Ege Postası
Geri

Gaziemir’de gündem sosyal denge tazminatları: CHP’den ‘algı yönetmeyin’ çıkışı

Gaziemir Belediyesi’nin Aralık ayı olağan meclis toplantısında gündem sosyal denge tazminatları oldu.
Gaziemir’de gündem sosyal denge tazminatları: CHP’den ‘algı yönetmeyin’ çıkışı
Haberler / Yerel Politika
1 Aralık 2023 Cuma 19:22
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

BERİVAN KAYA/EGEPOSTASI- Gaziemir Belediyesi Aralık ayı olağan meclis toplantısı Başkan Vekili Necati Kırmaz idaresinde gerçekleştirildi.

“AFET GELMEDEN ÖNLEM ALINMALI”

Gaziemir Belediyesi’ne Afet İşleri Müdürlüğü’nün kurulmasına ilişkin önerge meclis gündemine geldi.

Bağımsız Üye Levent Çağlarsu, önergeye ilişkin söz alarak, “2023 yılının son meclisinde gündemimiz afet. Belediyemiz bünyesinde afet işleri kurulması kararı yeni çıktı. Hatırladığım kadarıyla inşaat ruhsatı kesmekten sorumlu Necati Kırmaz afetlerin sorumluluğunun Valilikte olduğuna ilişkin konuşamları olmuştu. Ben karşı çıkarak soprumluluğumuzun olduğunu söylemiştim. O dönemde kabul ettiremedim. Böyle bir müdürlük kurulmasını önemli. Afetten önce önemler alınması gerektiğini çok dile getirdim. Afet gelmeden can ve mal kaybımız olmaması için bir takım önergeler verdim. Nikah salonun kolonlarının un ufak olduğunu söylerek binanın dayanıklılığına ilişkin başkanımız bizi bilgilendirsin dedim. Bana verilen cevapları söylüyorum, ‘çık karşıma aday ol’, ‘ peynir kaç para oldu?’, ‘Büyükşehir yapıyor biz bilmeyiz’ mi diyecek? Akbelen’i mi hatırlacak yoksa, geçmiş dönemdeki rüşvetleri mi açacak.?Ben depremde bir adet olmasın diye çürük binalarla ilgili tedbir alınsın demiştim” dedi.

“AFAD’IN SORUMLULUĞU”

Başkan Vekili Necati Kırmaz ise, “Depremden sonra yapılacak işlemlerin sorumluluğu AFAD’ındır. Hala aynı noktadayım. Deprem öncesi her kamu kurumu bir takım işlemler yapabilir. Bu işlemleri başka bir kurum yapıyordu. Çıkan yasaya uygun olarak ilave müdürlük geldi” diyerek eleştirilere yanıt verdi.

SOSYAL DENGE TAZMİNATI MECLİS’İ GERDİ

Kamu Görevlilerine, yetkili sendika aracılığıyla sosyal denge tazminatı ödenmesi için toplu iş sözleşmesi yapmak üzere Halil Arda’ya yetki verilmesine ilişkin önerge AK Parti ve CHP cephesini karşı karşıya getirdi.

“PERSONEL MAĞDUR OLMASIN”

AK Parti Meclis Üyesi Ali Gönen önergeye ilişkin açıklamasında, “Başkanımız sözleşmeye uymadı ve sosyal denge tazminatı miktarının altında miktarlar ödendi. Bir çok ilçede yapılan sözleşmelerde sosyal denge tazminatı ödendi ama bizim ilçemiz eksik kaldı. Bu zafiyetlerin yaşanmasını istemiyoruz. Personel bir daha mağdur edilmesin” dedi.

“ZİMMET KORKUSUNDAN KURTULUR”

Levet Çağlarsu ise, “Geçmişte bu konuda attığı imzanın arkasında durmayan, çalışanların tazminatını yarı yarıya düşüren, memurları mahkeme kapısında süründüleren ve kararları uygulamayan, çalışanların ahını alan Halil Arda’nın yetki istemesine hayır diyeceğim. Umarım bu konuda gerçek CHP’li meclis üyeleri de Arda’ya bu yetkiyi vermezler. Bir önerim var; meclis üyeleri arasında 3 arkadaşımızı yetkilendirelim ve görüşmeleri bu isimler yürütsün. Belediye başkanımız da zimmet çıkar korkusundan kurtulur” ifadelerine yer verdi.

“SOSYAL DENGE TAZMİNATLARINI ARTTIRIN”

Başkan Vekili Kırmaz ise eleştirilere, “Sosyal denge ödemeleri kanunun belirlediği limitlerden yapılıyor. AK Parti grubu da hükümet olarak bir kararla tazminat limitlerini yükseltebilir. Biz belirlenin en üstünü veriyoruz. Kanuna aykırı ödeme yapmak doğru değil. Sosyal denge tazminatlarını yükseltin ve biz de sıkıntı yaşamadan ödeyelim” ifadelerini kullandı.

“ALGI YÖNETMEYİN”

CHP Grup Başkan Vekili İzel Zenginobuz ise, “Hukukun ilkesinin tartışıldığı şu günlerde kendileri zaten anayasa mahkemesi kararlarını dahi tanımıyor. Emeklilere 5 bin lira para dağıttılar. Milletin cebinden milllete para ödenmesi bu ülkedeki keyfiliği göz önüne seriyor. Geçmişten bugüne savunduğumuz en büyük değer hukukun üstünlüğü ilkesidir. Vekillerimiz aracılığıyla TBMM’ye önergeler verdik ama söz konusu önergeler AKP-MHP oylarıyla reddedildi. Burada algı yönetmesinler ve ucuz siyaset yapmasınlar samimi olsunlar. Ödenen rakamlar yeterli değilse limitleri yükseltsinler” ifadelerini kullandı.

“ÖNCE KENDİ EVİNİZİN ÖNÜNÜ SÜPÜRÜN”

Gündem dışı söz alan AK Parti Grup Başka Vekili Atmaca, “Sosyal denge tazminatlarıyla ilgili başından beri itiraz ettiğimiz nokta önce imza atıp sonra itiraz edilmesiydi. Ya imzayı atmayacaktı ya da söznünü arkasında duracaktı. Cumhurbaşkanımız Sosyal denge tazminatlarının affedildiği mesajı da bana geldi. Emekçi kardeşlerimiz hak ettiklerini alamadıklarıyla kaldılar. Hukuk diyorsak, usulüne uygun olmayan tahliyeler vardı. Hukuk diyorsanız bu uygulamalrı gözden geçirerceksiniz. İşten çıkarılan arkadşalarımız mahkemeler yoluyla işe dönme kararları alınmasına rağmen hukuk uygulanmadı ve işe iade edilmedi. Hukuk diyorsanız bizim temsilimiz noktasında mahkeme kararını hem elektronik  ortamda teblşiğ hem de bizzat vermemize rağmen uygulanmadı. Hukuk diyecekseniz önce kendi kapınızın önünü süpüreceksiniz” ifadelerine yer verildi.

“YALANLA SİYASET YAPMAYIN”

CHP Grup Sözcüsü İzel Zenginobuz, “Cumhurbaşkanı tarafından zimmetler affedildi dedi. Yine keyfi bir uygulama. Bugün gidelim bir suç işleyelim belki Cmhurbaşkanı bizi affeder diyelim.. En küçük hukuk kuralını bile çiğnemek hukuksuzluktur. Hakkın küçüğü büyüğü olmaz. Hukuka aykırı tahlillerin örneğini getirsin. Hukuka aykırı olarak yaptığımız bir tahliye getirsin. Belediyemizin yaptığı tüm işlemler mahkeme kararlarına göre yapılır. Yalanla siyaset yapılmasına müsade etmeyiz. TİS’te genişletilen hak nedeniyle bzilerin kabul edilmeyeceği bir kadın müdüre hakaret edildi. Bu sebeple işten çıkışı gerçekleştirildi. Diğeri de başkanımıza karşı sosyal medyada aynı tavırda bulunmuştur. Mahkeme kararını açıp okursanız, ‘ya işe başlat ya da başlatmadığın süre kadar tazminat öde’ der. İşe başlatıp başlatmama kararı iş veren verir. Karar aynen bunu emretmektedir. Burada işe başlatmama eylemi hukuka ve kanuna bal gibi de uygundur. Algı yönetmeye çalışmayın, yalancılık yapmayın. Bu düpedüz Belediyenin uygulamarını hukuksuzlukla itham etmektir” diye konuştu.

“ARDA ADAY GÖSTERİLMEYECEK”

Bağımsız Meclis Üyesi Levent Çağlarsu,  “Şubat ayına az kaldı. Halil Arda’nın aday gösterilmeyeceğini söylüyorum. Arda, Şubat ayı meclisinde burada olun” dedi.

“YALANCILIĞIYLA TESCİLLENMİŞ BAŞKAN”

Zenginobuz’un eleştirilerine yanıt veren Atmaca, “Sayıştay raporları yayınlandı. Bu rapora göre, beldiyenin personel giderlerinin üstünde olduğu ve herhangi bir personel alınamayacağı, alınırsa zimmet olarak ortaya çıkacağı belirtildi. Başka noktalarda zimmeti göz ardı edip emekçiler konusunda zimmet olur demek işin kolaycılığı. Bizim hassasiyetimiz bu noktada. Biz söyleyeceğiz. Yalanla hiç işimiz olmadı ama yalancılığı tescil edilmiş bir belediye başkanı var. Hesap benim değil dedi ama mahkeme kararıyla ceza aldı” ifadelerini kullandı.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası