Ege Postası
Geri

Gazeteci Solak’tan ‘taşkın’ tepkisi: Bilimi referans alın, Fen İşlerini değil

Gazeteci Halil Solak TR35’de yayınlanan Haftanın Notları programında geçtiğimiz pazar günü İzmir’de meydana gelen taşkına ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Geçtiğimiz yıllarda Mavişehir’de meydana gelen taşkının ardından hayata geçirilen projenin işe yaramadığını dile getiren Solak, “Mavişehir için hayata geçirilen projede bilim referans alınmamış. 3 yıl sonra o alanlar yine göl oldu. Demek ki bu proje işe yaramamış. Demek ki bu iş Fen İşleri Daire Başkanlığı’nın yapabileceği bir iş değil” ifadelerine yer verdi.
Gazeteci Solak’tan ‘taşkın’ tepkisi: Bilimi referans alın, Fen İşlerini değil
Haberler / Yerel Politika
1 Aralık 2023 Cuma 18:20
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

EGEPOSTASI- Ege Postası Genel Yayın Yönetmeni Halil Solak , TR35 TV’de yayınlanan Haftanın Notları programında Gönül Morsünbül ile birlikte gündemdeki önemli konuları değerlendirdi.

TAŞKINLARA KARŞI HOLLANDA ÖRNEĞİ

İzmir’de geçtiğimiz pazar günü sağanak yağış ve deniz taşması sonucu vatandaşlar ve esnaf zor anlar yaşadı. Taşkına ilişkin açıklamalarda bulunan Gazeteci Halil Solak, “Taşkınların bir çözümü var ama yetkililer çözemiyor. Bilimin referans alınması gerekiyor. Avrupa kuzeyindeki küçük bir ülke olan Hollanda’nın topraklarının yüzde 26’sı deniz seviyesinin altında yüzde 50’si de deniz seviyesinin bir metre üzerinde. Hollandalılar belli mega projeler yapmışlar. Köprü, set yapmışlar. 2100 yılında deniz seviyesinin daha da artacağını hesaplıyorlar ve önlemlerini alıyorlar” dedi.

BİLİMİ REFERANS ALIN, FEN İŞLERİNİ DEĞİL

Geçtiğimiz yıllarda Karşıyaka’nın Mavişehir bölgesinde meydana gelen sel felaketini hatırlatan Halil Solak, “3 yıl önce Mavişehir’de yine böyle bir afet meydana gelmişti. O zamanlarda Soyer, ‘bir daha İzmir’in ve Mavişehir’in böyle bir duruma düşmeyecek’ diyerek söz vermişti. Orası için yapılan projeye o günün şartlarında 37 milyon lira para harcanmış. Beton bloklar ve 160 cm kaya tahkimatı yapılmış Fen İşleri tarafından. Demek ki; bu Kıyı Rehabilitasyon Projesi'nde bilim referans alınmamış. 3 yıl sonra o alanlar yine göl olmuş. Demek ki bu proje işe yaramamış. Demek ki bu iş Fen İşleri Daire Başkanlığı’nın yapabileceği bir iş değil” ifadelerine yer verdi.

SOYER GİTMESEYDİ OYLANMAYACAK MIYDI?

AK Parti İzmir Milletvekili Şebnem Bursalı meydana gelen taşkını TBMM’ye taşımıştı. Bursalı, Soyer’i ‘Polonya’ ziyareti üzerinden eleştirdi. Tartışmaları değerlendiren Solak, “Şebnem Hanım söylediklerinde sonuna kadar haklı. İzmir bu haldeyken Polonya’ya gitmesi çok yanlış. İzmir’in Avrupa Gençlik Başkenti için oylaması varmış. Soyer katılmadan oylama yapılmıyor muydu? Bu malzemeyi siz kendiniz veriyorsunuz. Ayrıca Soyer’i ilk defa bu kadar sert tepki gösterirken gördüm. Soyer mecliste sınırları aşan eleştirilere bile bu kadar sinirlenmiyor. Demek ki bu aralar morali bozuk. DEVA Partisi Milletvekili Seda Kaya Ösen’in açıklamaları da dikkat çekmiş. Seda Kaya CHP listelerinden giren vekillerden biriydi. İzmir’in bir vekili olarak eleştirmek hakkı. CHP’liler oy verdi, eleştirmesin diye bir şey olamaz” dedi.

GÖKCE İZMİR İÇİN YOLA ÇIKTI

31 Mart 2024 yerel seçimlere ilişkin açıklamalarda bulunan Halil Solak, “AK Parti temayül yoklaması yapıldı ancak sonuçlar sır gibi saklanıyor. CHP’de ise mevcut belediye başkanı doğal aday, kendisi de adaylığını her fırsatta söylüyor. Atila Sertel’de adaylığını açıkladı ve ön seçim çağrısı yaptı. Sertel’in ön seçim olursa aday olma şansı var. Olgun Atila, yarın İl Başkanlığında aday adaylığını açıklayacak. Olgun Bey, çalışkan ve örgütte sevilen bir isim. Genel Sekreter Selin Sayek Böke ve Genel Başkan Yardımcısı Murat Bakan’ın ismi de adaylık için geçiyor. Ancak ben bu saatten sonra pek adaylık isteyeceklerini düşünmüyorum. Çünkü her ikisi de MYK’da önemli görevler üstlendiler. Buğra Gökce’nin adı sık sık kulislerde geçiyordu. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nde genel sekreterlik görevinde bulunmuş, projeleriyle adını duyurmuştu. Ardından İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne gitti. Gökce, bugün istifa etti ve aday adaylığını açıkladı. Büyükşehir için Cemil Tugay’ın, Mustafa İduğ’un, Utku Gümrükçü’nün ve Abdül Batur’un ismi geçiyor. Tugay doğru zamanda doğru hamleyi yaptı. Tugay’ın gönlünde Büyükşehir Belediye Başkanlığı yapıyor. Kurultay sürecinde Özel ile iyi ilişkiler kurdu. Tugay’ın aday olma ihtimali yükseldi. Son olarak Özel’in Bosna Hersek ziyaretinde yer aldı.” dedi.

MİLLİYETÇİLİK KARIN DOYURMAZ

İttifak tartışmalarını değerlendiren Solak, “Son seçimde ittifakların Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın siyaseti karşısında bir işe yaramadığını gördük.  Zafer Partisi’nin Meral Akşener’e çağrısı bana mantıklı gelmiyor. Zaten MHP’den birlikte ayrıldınız. Bir süre yol yürüdünüz ama anlaşamayınca ayrıldınız. Zafer Partisi milliyetçilik söylemleriyle siyaset yapıyor. Milletin öncelikli sıkıntısı geçim derdi, milliyetçilik karın doyurmaz. Türkiye Milliyetçiliği ittifakı kuralım diyerek ‘CHP’den uzak dur’ diyor. Sayın Özdağ, 6 ay önce Kemal Bey ile gizli protokol imzaladın. O zaman HDP yok muydu? HDP Masaya, CHP’den sonra en çok oy getiren parti oldu. Sen bakanlıkları isterken, HDP yok muydu?” diye konuştu.

50+1 RAFA KALKTI AMA…

50+1 tartışmalarına ilişkin değerlendirmelerde bulunan Solak, “Erdoğan ve Bahçeli arasında mutlaka bir kriz olmuştur. Ancak bu krizi yansıtmayacak kadar tecrübeli siyasetçiler. İki lider bir kriz yok mesajı verdi. Bu tartışma rafa kalktı gibi görünüyor ama Erdoğan kafasına koyduğunu mutlaka yapar. Yerel seçim öncesi rafa kaldırdı ama seçim sonrası masaya getirir ve kabul ettirir” dedi.

İZMİR’DE İŞ BİRLİĞİ OLUR MU?

Akşener ve Özel görüşmesini değerlendiren Solak, “İttifak sözcüğü genel seçimlerde çok yoruldu. Masa insanları depresyona soktu. Bu kadar kısa zamanda ittifak zor olur ama bir iş birliği olabilir. İş birliğinin olabileceğini düşünüyorum. Küçük bölgelerde iş birliği yapılır ama İzmir’de sıkıntı var. Meral Hanım ilk İzmir adayını açıkladı. Ümit Bey (Özlale), ‘Yarın adaylıktan çekilmemi isterselerse görevlerimden istifa ederim’ diye rest çekmişti. Özlale, saha çalışmalarına uzun zaman önce başladı. ‘Adaylıktan çekil’ demek nezaketsizlik olur. İzmir’de bir sıkıntı olabilir” ifadelerini kullandı. 

İNCE SON 1 YILI 2 DAKİKADA ÖZETLEDİ

Memleket Partisi Muharrem İnce’nin sosyal medya hesabından yaptığı  muhalefete çağrısını değerlendiren Gazeteci Solak, “Son seçimde Muharrem Bey’e haksızlık yapıldı. ‘Çekil, engel olma’ diye ifadeler kullanıldı. İnce çekildi, ne oldu? Bu son seçim dediler, ne değişti? ‘Yüzde 60’la kazanıyoruz’ dediler. Seçimi kaybettiler. İnce bekledi ve 6 ay sonra 2 dakikalık video ile süreci özetledi. Yerel seçimde ‘bu palavralar tutmaz’ diyor ve güzel bir noktaya değiniyor. Milletin karşısına ‘cumhuriyet biter’ diye çıkarlarsa hüsrana uğrarlar. İzmirlinin, seçmenin karşısına hizmet edecek adaylarla çıkmaları gerekiyor. İnce ayrıca, seçmenleri kontrol edin diye de önemli bir noktaya değiniyor” ifadelerine yer verdi. 

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası