Ege Postası
Geri

Eshot'ta devrim kabusu

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin, trafikte düğümü çözmek için "Ulaşımda büyük dönüşüm" sloganıyla hayata geçirdiği uygulamanın ilk günü, kelimenin tam anlamıyla kabus yaşandı. Tam olarak yeni güzergahları bilmeyen ya da aktarma merkezleri yerine doğrudan gitmek istediği yere gitmeyi tercih eden yolcular, uzun süre duraklarda beklemek zorunda kaldı.
Eshot'ta devrim kabusu
Haberler / İzmir
30 Haziran 2014 Pazartesi 09:13
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
EGEPOSTASI - İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin, ulaşımda devrim olacağı söylenen projesinde haftanın ilk günü kargaşa yaşandı. Otobüs durakları doldu taştı, İZBAN'da bile yolculuklar sabah saatlerinde balık istifi gerçekleşti. 
İzmir’de, kent merkezi ve ana arterlerdeki otobüs sayısını azaltarak aktarmalı sistemi güçlendirmeyi hedefleyen ESHOT Genel Müdürlüğü, Ulaşım Sisteminin Yeniden Tasarımı Projesini hayata geçirdi. 29 Haziran Pazar günü başlayan uygulamanın ilk gününün hafta sonuna gelmesi nedeniyle sıkıntı yaşanmadı. Ancak haftanın ilk günü olan bugün, yeni uygulamaya hazırlıksız yakalanmak istemeyen bazı yolcular, daha önce işlerine giderken kullanmadıkları özel araçlarına yönelince, yer yer trafik tıkandı. Araçları olmayanlar ise tam bir kabus yaşadı.

Haftanın ilk iş günü yollara düşen vatandaşlar, İzmir’in merkezi Konak ilçesine bile nasıl gideceğini bilemedi. Daha önce tek otobüsle ulaştıkları noktalara aktarmalı olarak gitmek zorunda kalan, ya da yeni güzergahları bilmeyen yolcular duraklarda tereddüt yaşadı. Aktarma yapmamakta direnenler sayısı bir ya da ikiye düşen otobüslere binebilmek için uzun süre beklemek zorunda kaldı. Yolcular, Büyükşehir'in uygulamasına sert tepki gösterdi. 



“32 SENEDİR İZMİR’DEYİM AMA NE YAPACAĞIMI ŞAŞIRDIM”
Uygulamanın ilk günü zorluk yaşadığını ve yaşamaya da devam edeceklerini söyleyen Aytaç Kardeş isimli yolcu, “Daha ilk gün ikinci araca transfer olmaya çalışıyoruz. Zor bir dönem olacak. Umarım böyle sürmez. Engelliler ve yaşlılar için elbet daha zor olacak. Bir de bunun kış dönemi var. Burada beklemek bile mümkün olmayacaktır” dedi. Uygulamayı ‘rezillik’ olarak yorumlayan Serhat Yaşar da, trafik yükünü azaltmak için kulağın tersten tutulduğunu belirterek şunları söyledi: “Aziz Kocaoğlu’nun açıklama yapması lazım. 32 senedir İzmir’deyim ama şuan ne yapacağımı şaşırdım. Konak’a gideceğim ama nasıl gideceğimi bilmiyorum. İzmir’i yeniden tanımaya başlıyoruz.” 

“İŞE GEÇ KALDIM”
Uygulama hakkında anlaşılır bir tanıtım yapılmadığı için hangi otobüse bineceğini bilmediğini söyleyen Nilgün Apohaner isimli vatandaş ise şöyle konuştu: “İşe gidemiyoruz. 252 yazıyor, Kahramanlar diyor. O nerede bilmiyoruz ki. Normalde evimizin önünden işyerime otobüs vardı. Şimdi metro ile 15 dakika yürümek zorunda kalacağım. İşe geç kaldım iş başı 09.00.”

AK PARTİ'DEN TEPKİ 

Ak Parti MKYK üyesi ve İzmir Milletvekili Av. Hamza Dağ, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin toplu ulaşım sisteminde değişikliğe gitmesi ile ilgili basın açıklamasında bulundu.  Hamza Dağ, “Toplu ulaşıma yarabandı çözümler ile hastalık tedavi edilmeye çalışılıyor” dedi. Dağ açıklamasında şu ifadelere yer verdi: 
"İzmir Büyükşehir Belediyesi “Toplu Ulaşımda düğüm çözülüyor” sloganı ile yola çıkarak bir proje ortaya koydu. Yani 15 senedir İzmir’i yönetenler geç de olsa İzmir’de toplum ulaşımın bir kör düğüm haline geldiğini kabul ettiler. Kabul ettiler etmesine ama bu soruna çözüm üretmek yerine ulaşımı daha da karmaşık ve zorlu bir hale getirecek bir proje ürettiler. Yeni ulaşım sisteminin getirdiği avantajlar denilerek ortaya koyulanlar gerçekten komik. Örneğin kent merkezine gelen otobüsler kaldırılacak ve kent merkezinde trafik yükü azalacak deniliyor. Oysa Basmane’ye ve Gümrük’e giden otobüsler kaldırılırken Konak’a bir sürü yeni hatlar açılmakta yani zaten trafiği yoğun olan Konak daha da yoğun hale getirilmekte. Bir diğer konu ise bu sistemde sadece raylı sistem ile otobüslerin entegre edilmesi planlanmış. Bunun yanında deniz ulaşımı noktasında hiçbir entegrasyon düşünülmemiş. İzmir gibi deniz ulaşımı noktasında çok büyük bir avantajı olan bir kentte deniz ulaşımı unutulmuştur. Aktarmalı sistem olarak tanıtılan bu sistemde engelliler, yaşlılar, çocuk arabası ile yolculuk yapması gereken hanımefendiler ne derece düşünüldü bu da ayrı bir konu. Ayrıca zaman zaman basına ve sosyal medyaya da yansıyan aktarma merkezlerinde ki CHP dönemi tüpgaz kuyrukları benzeri kuyruklar umarız yeni dönemde daha da artmaz.
İzmirlinin toplu ulaşıma, ulaşamamasını yönelik proje geliştirerek, bu sorun çözülmez, bu sorunun çözümü bellidir. İzmir hala raylı sistemde, deniz yolu ulaşımında çok geridedir. Siz eğer ulaşımda, deniz yolu ulaşımının, raylı sistemin oranını arttırmazsanız, şehre yeni yollar kazandırmazsanız her ne kadar yeni sistem bulduğunuzu zannederseniz zannedin bu soruna çözüm üretmiş olmazsınız. Ne yazık ki İzmir’deki sorun tam da bu, var olan hastalıkları tedavi etmek, iyileştirmek yerine, yarabandı çözümlerle günü geçiştirmek.  



SOSYAL MEDYADA DEVRİM
İzmirliler, uygulamayı sosyal medyada da eleştirdi. "An itibariyle" yaşadıklarını paylaşan yolcular, "Ulaşımdaki düğümleri çözecektiniz hani. Kördüğüm atmışsınız", " Ulaşımda devrim dediler. Bu gidişle duraklardaki gözü dönmüş yüzlerce kişi darbe yapacak" sözleriyle uygulamaya tepki gösterdi.





YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası