Ege Postası
Geri

Eski Van şehrinin ortaya çıkması için restorasyon çalışmaları devam ediyor

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi Mimarlık Bölümü tarafından 2 yıldır eski Van şehrinde yürütülen çalışmalar devam ediyor. Bu yıl restorasyonu tamamlanarak ibadete açılan Horhor Camii'nin ardından...
Eski Van şehrinin ortaya çıkması için restorasyon çalışmaları devam ediyor
Haberler / Güncel
4 Eylül 2013 Çarşamba 16:42
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi Mimarlık Bölümü tarafından 2 yıldır eski Van şehrinde yürütülen çalışmalar devam ediyor. Bu yıl restorasyonu tamamlanarak ibadete açılan Horhor Camii'nin ardından aynı bölgede bulunan Kızıl Cami, Kaya Çelebi Camii ve Hüsrevpaşa Camisi de restore ediliyor.

Van’ın eski yerleşim yeri olan tarihi Van kalesinin güneyindeki kazı çalışmaları ‘Eski Van Şehri, Kalesi ve Höyüğü Kazıları’ adı altında 4 yıldır devam ediyor. İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Van Bölgesi Tarih ve Arkeoloji Merkezi Müdürü Yrd. Doç. Dr. Erkan Konyar başkanlığındaki çalışmalar yanında, Van YYÜ Mimarlık ve Mühendislik Fakültesi Mimarlık Bölümü tarafından da eski Van şehrinde yürütülen restorasyon çalışmaları devam ediyor.

Çalışmaları yerinde inceleyen YYÜ Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal, eski Van şehrinin ortaya çıkarılması için yapılan çalışmaların çok önemli olduğunu söyledi. Restorasyonu yapan yetkililerden bilgi alan Rektör Battal, "Tüm Anadolu'da olduğu gibi eski Van şehrinde de birçok medeniyet iç içe yaşamıştır. Eski Van şehrinde Hıristiyanlar, Yahudiler ve Müslümanlar iç içe mutlu bir şekilde yaşamış. Şimdi bu hoşgörü şehrinde kazı ve restorasyon çalışmaları sürüyor. Restorasyonu tamamlanan Horhor Camii ibadete açıldı. Yine bu alandaki diğer camilerin restorasyonları devam ediyor. Restorasyonlar tamamlandıktan sonra bu camiler de ibadete açılacak. Bu güzel şehir tüm görkemiyle tekrar gün yüzüne çıkacak." diye konuştu.

Eski Van şehrinde üç farklı dine mensup insanların burada birlikte, kardeşçe yaşadığını, elde edilen kalıntılarla gördüklerini vurgulayan Battal, "Anadolu insanımız, ülkemizin her tarafında insanlara inançlarından dolayı herhangi bir baskı yapmaksızın birlikte yaşamayı çok iyi biliyor. Tıpkı Mardin'de olduğu gibi Van'da da bu durum yıllarca devam etmiş. Geçmişte biz hangi dinden olursa olsun insanlarla dostça, kardeşçe yaşamayı bilmişiz. Bundan sonra da bunu rahatlıkla başarabiliriz. Çünkü bu bizim kültürümüzde, geleneğimiz ve inançlarımızda var. Dolayısıyla bunları canlı tutmak gerekiyor. Bizden sonraki nesiller de bunları görmeli. Biz nasıl 'atalarımız bunları başarmış, biz de başarırız, başarıyoruz' diyebiliyorsak, gelecek nesiller de diyebilmeli." ifadelerini kullandı.

YYÜ Rektörü Battal, açıklamanın ardından yine aynı alanda çalışmalar yapan İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Van Bölgesi Tarih ve Arkeoloji Merkezi Müdürü Yrd. Doç. Dr. Erkan Konyar ve ekibini ziyaret etti.



YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası