Esnafa müjde!
İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatı, 10 Ocak 2013'te yapılan bir değişiklikle müracaat sırasında istenilmeyecek. Böylece pek çok işyerinin çeşitli sebeplerden alamadığı ruhsatın 1750 TL'den başlayan cezası rafa kalktı. Karar, İzmir'de 57 bin, Türkiye genelinde 550 bin esnafı ilgilendiriyor
İZMİR - İzmir İl Genel Meclisi Tarım ve Hayvancılık Komisyonu Başkanı ve aynı zamanda İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Gıda Danışmanı Yusuf Vangöl, esnafın almak zorunda olduğu işyeri kayıt veya onay belgesi için istenen ruhsatın 10 Ocak 2013 tarihinde yapılan bir yönetmelik değişikliği ile bundan böyle müracaat sırasında istenilmeyeceğini bildirdi. Okul kantinleri, imar izni olmayan yerlerdeki işyerleri, SİT alanında kalanlar gibi pek çok işyerinin ruhsatının olmamasından dolayı bu belgeleri alamadığını ve 1750 TL'den başlayan cezalar ödediklerini belirten Vangöl, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı nezdinde çeşitli girişimlerde bulunarak, gıdacı esnaf ve sanatkarlarımızın mağdur olmamaları amacıyla yönetmelikte değişiklik yapılması talebinde bulundu. Konuyla ilgili 7 Haziran 2012'de İl Genel Meclisi'ne önerge verdiğini ve 7 Ağustos 2012'de oy birliği ile ruhsat istenmemesi kararının alındığını, bu kararın Bakanlığa gönderildiğini anlatan Vangöl, yönetmelik değişikliğinin 10 Ocak itibariyle Resmi Gazete'de yayımlandığını söyleyerek konunun İzmir'de 57 bin, tüm Türkiye'de ise 550 bin esnafı ilgilendirdiğini belirtti.
HAKSIZ REKABET
Hipermarketlerin haksız rekabeti karşısında kötü durumda olan ve sayıları her geçen gün azalan gıdacı esnaf, sanatkar ve tacirleri mağdur eden bu uygulamaya son verilmesi için, İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği’nin girişimlerinin yanı sıra, İzmir İl Genel Meclisi’ni de devreye soktuğunu belirten Vangöl, “Gaziemir’den seçilmiş bir il genel meclisi üyesi olarak, 7 Haziran 2012'de meclise bir önerge verdim. İzmir İl Genel Meclisimizin bu temenni kararını dikkate alan, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, 10 Ocak 2013 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan yönetmelik değişikliği ülkemiz genelindeki binlerce gıdacı esnafı rahatlattı. Bakanlığa bu olumlu girişimi nedeniyle teşekkür ediyorum” şeklinde açıklama yaptı.
YÖNETMELİKTE NE DEĞİŞTİ'
Veteriner Hizmetleri, Bitki Koruma, Gıda ve Yem Kanunu gereği, gıda maddesi üreten, satan Türkiye genelindeki 550 bin gıda işyerinden kayda tabi olanların Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’ndan almak zorunda oldukları İşletme Kayıt Belgesi ile onaya tabi olanların almak zorunda oldukları İşletme Onay Belgesi için Bakanlığın il ya da ilçe müdürlüklerine vermek zorunda oldukları, İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatı, 10 Ocak 2013 tarihinde yapılan bir yönetmelik değişikliği ile bundan böyle müracaat sırasında istenilmeyecek.( 9 Eylül- Figen BİCAN)