Ege Postası
Geri

Gazeteci Solak'tan o maddeye tepki: Babadan oğula saltanat!

Ege Postası Genel Yayın Yönetmeni Halil Solak, belediye şirketlerindeki toplu iş sözleşmesinde (TİS) emekli olan işçinin yerine çocuğunun işe alınmasını içeren maddeye ilişkin tepki gösterek, "Bu madde saltanat gibi bir madde. Babası çok başarılıdır, karakterli ve çalışkandır. Ancak evlat öyle olacak gibi bir kaide yok. İşe alınacak insanların yeterliliği önemli. Başkan buna vurgu yapmış. Ben ilk TİS görüşmelerinde kaldırılacağını düşünüyorum. Dışarıda 2 üniversite mezunu, 2 dil bilen ve kendini yetiştiren insanlar işsiz veya marketlerde çalışırken babadan oğula gibi bir madde tartışılır. Sendika hak, hukuk, adalet diye yeri geldiğinde sahaya iner. Bu maddeye nasıl göz yumar? ” dedi. Öte yandan Büyükşehir’de yaşanan işçi krizine ilişkin açıklamalarda bulunan Solak, “Her seçim süreci ve sonrasında işçi krizi yaşanıyor. Gider-ayak işçiler alınıyor. Yasa koyucu, ‘seçimden 6 ay, 8 ay, 10 ay önce alım yapılamaz' desin" sözleriyle tepki gösterdi.
Gazeteci Solak'tan o maddeye tepki: Babadan oğula saltanat!
Haberler / Yerel Politika
10 Mayıs 2024 Cuma 17:04
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

EGEPOSTASI- Ege Postası Genel Yayın Yönetmeni Halil Solak, TR35 TV’de yayınlanan Haftanın Notları programında gündemi değerlendirdi.

AKRABA ATAMALARINA TEPKİ

Bursa Belediye Başkanı Mustafa Bozbey’in ‘yeğen’ atamasına tepki gösteren Gazeteci Halil Solak, “Siz uzun süredir siyasetle ilgileniyorsunuz. Bursa Büyükşehir Belediye Başkanlığını kazandınız. Sizin sağlam bir ekibiniz olması gerekiyor. Sırf ‘güvenilir olsun’ diye yeğen, eş dosttan şirketi kontrol edeyim olmaz. Burada Özel yerinde müdahale etti ve ‘kimsenin gözünün yaşına bakmam’ dedi. Kardeşinden örnek göstererek işsiz olduğunu söyledi. Özel’in kardeşi Genel Başkanın kardeşi sıfatıyla değil kendi yetkinliğiyle iş bulması gerekiyor. Bursa’dan başladı, Balıkesir’de, Kırşehir’de, Adana’da il ve ilçelerde de çıktı. Ancak bu önlemi önceden almanız gerekiyordu. Atama sürecinde bu durumun imza altına alınması gerekiyor. Önceki dönem Gaziemir Belediye Başkanı Halil Arda’nın eşini Onursal Koordinatör ve Dış İlişkiler Ofisi titriyle kartvizit bastırmıştı. Arda’nın eşi Deniz Arda’nın belediye ile içli dışı olması kamuoyunda çok tartışılmıştı. Arda’ya sorulduğunda ise, deneyimli olduğunu ve yabancı dile hakim demişti. Dış ilişkilerle ilgili bir sürü insan vardır. Onları değerlendirmeniz gerekiyor. Eşinizi, yeğeninizi, oğlunuzu belediyeye koyarsanız eleştirilirsiniz. Yasa koyucu, ‘akraba, eş, dost alınamaz’ gibi bir yasa koyması lazım” dedi.

“HAİNLER AYIKLANMASIYLA PARTİ İVME KAZANIR

CHP’nin ‘parti aleyhine çalışanlarla ilgili ihraç istemi’ genelgesi sonrası 7 bin başvuru yapıldı. Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan Gazeteci Solak, “ İktidara giden bir partinin düştüğü durum. Belki de daha çoğu kişi göz ardı edilmiştir. Yoksa bu rakam daha da artabilirdi. Yönetimin değişmesinin hazımsızlığı, bizim dediğimiz ‘atamalar yapılmadı’ tepkisiydi. Bu şekilde düşünerek karşı parti lehine çalışanlar oldu. Konuştuğumuz parti yönetcileri de söyledi. Seçim zamanı başka partiye çalışanlara ‘hain’ gözüyle bakılıyor. Bunların partiden ayıklanmasıyla partinin ivme kazanacağı görüşü hakim. Bu partinin ekmeğini yiyip, suyunu içip başka partiye çalışmak hainliktir” diye konuştu.

“BABADAN OĞULA SALTANAT”

İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkanı Cemil Tugay, belediye şirketlerindeki toplu iş sözleşmesinde (TİS) emekli olan işçinin yerine çocuğunun işe alınmasını içeren maddeye ilişkin, "Benim de yeni haberim oldu. Yeniden değerlendirmeye ihtiyaç olduğunu düşünüyorum" dedi. 

Konuya ilişkin değerlendirmelerde bulunan Solak, “Bu madde saltanat gibi bir madde. Babası çok başarılıdır, karakterli ve çalışkandır. Ancak evlat öyle olacak gibi bir kaide yok. İşe alınacak insanların yeterliliği önemli. Başkan buna vurgu yapmış. Ben ilk TİS görüşmelerinde kaldırılacağını düşünüyorum. Dışarıda 2 üniversite mezunu, 2 dil bilen ve kendini yetiştiren insanlar işsiz veya marketlerde çalışırken babadan oğula gibi bir madde tartışılır. Sendika hak, hukuk, adalet diye yeri geldiğinde sahaya iner. Bu maddeye nasıl göz yumar? Bu maddeyi hangi akıllı buldu ve oraya koydu acaba” ifadelerine yer verdi.

 “GİDER-AYAK İŞÇİ ALIMI”

Büyükşehir’de yaşanan işçi krizine ilişkin açıklamalarda bulunan Gazeteci Halil Solak, “Her seçim süreci ve sonrasında işçi krizi yaşanıyor. Gider-ayak işçiler alınıyor. Yasa koyucu, ‘seçimden 6 ay, 8 ay, 10 ay önce alım yapılamaz’ desin. Bunu yasal bir çerçeveye oturtsun. Yeni gelen başkanların işçiye ihtiyacı olursa, çağrı yapar ve liyakatli olanları işe alır. Ancak gider-ayak işçi almak da insan onuruyla oynamaktır. Çünkü çoğunun işten çıkarılma riski var. Ayrıca işe alımlarda kıstaslar olması lazım” dedi.
 
KAN KAYBEDEN İYİ PARTİ KÜSKÜNLERİ ÇAĞIRMALI

Müsavat Dervişoğlu’nun Genel Başkan seçilmesinin ardından partide yaşanan istifalara ilişkin açıklamalarda bulunan Solak, “İzmir’de Gaziemir, Bornova, Bayraklı’da ilçe yönetimi, Çiğli ilçe başkanı ve 100 partili, Ödemiş Belediye Başkan adayı, Bornova Gençlik Kolları Başkanı, Aliağa İlçe Başkanı istifa etti. Tire, Menderes ve Foça’nın da istifa ettiği söyleniyor. İstifa açıklamalarında dikkatimi çeken şey, partinin kuruluş felsefesinden uzaklaşıldığı vurgusu oldu. Demek ki burada bir sıkıntı var. Kuruluş yıllarına baktığımız zaman MHP’den ayrılırken muhalif yapı kurultay için imza başlatmıştı. Ancak olağanüstü seçimlerde genel başkan değişikliği yapılmıyor. Bu sebeple tüzük kurultayı için imza topladılar. Genel merkez kabul etmedi. Mahkeme yoluna gidildi. MHP yargı kararını kabul etmedi. İYİ Parti’nin kuruluşu da sancılıydı. Bu despotizmi yaşamış bir partinin daha açık ve hoşgörülü olması lazım. Kurultaydan sonra parti ikiye ayrılmış durumda. Ülkü Hanım istifa eden ‘2 ilçe diyor’ ancak 2 ilçeden fazla olduğunu biliyoruz. Açıklamalarda mı manipülasyon? İstifa ettilerse siz yolunuza devam edersiniz. Algı çalışması gibi söylemleri tutmaz. Erken seçim olmazsa 4 yıllık bir süreç var. Müsavat Bey deneyimli bir siyasetçi partiyi toparlar ancak yanındaki il ve ilçe başkanları ne kadar başarılı olacaklar? Orası muamma. Küskünlerin partiye kazandırılması lazım ki daha fazla kan kaybı olmasın” ifadelerine yer verdi.

 AK PARTİLİLERE ‘DUA’ TEPKİSİ: ATATÜRK İÇİN NEDEN HASSAS DEĞİLSİNİZ?

Karşıyaka’da bir nikah töreninde yaşanan ‘dua’ krizine ilişkin değerlendirmelerde bulunan Solak, “Resmi daireler ve kurumlar kafanıza göre hareket edeceğiniz yerler değil. ‘Dua edilmesinde ne var’ derseniz yarın başka biri çıkar başka birşey yapar öbürü propaganda yapar belki biri çıkar terror propagandası yapar. Yani başka bir durum meydana gelir. Olay olduktan sonra AK Parti hemen olayı CHP’nin tutumuna getirdi. Orada  bir kişinin tutumunu CHP’ye yüklemesinin altında seçimdeki başarısızlıkları örtbast etme çabası. Belediye Başkanı Behice Yıldız Ünsal mecliste, ‘iletişim kazası’ dedi. 2017’den sonra müftülüklere dini nikah kıyma yetkisi verildi. Oraya gidersiniz duanızı da edersiniz. Bu olayı ‘din düşmanı’ gibi bir duruma sokamazsınız. Madem bu gibi konularda çok hassassınız peki siz İzmir vekilleri ve yöneticileri olarak Şevki Yılmaz, Atatürk’e hakaret ettiğinde neden hassas değilsiniz? Neden ülkenin kurucusu için hassas değilsiniz? İzmir vekili veya İzmirli siyasetçiler olarak… Atatürk’e hakaret edenlere tek kelime etmeyeceksiniz. Ardından lokal bir olayı büyüterek seçimdeki başarısızlığını örtbas edeceksiniz.” dedi.

HİLLTOWN’IN KAÇAK YAPILARINA MÜDAHALE: BAŞKAN GÖZ YUMMADI

Hilltown Karşıyaka AVM’nin bahçesindeki izinsiz yapıları yasal hale getirmek için yaptığı imar planı değişikliği Karşıyaka Belediye Meclisi'nden geçemedi. Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan Solak, “Mecliste AK Partili Hasan Ünal detaylı açıklama yaptı. 27 Aralık 2022 tarihinde 180 bin 249 metrekare tadilat ruhsatı düzenlenmiş ve bu düzenleme sonucunda zemin ve birinci asma katlarda 220 bağımısz bölüm ofis ve iş yeri onaylanmış. Tadilat ruhsatına esas yapı kullanma izni verilmemiş. Ünal, ‘Burası Hasanağa’nın bostan tarlası mı?’ diyerek tepki gösterdi. Mecliste ilgili komisyonlar oy birliğiyle ret kararı verdi. Mecliste de oy birliğiyle reddedildi. Burada Behice Başkanın açıklamaları çok önemliydi. Behice Hanım, “Biz bütün kişi ve kurumlara eşit mesafedeyiz. Meclisten çıkan kararlar uygulanacak” dedi.

 “MASADAN EKSİLİYOR DOSTLAR”

 Saadet Partisi’nin olağanüstü kongresinde Genel Başkan Temel Karamollaoğlu’nun aday olmamasına dikkat çekerek, “Saadet Partisi’nde bir devir kapanıyor. Onlar için yeni bir dönem başlıyor. Genç ve dinamik bir isim seçecekler. Teşkilatlara sorarak, istişare ederek tek adaylı kurultaya gidecekler. Temel Bey’i seçim zamanında çok göremedik. Kendisi de bu konuda özeleştirisini verdi. Burada dikkatimizi çeken şey ‘6’lı Masa’da oturan genel başkanların birer birer gitmesi oldu. Önce Kemal Bey (Kılıçdaroğlu), ardından Meral Akşener, şimdi Temel Bey bırakıyor. Masada 3 kişi kaldı. Masadan eksiliyor dostlar... 6’lı masa büyük umutlarla kurulmuştu, seçim hüsran olunca dağıldı. Siyaset böyle bir şey. Davutoğlu 2028’de Cumhurbaşkanı adayı olacağını söyledi. Son seçimlerde başarısız oldular. Gültekin Uysal’ın masadaki varlığını hepimiz biliyoruz. Ali Babacan yeni partiler içerisinde umut vaat ediyordu ancak aldıkları oy bir fiyaskoydu. Siyasette artık yeni aktörler var. Özgür Özel, Ekrem İmamoğlu, Müsavat Dervişoğlu, Fatih Erbakan gibi yeni aktörler ortaya çıkıyor. Benim en merak ettiğim Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan sonrası AK Parti... Diğer lider bazlı partiler gibi siyaset sahnesinden çekilecek mi yoksa varlığını sürdürecek mi? Şu an için AK Parti’de öne çıkan tek isim Erdoğan’ın damadı Selçuk Bayraktar oldu” ifadelerine yer verdi.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası