Ege Postası
Geri

Flaş! Tarih belli oldu: Davutoğlu ve Kılıçdaroğlu...

Başbakan Davutoğlu'na CHP ile 35 saat süren görüşmeleri anlattılar. Başbakan Ahmet Davutoğlu, CHP ile toplam 35 saat süren istikşafi görüşmeleri yürüten AK Parti heyetiyle görüştü. Heyette yer alan isimlerden Bakan Ömer Çelik, toplantıya üzerinde CHP yazan mavi bir dosyayla geldi. Heyetlerin ardından Davutoğlu ve Kılıçdaroğlu pazartesi günü saat 18:00'de bir araya gelecekler.
Flaş! Tarih belli oldu: Davutoğlu ve Kılıçdaroğlu...
Haberler / Politika
6 Ağustos 2015 Perşembe 14:22
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Başbakan Ahmet Davutoğlu, hükümet kurma süreci kapsamında CHP ile istikşafi görüşmelerde bulunan AK Parti heyetiyle bir araya geldi.

Başbakanlık Resmi Konutu'nda basına kapalı gerçekleştirilen kabul, saat 12.10'da başladı ve  bir saat 50 dakika sürdü.

Kabulde, Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Volkan Bozkır, Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, eski Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, AK Parti milletvekilleri Ali İhsan Arslan, Osman Can ve Taha Özhan yer aldı.

 
AK Parti heyetinde yer alan isim olan Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, toplantıya üzerinde CHP yazan mavi bir dosyayla geldi.
İstikşafi görüşmelere ilişkin hazırlanan raporlar, Başbakan Davutoğlu'na sunuldu. Yapılacak istişari değerlendirmelerin ardından bundan sonraki takvim belli olacak.


35 SAATLİK GÖRÜŞME NOTU, "CHP DOSYASI" OLDU 
AK Parti ile CHP arasında 35 saati bulan koalisyon görüşmeleri, AK Parti lideri Ahmet Davutoğlu'na bir dosya olarak sunuldu. Yanında "CHP" yazan dosyada, CHP ile yapılan 35 saatlik görüşmenin notları yer alıyor. Koalisyon görüşmelerinde CHP heyetine başkanlık eden Genel Başkan Yardımcısı ve parti Sözcüsü Haluk Koç, görüşmeler sırasında iki taraf arasında herhangi bir dosya alış-verişi olmadığını, ancak her iki tarafın da 35 saat süren görüşmelere ilişkin notları tuttuklarını söyledi.


GÖRÜŞME PAZARTESİ SAAT 18:00'DE 
Görüşmeden sonra açıklama yapan Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, şunları söyledi: 
''Birkaç saatlik görüşme esnasında sorularına cevap verdik. Çok kapsamlı bir sunum yaptık. Süreci baştan sona tekrar anlattık. Arada sunumlarımız oldu. 3 çerçevede sunum yaptık İki parti arasında mutabakat görülen politikalar, anlaşmazlıklar ve üçüncü olarak da genel başkanların bir araya gelerek mesafe alınıp alınmayacağı şeklinde...
AK Parti politikalarını ilgilendiren kısımları yarın kurula götürülecek. Pazartesi günü hükümet politikalarını ilgilendiren kısmı Bakanlar Kurulu'na sunulacak. Pazartesi günü Bakanlar Kurulu'ndan sonra sayın Kılıçdaroğlu’nu ve Haluk Koç’u saat 18.00’de Başbakanlık Resmi Konutu'na bekliyoruz. Kendileri de olumlu yanıt verdiler. Gelinen noktanın değerlendirmesi yapılacak. Davutoğlu ile birlikte ben de katılacağım.
Herkes şunu öğrenmek istiyor, her görüşmeden sonra çatışma mı mutabakat mı daha fazla diye…. Siyasetin kendine has kimyası var. Öyle konular vardır ki bir konuda anlaşmazlık her şeyi geriye atar, bir konuda anlaşma diğer her şeyi kaldırır. Böyle bir matematiği yapamayız .
Genel başkanlar açıklayacak görüşmeden sonra, nelerde anlaşıldı nelerde anlaşmazlık çıktı. Bunun cevabını genel başkanlar verebilir. Buradan çıkan sonucun olumlu ve olumsuz yönde ilerlediğine biz karar veremeyiz
(Pazartesi günü sonuç çıkacak m? sorusuna) Nihai bir görüşme olarak değerlendirilemez. Genel başkanlar çizecektir sonucu. Tamam mı devam mı şeklinde adını koyacağımız bir görüşme değildir. Başbakanımız da söylemişti. Görüşmeler bitince başkanlarla bir arada olabilirim demişti. 2 genel başkanın genel görüşmesi olarak değerlendirmek gerekir.
(Genel başkanlar hangi konuları görüşecekle? Çözüm süreci devam ediyor diyorsunuz ama süreç bitti deniliyo? sorusuna) Bunları basından okuyoruz, her gün yeni bir senaryo okuyoruz. Bunlar karmaşık mekanizmalardır. Bunlar herkesin de gözü önünde yürütüyoruz. Açıkladığımız takvim ne ise ona uyuyoruz. Açıkladığımız yol haritası üzerinde gidiyoruz, onu uyguluyoruz. Bizim görüşmelerimizde pek çok konu konuştuk. Ama bu konular içerisinden şunu ele alacaklar diyemem genel başkanlar için..
(45 günlük süre dolmak üzere.  AK Parti’nin bu süreyi sonuna kadar kullanacağı konuşuluyo? sorusuna) Bunları hep basından okuyoruz. 13 yıldır sorumluluk taşıyoruz, üzerimizde taşıyoruz. Bizim yürüttüğümüz politika ile taktik kelimesi yan yana gelemez. Hiçbir taktik hesabımız olamaz. Bunlar memleket meselesidir, herkesin gözü önünde gerçekleşiyor. Bundan sonrası nasıl olur genel başkanlar açıklar.
BAHÇELİ İLE GÖRÜŞME OLACAK MI'
(Bahçeli ile görüşülecek m? sorusuna) Bana bir bilgi verilmedi.
(Erken seçim mi daha iyi yoksa koalisyon mu size gör? sorusuna) Karara varılana kadar bütün seçenekler masadadır. Hiçbir seçeneğe kapı kapatmadan yürütmeye çalışıyoruz, en hayırlısı hangisiyse onu istiyoruz. 


45 GÜNLÜK SÜRE 23 AĞUSTOS'TA DOLACAK
Hükümetin kurulması için tanınan 45 günlük sürenin 23 Ağustos'ta dolacak olması ve halen bir hükümet formülünün bulunmaması erken seçim olasılığını yeniden gündemin üst sıralarına taşıdı.
      
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 63. Hükümet'i kurmak için AK Parti Genel Başkanı ve Konya Milletvekili Ahmet Davutoğlu'nu 9 Temmuz'da görevlendirdi.
      
Davutoğlu, CHP ve MHP ile koalisyon görüşmeleri öncesinde istikşafi çalışma yürütmesi için iki heyet görevlendirdi. CHP ile yapılan görüşmelerin ardından hazırlanan rapor Davutoğlu'na sunuldu. Davutoğlu'nun, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile önümüzdeki hafta bir araya gelmesi öngörülüyor. Bu buluşmadan koalisyon kurulması kararı çıkmaması durumunda MHP ile görüşmeler yapılacak.


      
AK Parti'nin her iki parti ile koalisyon oluşturamaması durumunda, azınlık hükümeti ile seçime gidilmesi bekleniyor. Azınlık hükümetine MHP'nin destek vermesi durumunda ise iki partinin üzerinde anlaştıkları tarihte seçimler yenilenecek. Bu durumda ise seçimlerin kış şartları altında değil bahar aylarında yapılabileceği konuşuluyor.
      
Anayasa'nın 116. maddesi gereği yeni seçilen TBMM'de Başkanlık Divanı seçiminden sonra 45 gün içinde Bakanlar Kurulunun kurulamaması halinde Cumhurbaşkanı, TBMM Başkanına danışarak seçimlerin yenilenmesine karar verebiliyor. Yenilenme kararı Resmi Gazete'de yayımlanıyor ve seçime gidiliyor.
      
Erdoğan'ın Anayasa gereği, Davutoğlu'na hükümeti kurmak için verdiği 45 günlük süre, 23 Ağustos'ta sona eriyor.
      
TBMM seçimleri, Anayasa'nın 77. maddesine göre, 4 yılda bir yapılıyor. Meclis, bu süre dolmadan seçimin yenilenmesi kararı alabileceği gibi Anayasa'da belirtilen şartlar altında Cumhurbaşkanı tarafından verilecek karara göre de seçimler yenilenebiliyor.


      
Yenileme kararı, TBMM tarafından verilmişse Meclis, seçimin yapılacağı tarihi de belirliyor. Yenileme kararının Cumhurbaşkanınca verilmesi halinde bu kararın alındığı günden sonra gelen 90. günü takip eden ilk pazar seçim yapılıyor.
      
Seçimlerin yenilenmesine veya ara seçim yapılmasına karar verildiği hallerde Yüksek Seçim Kurulu (YSK), ilgili kanunların seçimlere ilişkin tespit ettiği süreleri kısaltarak uygulayabiliyor.

2007'deki erken seçim kararı
      
Türkiye'de, 2007 Kasımı'nda yapılması planlanan milletvekili seçimi, 22 Temmuz 2007'de gidilmişti.
      
TBMM, YSK ile görüşerek, seçim tarihini belirlemişti. YSK yaptığı toplantıda, 22 Temmuz 2007'den önce seçimlere gidilmesinin kendileri açısından fiilen ve hukuken imkansız olduğuna karar vermiş ve 22 Temmuz'da seçim yapılabileceğine ilişkin görüşlerini, TBMM Anayasa Komisyonuna bildirmişti.
      
YSK'nın hazırladığı seçim takvimi, seçim iş ve işlemlerinin yürütülmesi için belli süreler öngörüyor. Kurul, 2007 seçimlerinde takvimi 4 Mayıs 2007'de açıklamış ve seçime hazırlanması için tanınan süreyi kısaltarak, 80 gün sonra seçimi yapmıştı. YSK, seçim sürelerini kısaltma yetkisi gereği, 2002'deki seçimin hazırlığını da 89 günde tamamlamıştı.
      
Bu süreler dikkate alındığında, yenilenmesine karar verilmesi halinde milletvekili seçiminin 15 ya da 22 Kasım'da yapılması ihtimali ön plana çıkıyor.

      
YSK seçime hazır
      
Bu arada, her an seçime hazırlıklı olmak amacıyla çalışmalarını sürdüren YSK, 7 Haziran'da yapılan milletvekili genel seçiminin ardından tükenen kağıtlar için ihaleyi tamamladı.
      
Devlet Malzeme Ofisi aracılığıyla ihalesi yapılan filigranlı beyaz kağıtların en geç ekimde hazır olacağı öngörülüyor.


      
"45-50 güne kadar kısaltılabilir"
      
AK Parti'nin Yüksek Seçim Kurulu (YSK) temsilcisi Şeref Malkoç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Cumhurbaşkanı'nın seçimlerin yenilenmesine karar vermesi halinde yasa gereği tanınan 90 günlük sürede seçim hazırlıklarının ve kampanyaların yapıldığını hatırlattı.


      
Bunun dışında TBMM'nin seçimlerin yenilenmesine yani erken seçime karar vermesi halinde yasalarda belirtilen sürenin kısalabileceğini vurgulayan Malkoç, şöyle konuştu:
"Ne kadar kısalır, 75 güne, 60 güne inebilir. Daha önce YSK en kısa takvimi 50 gün içerisinde de yapmış, yetiştirmiştir. Dolayısıyla Sayın Cumhurbaşkanı'nın karar vermesi halinde süre 90 gün orada kanunda açık hüküm var. Ancak TBMM erken seçim kararı alırsa o zaman bu süre kısalabilir, 45-50 güne kadar kısaltılabilir. Bu kısaltmayla ilgili değerlendirme yapılırken mutlaka YSK görüşü alınır. Sıkışık bir takvim olur ama 50 günde yapabilir. YSK, teknik olarak zaten her zaman seçime hazır, tecrübesi de var orada problem yok. Teknik ve maddi olarak hazır."

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası