Ege Postası
Geri

Göçmen çocuklar daha sık şeker hastası oluyor

Almanya'da Göçmen anne-babaların çocuklarının büyük bir kısmı Tip 2 diyabet hastalığından ortalamanın üzerinde mustarip. Ulm Üniversitesi’nin araştırmasına göre hastalığın seyrinde ve eşlik eden diğer hastalıklarda genetik yatkınlık...
Göçmen çocuklar daha sık şeker hastası oluyor
Haberler / Dünya
22 Mayıs 2013 Çarşamba 13:53
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Almanya'da Göçmen anne-babaların çocuklarının büyük bir kısmı Tip 2 diyabet hastalığından ortalamanın üzerinde mustarip. Ulm Üniversitesi’nin araştırmasına göre hastalığın seyrinde ve eşlik eden diğer hastalıklarda genetik yatkınlık ve cinsiyete göre değişikliklerin de olduğuna dair ipuçları gözlemlendi.

Genetik özelliklere bağlı olarak da ortaya çıkan Tip 2 diyabet hastalığı en çok göçmen ailelerin çocuklarında görülüyor. Hastalığı sağlıklı beslenme ve sporla yenmek mümkün.

Tip 2 diyabet hastalığından yakınan 107 hasta üzerinde araştırma yapan olan Dr. Wendy Awa, “Anne-babası göçmen olan gençlerde bu hastalığın oranı yüzde 40 ile diğer gruplardan iki kat daha yüksek. Bilhassa Türk, Doğu Avrupa ve Rus çocukları arasında ortalamanın üzerinde.” dedi. Epidemiyoloji bölümünde görevli Awa, araştırmanın diğer ülkelerdeki araştırma sonuçlarıyla örtüştüğünü belirtti. ABD’de obezite kaynaklı inisülin direncinin Afrikalı veya Asyalılar gibi etnik azınlıklarda dikkat çektiğini kaydeden uzman, bunun sosyoekonomik sebeplere dayandığı tahmininde bulundu.

Tip 2 diyabet hastalığı kız çocuklarında daha sık gözlemlense de, erkek çocuklarda ilaveten tansiyon veya değişken lipid değeri gibi hastalıkların birleşimi dikkat çekiyor. Erkek çocuklarının çoğunda obezite bulunduğunu ve bunun sadece aşırı kilodan kaynaklanmadığını dile getiren Awa, bilhassa annelerden gelen, genetik yatkınlığa dikkat çekti. Awa, “Babalara kıyasla annelerde daha sık obezite ve büyük anne-babaların yüzde 80′inde de diyabet teşhis edildi. Tip 2 diyabet hastaları için sağlıklı beslenme ve hareketlilik bir umut vaat ediyor, ancak Tip 1 diyabet hastaları ömür boyu inisüline ihtiyaç duyuyor.” dedi.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası