ABDULHAKİM KÜÇÜK/ HABER SERVİSİ - oplantıda basına özel açıklamalarda da bulunan Gülcemal; “İzmir’de Muvazaa(anlaşmalı boşanma) ile boşanarak haksız kazanç sağlayan 7201 şikâyet aldık, bu şikâyetlerden 3298’inin gerçek dışı 1809’unun ise doğru çıktı ve haklarında yasal işlem başlattık. İzmir’de yaklaşık 400 yasadışı iş yerinin tespit edildi ve bu iş yerlerinden sigortaları gözüken 160.000 kişinin sigortaları iptal edildi, emekli olmuşlarsa emeklilik hakları geri alındı 6 Milyon TL SGK ’ya borçlandırıldı. İzmir genelinde 22 SGK merkezimiz var 23. Merkez Seferihisar’da açılacak" dedi.
Gülcemal, kurumun son yıllarda teknolojik çalışmalardan aldıkları destekle emekli aylığı hesaplamaları ortalama 16 gün sürdüğünü dile getirrirken, SGK’nın ‘Medula’ sisteminde günde 14 Milyon işlem yapıldığını söyledi.
YAPILAN ÇALIŞMALARI ANLATTI
81 İl SGK Müdürlüklerinde yapılan basın açıklaması ise şöyle; “Üç ayrı kurumun Sosyal Güvenlik Kurumu çatısı altında birleştirilmesinin 10.yılındayız. Bu yılki Sosyal Güvenlik Haftası etkinliklerimiz boyunca, Sosyal Güvenlik Kurumunun bu 10 yıllık süreçte kat ettiği mesafeleri ve yapılan düzenlemeleri sizlerle ve vatandaşlarımızla paylaşacağız. Aynı zamanda, Sosyal Güvenlik bilincinin, ilköğretim çağından başlayarak hayatın tüm aşamalarında oluşturulmasına ve zinde tutulmasına yönelik çalışmalarımız ile bu konuda elde ettiğimiz sonuçlar hakkında sizleri bilgilendireceğiz.64. Hükümet eylem planında yer alan ve Kurumumuzu ilgilendiren tüm reformlar, Sosyal Güvenlik Haftasına yetiştirilerek Kanunlaşmıştır.
HİZMELERİMİZ MEYVALARINI VERMEYE BAŞLADI
Kamuoyu nezdinde çok büyük karşılık bulan ve memnuniyetle değerlendirilen bu reformlardan da söz edeceğiz.1 Kasım seçimlerinin ardından 64.Hükümet eylem planında yer alan hususlar ve sürecin devamında yapılan tespitler ışığında vatandaşlarımız lehine birçok iyileştirme yapılmıştır. Vatandaşlarımızca cevaplanan memnuniyet anketlerinde, Çalışma Bakanlığımız ve bağlı ilgili kuruluşlarına artan güven ve memnuniyet oranları da, bu hizmeti yerine getirmedeki gayretimizin somut meyveleridir. Lisede öğrenim gören gençlerimize, öğrenimleri devam etmek ve bakmakla yükümlü sigortalı velileri olmak kaydıyla 20 yaşına kadar sosyal güvenlik hakkı tanınmaktaydı. Yapılan düzenleme ile gençlerimize, bakmakla yükümlü sigortalı velileri olup olmadığına bakılmaksızın, erken mezuniyetleri durumunda 20 yaşını geçmemek kaydıyla ilave iki yıl daha sosyal güvenlik hakkı getirildi.
GENÇLERİMİZ GÜVENCEDE OLACAK
Örneğin, gencimiz liseden 18 yaşında mezun olduğunda 20 yaşına kadar, 17 yaşında mezun olduğunda 19 yaşına kadar sosyal güvenceli olacaktır. Aynı şekilde, daha önceki uygulamalarda üniversitede öğrenim gören gençlerimize, öğrenimleri devam etmek ve bakmakla yükümlü sigortalı velileri olmak kaydıyla 25 yaşına kadar sosyal güvenlik hakkı tanınmaktaydı. Yapılan düzenleme ile gençlerimize, bakmakla yükümlü sigortalı velileri olup olmadığına bakılmaksızın, erken mezuniyetleri durumunda 25 yaşını geçmemek kaydıyla ilave iki yıl daha sosyal güvenlik hakkı getirildi. Örneğin, gencimiz Üniversiteden 23 yaşında mezun olduğunda 25 yaşına kadar, 22 yaşında mezun olduğunda 24 yaşına kadar sosyal güvenceli olacaktır. Gençlerimize sunulan kolaylıklar bununla da sınırlı kalmadı. Tüm gençlerimizin 25 yaşına kadar olan Genel Sağlık Sigortası Prim Borçlarının tamamını siliyoruz.
İŞYERLERİMİZ TEŞVİK KAPSAMINA ALINDI
Yönetmelik çalışmalarımızın tamamlanmasının ardından, yaklaşık 3,5 milyon gencimizin yaklaşık 4 milyar TL borcunu tamamen siliyoruz. Sosyal Güvenlik Kurumu olarak, özellikle bir Sosyal Güvenlik Haftasında, geleceğimizin teminatı gençlerimize müjdeler vermekten son derece memnunuz. Kalkınmada öncelikli iller arasında yer alan ilimiz, teşvik kapsamında olup, daha önce 10 sigortalı çalıştırma şartına bağlı olan teşvikten yararlanma koşulu kaldırılmış olup, bir sigortalı bile çalıştıran işyerlerimiz teşvik kapsamına alınmıştır. Asgari ücretin 1300 TL'ye yükseltilmesi nedeniyle işverenlerimizin yükünü hafifletmek amacıyla, işverenlerimize 100 TL asgari ücret desteği sağladık. Bu uygulama ile işverenlerimizin yükü hafiflemiş ve işyerinden olağan dışı işçi çıkartma süreci yaşanmamıştır.
ZAMAN VE SERMAYE KAYIPLARI ÖNLENMİŞTİR
Sürdürülen terörle mücadele sürecine Kurumumuz tam destek vermiştir. Bu kapsamda mağduriyet yaşayan esnafımıza, prim erteleme ve taksitlendirme imkânı sağlanmıştır. İşverenlerimiz, işyerlerinde çalıştırdıkları sigortalıların işlemlerini elektronik olarak e-bildirge üzerinden gerçekleştirmektedir. Daha önce işverenlerimiz bu sistemde kullandıkları şifreleri temin etmek için şahsen veya vekilleri ile kurumumuza müracaat etmek durumundayken, yapılan düzenleme ile şifre teminini de elektronik olarak bulundukları yerden yapabileceklerdir. Böylece, işverenlerimiz ve sigortalılarımızın işlemlerinde muhtemel gecikmelerin önüne geçilmiş ve şifre teminindeki zaman ve sermaye kayıpları önlenmiştir. Doğum yapan veya evlat edinen sigortalı bayanlarımıza da yarım çalışma ödeneği uygulaması getirilmiştir.
İŞVERENLERİMİZE ÖZEL İYLEŞTİRME YAPILMIŞTIR
Sigortalımız burada 15 gün çalışmakta, 15 günlük ücret almakta ve işvereni de sadece 15 günlük prim yatırmaktadır. Sigortalımızın doğum ya da evlat edinme nedeniyle eksik kalan 15 günlük ücreti ve primi Türkiye İş Kurumu tarafından karşılanmaktadır. Bu özel uygulama ile annemiz 15 gün çalıştığı halde 1 aylık maaş almakta ve 1 aylık primi yatırılmaktadır. Özellikle ev hizmetlerinde çalışan ve işin tabiatı gereği 10 günden az hizmeti bulunan sigortalılarımız için gerekli elektronik uygulamalar açılarak her bir hizmet günlerinin kayıt altına alınması sağlanmıştır. Eskiden 10 günden az çalışma süreleri iş kazası ve meslek hastalığı yönünde teminat altına alınamıyorken, yapılan iyileştirme ile 10 günden az çalışanlar da iş kazası ve meslek hastalığı yönünden sosyal güvenceye kavuşturulmuşlardır. Uygulama ile mevsimlik tarım işlerinde çalışan kadınlarımızın da sorunları çözülmüştür.
EMEKLİĞE DESTEK OLDUK
Ev hizmetlerinde 10 günden fazla ve sürekli hizmet verilen yerler için, işverenlerimize özel iyileştirmeler yapılmıştır. Buna göre, işyeri ve sigortalı tesciline ilişkin belgeler bir kez düzenlendiğinde her ay otomatik olarak yenilenmektedir. Kadınlarımıza üç defaya mahsus olmak üzere doğum borçlanması hakkı getirilmiştir. Böylece aile hayatının sürekliliği sağlanmış ve kadınlarımızın çalışma hayatındaki varlıkları korunmuştur. Tüm İşçi ve BAĞ-KUR Emeklilerinin aylıklarına 100 TL seyyanen zam yapılmıştır. Emeklilerimizin aylıklarından kesilmekte olan Sosyal Güvenlik Destek Primini kaldırdık. Mart ayı itibariyle bütün kesintiler sona ermiş, yersiz kesinti varsa da iade edilmiştir. Böylece emeklilerimizin maaşında %10’luk bir artış daha gerçekleşmiştir. Emeklilerimize talepleri halinde aylıkları konutlarında ödenmektedir. Bu güne kadar yaklaşık 10.000 emeklimizin maaşını konutunda ödedik.
BAKAN SOYLU'YA TEŞEKKÜR EDERİM
Yine istemeleri durumunda emeklilerimiz, üç aylık maaşlarını peşin olarak alabiliyorlar. Bayramlarda da emeklilerimizin maaşını bayram ihtiyaçlarını giderebilecek bir zamanlama ile ödeyerek, bayram sevincini vaktinde yaşamalarını sağlıyoruz. Polislerimizin ve uzman erbaşlarımızın 2200 olan ek göstergeleri 3000’e çıkarılmış, emniyet hizmet tazminatı yüzde 25 artırılmıştır. Bu kadrodan emekli olan personelinde maaş intibakı yapılmıştır. Sosyal Güvenlikte ikinci faz çalışmaları ile çalışanlarımıza ve tüm vatandaşlarımıza Sosyal Güvenlik Haftalarımızda müjdeler vermeye devam edeceğiz. Bu vesileyle bir kez daha, başta Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanımız Sayın Süleyman SOYLU, Kurum Başkanımız Sayın Dr. Mehmet Selim BAĞLI ve tüm çalışanlarımıza teşekkür ediyorum.”
SGK İl Müdürü Ekrem Gülcemal kimdir'
1977 Yılında Eskişehir’ de doğdu. 1995 yılında, Eskişehir Anadolu Ticaret ve Meslek Lisesinden mezun oldu. 1999 yılında, Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Bölümünden mezun oldu.2015 yılında, Galatasaray Üniversitesi İş Hukuku Eğitim Proğramını başarı ile tamamladı.2015 yılında, İstanbul İnstitute Personel Özlük İşleri, Bordrolama ve SGK Uygulamaları Sertifika Programını başarı ile tamamladı.
2001 yılında, devlet memurluğu sınavını kazanarak İzmir Sigorta İl Müdürlüğü’nde memur olarak göreve başladı. 2005 yılında, Kurum tarafından açılan sınavını kazanarak Sosyal Güvenlik Denetmeni kadrosuna atandı ve 2010 yılına kadar İzmir Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğünde Sosyal Güvenlik Denetmeni olarak görev yaptı. 2010 yılında, Sosyal Güvenlik Uzmanlığı sınavını kazanarak, Sigorta Primleri Genel Müdürlüğü İşverenler Prim Daire Başkanlığına Sosyal Güvenlik Uzmanı olarak atandı.
Daire Başkanlığında görev yaptığı süreç içinde, Daire Başkanlığı nezdine yürütülmekte olan görevler haricinde 6111 sk Kanunun hazırlık çalışmaları ile Kurumca çıkarılan Yönetmelik, Tebliğ ve Genelge çalışmalarında görev aldı.
2011 yılı Haziran ayında, İzmir Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğüne bağlı olarak kurulacak olan Urla Sosyal Güvenlik Merkezine Kurucu Müdür olarak vekâleten atandı. 2012 yılı Şubat ayında, İzmir Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğü İl Müdür Yardımcılığı kadrosuna vekâleten atandı ve 16.5.2014 tarihine kadar İl Müdürlüğü Yardımcılığı görevinde bulundu. 2014 yılı Mayıs ayında, Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı Emeklilik Hizmetleri Genel Müdürlüğünde Sosyal Güvenlik Uzmanı kadrosuna geri döndü. 2015 yılı Temmuz ayında, Urla Sosyal Güvenlik Merkez Müdürlüğü kadrosuna tekrar vekâleten atandı.
Bakanlık Makamının 15/3/2016 tarihli onayı ile İzmir Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğü görevine atanmıştır.
İyi derecede İngilizce bilmektedir. Evli ve bir çocuk babasıdır.