İZMİR- Kentin tarihini gün yüzüne çıkararak halkla buluşturan Konak Belediye Başkanı Dr. Hakan Tartan, Agora’nın gülümseyen yüzü Faustina’yı Kadın Müzesi’ne taşıyor. Agora kazı çalışmalarında ortaya çıkan en önemli bulgulardan Batı Stoa Faustina Kapısı kilit taşı üzerindeki Faustina portresinin birebir kopyası Kadın Müzesi’nde ziyaretçilere ‘Merhaba’ diyecek.
Üç yılda üç butik müzeyle kentin müzecilik, tarih, kültür ve turizm algısını geliştiren Konak Belediye Başkanı Dr. Hakan Tartan, çok yakın zamanda kapılarını açacak Kadın Müzesi için tarihi bir adım attı. Başkan Tartan, İzmir tarihine ışık tutan Agora’da 2 bin yılı aşkın süredir kente gülümseyen Faustina portresinin birebir kopyasını Kadın Müzesi’ne kazandırdı. İzmir Necdet Alpar Mask Müzesi Atölye eğitmenlerinden Eylem Sürer Kaya, çok özel bir teknikle Faustina kabartmasının yüz kalıbını aldı. Bundan sonra Konak Belediyesi Kadın Müzesi’nde ziyaretçileri karşılayacak olan Faustina figürünün birebir kopyasının hazırlanması için işlemlere başlandı.
Yaklaşık 45 dakika süren ve tarihi dokuya en ufak bir zarar vermeden gerçekleşen mask kalıbı alma işlemini yakından takip eden Konak Belediye Başkanı Dr. Hakan Tartan İzmir’in, kültür ve sanatın ışığında, tarihi değerleri ve doğal yapısıyla gelişeceğinin bir kez daha altını çizdi. Kadın Müzesi, Radyo ve Demokrasi Müzesi, Basmane Semt Merkezi, 960 Sokak projesi ve Arkeopark ile Basmane bölgesi ve İzmir’in merkezini binlerce yıllık tarihine yakışan bir hareketliliğe yeniden kavuşturacaklarını dile getiren Konak Belediye Başkanı Dr. Hakan Tartan, tarihi bir olaya tanıklık ettiklerini ifade ederek şöyle konuştu:
“İlçe belediyesi olarak Türkiye’de tarihin gün yüzüne çıkmasına en çok katkı koyan belediyeyiz. Basmane Altınpark’ta yapılacak Arkeopark için çalışmalara başladık. Arkeopark’ın hemen yanı başında Türkiye’nin ilk Kadın Müzesi ile Radyo ve Demokrasi Müzesi yer alacak. Türkiye’de hatta dünyada eşine az rastlanır böyle bir çalışmayı, tarihi bir gün yaşayarak taçlandırdık. Tarihle, kültürle, sanatla iç içe bir yaşam alanı inşa ediyoruz. Dünyada kendi statüsünde ilk on kadın müzesi arasında yer alan Kadın Müzemizde, İzmir’de anutlaşmış bir kadının yüzünün yer alması çok önemli. Bakanlığın özel izniyle tarihi bir olay gerçekleştirdik. Uygulaması zor ve özen gerektiren bir yöntemle Faustina’nın yüz kalıbını aldık. İzmir’i ziyaret edenler bu köklü tarihi Kadın Müzesi’nde de görecek. Bir kez daha İzmir’in tarihi kimliğine dikkat çekmiş olduk.”
Agora Kazı Başkanı Yrd. Doç.Dr Akın Ersoy da Faustina’nın yüz kalıbı alınma işlemini izledi ve Faustina’nın tarihi önemini şu sözlerle özetledi:
“Faustina, Roma imparatorları içerisinde beş en iyi imparatoru arasında sayılan Marcus Areullus’un eşidir. İzmir ile Faustina ve Areullus’u buluşturan iki nokta var. Bunlardan bir tanesi, dönemin entelektüellerinden Aristides, ikincisi ise İzmir depremi. Aristides’in Areulles’e yazdığı mektuplardan bu dostluğu anlıyoruz. 178 yılında bir deprem oluyor ve Aristides’in tanımına göre İzmir yer yarılıp da içine geçiyor. Kent çok kötü durumdadır. İmparator bu acıklı mektuptan yola çıkarak İzmir’in vergilerini bağışlar. Aynı zamanda Roma Senatosundan İzmir’e ödenek çıkarır. Birkaç yıl içinde kent yeniden ayağa kalkar. İzmirliler iki kemerli kapıyı inşa ederler sağ taraftakine Faustina’nın portresini, sola da (henüz ortaya çıkmadı) imparatorun portresini koymuşlardır. Bu olayda Faustina’nın gözyaşlarından ve İzmir’i ne kadar çok sevdiğinden söz edilir.”