdimuhamedov tarafından 2 adet halı tablo hediye edildi.
Yaklaşık 2 milyar doları bulacak liman projesinin 4 yıl içerisinde tamamlanması bekleniyor.
Başbakan Erdoğan’ın bu törenle Türkmenistan’daki basına açık temasları sona erdi. Erdoğan Berdimuhamedov’un onuruna vereceği yemeğe katıldıktan sonra Türkiye’ye dönecek.
Erdoğan Türkmenistan’a Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, milletvekilleri ve işadamları ile geldi.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası