Ziyarete Deniz Astsubay Meslek Yüksek Okulu Kafile Komutanı Eğt. Filotillası Komodoru Dz.Kur.Alb. Ayhan Gedik, TCG İskenderun Gemisi Komutanı Dz.Alb.Tuncay Kurnalı, TCG Sokullu Mehmet Paşa Gemisi Komutanı Dz.Kur.Yrb. Murat Aksözek, Deniz Astsubay Meslek Yüksek Okulu Komutanı Dz.Yrb. Eray Sönmez ile öğrencilerden Musa Çelik, Ali Demirkol ve Bilal Yıldırım katıldı. Deniz Astsubay Meslek Yüksek Okulu Kafile Komutanı Eğt. Filotillası Komodoru Dz.Kur.Alb. Ayhan Gedik; “TCG İskenderun ve TCG Sokullu Mehmet Paşa gemilerimiz ve öğrencimizle Bulgaristan Varna, Çanakkale, İzmir, Malta limanlarını ziyaret etmek için Gölcük'ten ayrıldık ve bugün de İzmir'deyiz" dedi.
Ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getiren Vali Toprak; “Biz sizleri görünce hakikaten gururlanıyoruz. Baktığımda öğrenciler ve komutanlarımızla birlikte böyle pırıl pırıl, hakikaten güzel nesil yetişiyor. Eğitim amaçlı yolculuğunuzun kazasız, belasız bir şekilde güzel sonuçlara ulaşmasını diliyoruz" dedi.
Bu ziyaretin ardından Vali Toprak, Sokullu Mehmet Paşa Gemisi'nde iade-i ziyaret gerçekleştirdi. Vali Toprak, gemi komutanları ve Personeli ile birlikte öğle yemeği yerken, gemi ziyareti sırasında öğrenci ve mürettebat ile de yakından ilgilenerek sohbet etti. Gemi turunun sonunda Vali Toprak, geminin hatıra defterini imzaladı ve komutanlar ile hatıra fotoğrafı çektirdi.
İzmir Limanı'na demirleyen TCG İskenderun ve TCG Sokullu Mehmet Paşa gemileri, İzmir'den sonra Malta ve Çanakkale limanlarını ziyaret edecek ve 21 günlük eğitim seyrinin sonunda ise Gölcük Deniz Üssü'ne geri dönecek.
OTİZM VAKFI'NDAN ZİYARET
Öte yandan Anadolu Otizm Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Nüvit Uyar, Başkan Yardımcısı Hulusi Satoğlu ve mütevelli heyeti üyeleri de, İzmir Valisi Mustafa Toprak'ı ziyaret etti.
Kamuya yararlı statü dolayısıyla vergi muafiyeti alma düzeyine gelen vakfın faaliyetleri hakkında Vali Toprak'a bilgi veren Anadolu Otizm Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Uyar, vergi istisnası statüsü müracaat dosyalarını Vakıflar Bölge Müdürlüğü'ne gönderilmek üzere teslim etti. Türkiye Otizm Müfredatı yazılması konusunda devletin TÜBİTAK kanalıyla yaptıkları çalışmalara Vakıf olarak verebilecekleri katkıları ve Vakıf Okulunun bu anonim projenin oluşturulmasında öğrencileri ve eğitimcileriyle sağlayabileceği fırsatı anlattı. Uyar, Anadolu Otizm Vakfı'nın büyük bağışçısı rahmetli Rıfat Geydirici'nin mirasının sağlayacağı olanaklarla Anadolu Otizm Vakfı'nın engellilik ve geriatri alanında tematik bir üniversite kurma yolunda çalışmaya başladığını da belirtti. Bunun yanı sıra kimsesiz ve dezavantajlı engelli-otizmli bireylerin onurlu ve üretken bir şekilde yaşamlarını sürdürebileceği yaşam köylerinin oluşturulması yolunda emin ve hızlı adımlarla ilerlediklerini aktaran Uyar, bir yıl içerisinde faaliyete geçeceğini söyledi.
Ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getiren Vali Toprak, Türkiye'de nüfusun yaklaşık yüzde 12'sini engellilerin oluşturduğunu dile getirdi. Böyle özel duruma sahip olan vatandaşların sosyal hayat entegrasyonu ve her türlü olanağa erişmelerinin sağlanmasının çok önemli olduğunu vurguladı. Vali Toprak, "İnsanların fonksiyonel yetersizlikleri ile yaşamak zorunda bırakıldıkları eşitsizlikleri ortadan kaldırmak, üretken olmalarını sağlamak, bağımsızlaşmalarını sağlayacak imkânları sunmak her şeyden önce insani sorumluluklarımızdandır. Tabii ki sosyal devlet olmanın da temel koşuludur. Bu nedenle birey ya da kurum olarak dezavantajlı insanlarımıza karşı göstereceğimiz ilgi ve üreteceğimiz çözümler insanlarımıza ve toplumumuza duyduğumuz saygının en önemli göstergelerinden birini oluşturmaktadır" diye konuştu.